HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (78) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (85) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (163) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Kovászos uborka

2007.06.05. 19:29 BeckZsu

Uborkaszezon van, remek meleg idő, lehet kapni a piacon megfelelő uborkát, hát mi akadálya?
Igyekszem kisebb méretű, egyenes darabokat választani, nekünk 1-1,5 kg egyszerre elég. Veszek hozzá virágos (kissé öreg) kaprot is.

Otthon a csap alatt kefével megsikálom az uborkákat – közben fölteszek egy fazékban vizet forralni –, aztán felvagdalom úgy, hogy először mindkét végét levágom, aztán az egyik végéről hosszában bevágom kb. 2/3–3/4-ig, aztán a másik végéről 90°-ban elfordítva ugyanúgy.

Egy nagyobb (3-5 l) üveg aljára berakom a kaprot, és az uborkákat mindjárt szépen rendben ráteszem. Rászórok felvagdalva 1-2 gerezd fokhagymát (nem kötelező), a tetejére egy szelet kenyeret (minél barnább, annál jobb). Mikor felforrt a víz, belerakok literenként 1 evőkanál sót, elzárom, majd merőkanállal, úgy forrón, belekanalazom az üvegbe. Kistányérral letakarom – nem szabad lezárni – és meleg helyre teszem. A forrázás fontos, attól marad jó roppanós az uborka, később, a tárolás alatt sem puhul meg.

Két nap múlva le lehet szedni róla a kenyeret, további egy-két nap után általában jó (én megkóstolom), akkor kiszedem, zárható dobozba, a levet rászűröm, pl. teaszűrővel, és be a hűtőbe. Ezzel a módszerrel nem puhul meg, jó roppanós marad.
Aztán jöhet mellé a zsíroskenyér vagy a paprikás krumpli.

Szólj hozzá!

Címkék: saláta zöldség

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr2893271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása