Ez olyan étel, amit nemigen lehet két személyre egy napra készíteni, viszont, ha nincs rá vendég, be lehet fagyasztani. Így most egy másfél kilós káposztából főztem 60 dkg darált hússal.
A fejes káposztát (megmosva) előbb 8 részre vágtam, majd keresztben csíkokra. Nem túl vékonyra, úgy 5-8 mm-esekre.
A darált húst összekevertem egy kis fej apróra vágott hagymával, sóval, borssal, 3-4 gerezd összenyomott fokhagymával, két teáskanálnyi fölaprított kaporral, 2 tojással és kb. egy bögrényi főtt rizzsel.
Egy lábos alját kikentem egy kis zsiradékkal (nekem most egy kis félretett sültcsirke-zsír volt), beleterítettem egy réteg káposztát, arra fektettem a darált húsból készült gombóckákat, majd újra káposzta, aztán – még volt anyag – még egy-egy réteget. Megsóztam, fölengedtem meleg vízzel úgy, hogy ne lepje el egészen, mert a káposzta hamar összeesik. Addig főztem, míg minden megpuhult.
További 4-5 gerezd fokhagymát összenyomtam, serpenyőben egy kis olajon átforgattam (csak amíg sercegni kezdett), két lapos evőkanál lisztet rátettem, elkevertem, de nem pirítottam (vagyis egy laza rántás, főleg a fokhagyma kedvéért, mert annak az íze zsiradékban jön ki), levettem a tűzről, egy kis vízzel simára kevertem, a káposztához adtam, rászórtam még egy pár kanálnyi kaprot, felforraltam.
Tálalásnál tejfölt tettem rá. (Csak azért nem főzöm bele, mert úgy romlékonyabb.)
Utolsó kommentek