HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) bab (7) befőzés (23) brokkoli (4) büféasztalra (107) cékla (4) csirke (88) csirkecomb (54) csirkemáj (22) csirkemell (121) csirkeszárny (3) cukkini (36) darálthús (53) dió (32) édes (64) egyéb (17) egytálétel (113) főzelékféle (44) fűszer (30) gomba (30) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (45) hal (37) hidegkaja (44) káposzta (20) karfiol (23) kézimunka (7) kímélős (26) köret (71) krumpli (74) leves (37) low carb (5) mák (5) maradék (37) marhahús (13) mártás (43) mesélek (20) olajbogyó (10) orosz (27) padlizsán (41) pörkölt (23) pulykacomb (21) pulykamell (15) rágcsa (23) rakott (47) rántott (48) reggeli (10) sajt (6) saláta (73) sertéshús (52) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (118) tészta (42) töltött (19) túró (17) zöldség (150) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Bolognai „spagetti” cukkinitésztából

2019.05.22. 07:43 BeckZsu

cukkteszbolog_2.jpg

Ezt az ételt – mint a kép dátuma mutatja nálam – majdnem pont két éve készítettem. Azóta is időnként előveszem, alkalmazom a kis spirálozó készüléket. Igaz, lehet kapni komolyabbat, kényelmesebben használhatót, ami „kövérebb” zöldségekkel is működik, de eddig még úgy döntöttem, hogy nekem nem éri meg olyat venni, általában nem készítek akkora adagokat, hogy nem bírnám ezzel a kicsivel megoldani.

cukktesz_1.jpgcukktesz_2.jpg

Tehát: a kis karcsú cukkiniket jó alaposan megmostam, szárazra töröltem. A két végét levágtam, aztán – mint egy ceruzahegyezőben – tekergetve legyalultam őket. Kétféle késecske van a ketyerében, ehhez a nagyobb osztásút használom.

Aztán egy lábosban, nem túl sok zsiradékon óvatosan átkevergettem a cukkinispagettit, amikor már engedett egy kis levet, próbáltam inkább rázogatni, hogy ne törjön össze. Elég hamar megpuhult – mondjuk, al dente, tehát inkább picit roppanósra – akkor egy picit megsóztam, és kész.

A bolognai mártást hasonlóan csináltam, mint máskor is, a különbség mindig abban van, hogy éppen milyen hús van, illetve a zöldségekben. Amikor van, akkor szárzellert és sárgarépát teszek bele, de ha nincs, akkor a gumós zeller is megteszi. És szintén, ha van itthon, akkor egy kevés egyéb leveszöldséget is teszek hozzá. A fűszerek, a paradicsom a lényeg, meg hogy jó pépesre főzzem.

És a tányér tetejére valami jobb sajt, finomra reszelve – nálunk nem feltétlenül, sőt többnyire nem parmezán. Ez nem olasz recept, maximum „olaszos”.

Szólj hozzá!

Címkék: cukkini darálthús low carb

Sajtos tészta apró extrákkal

2019.05.18. 08:00 BeckZsu

extrasajttesz.jpg

Ez nem az amerikai gyerekek kedvence, a mac'n'cheese. Ez még annál is sokkal egyszerűbb; tökéletes ebéd vagy vacsora arra az esetre is, amikor nincs sem idő, sem ötlet valami összetettebbre.

Amíg a tészta – durum, most például spagetti – főtt, egy lábosban megpirítottam egy maréknyi baconkockát, rákanalaztam egy pohár tejfölt, kevergetve átmelegítettem, megkóstoltam, hogy elég sós-e. (Valamennyi szalonnát szinte mindig teszek hozzá, de azért működik a sajtos tészta anélkül is, csak tejföllel és sajttal.)

A megfőtt tésztát leszűrve, öblítés nélkül, azonnal ebbe a tejfölös-szalonnás keverékbe borítottam bele, összekeverés után már tálalható is. A reszelt sajt már készen várt az asztalon, azt már előbb megreszeltem – nem a legvacakabb trappista nevűt, inkább Goudát választottam.

Ugyancsak előkészítettem, vagyis felvagdostam az újhagyma zöldjét is. Ettől annyira finom, friss íze lesz az egésznek, mintha egy másik étel lenne.

Nálam a hagyma zöldje nagyon fontos szerepet játszik, nagyon szeretem az ízét. Amikor a piacon újhagymát vásárolok, előbb a zöldjét nézem, hogy elég szép-e, friss-e, aztán jön csak a hagyma fehér része.
Legutóbb is megkérdezte az árus, hogy leszedje-e a szárát. Mondtam, dehogy, az kell nekem, azért veszem itt, mert az is szép. Nagyon megörült, hogy végre valaki így gondolja, de legtöbben sajnos kidobják. Kár.
Például így, a tésztára rápakolva, vagy akár egy finom levesre, kiváló. Szoktam még körözöttbe, egyéb kenyérre kenősbe keverni, vagy egyszerűen a vajas / zsíros kenyérre szórni, mint a snidlinget.

Szólj hozzá!

Címkék: gyors tészta

Jalapeño paprika sajttal töltve, baconban

2019.05.12. 08:12 BeckZsu

jalapbacon_5_1.jpg

És ezzel el is mondtam a receptet. Nagyon sok helyen láttam, olvastam ilyen receptet, kis különbségekkel, felcsigázta a fantáziámat (és az ízlelőbimbóimat ;) ), pedig a nagyon erős paprikát nem is szeretem. És amikor egyszer csak a boltban megláttam kis műanyag dobozkába csomagolt, nagyon szép kis jalapeño paprikákat, 20 dkg volt, meg kellett vennem. A többi hozzávaló „véletlenül” volt itthon, mert sajtot – úgy gondoltam – olyat teszek bele, amilyet akarok.

jalapbacon_1.jpgjalapbacon_2.jpgjalapbacon_3.jpgAzzal is kezdtem az elkészítését. Egy csomag (25 dkg) krémfehér sajtot elkevertem 15 dkg finomra reszelt füstölt sajttal. Sót nem tettem bele, csak egy teáskanál fokhagyma-granulátumot és egy mokkáskanál fehér borsot. Nem volt túl lágy a massza, de éppen kenhetővé puhult. Azután a paprikákat mostam, szárazra töröltem, majd hosszában kettévágtam. Egy pici kanállal kiszedtem belőlük a magokat és az erek nagyobb részét. Kenőkés segítségével megtöltöttem a sajtkrémmel minden fél paprikát.

A baconszeleteket kettévágtam, szétterítettem papírtörlőre, hogy felitassa róla a szokásos nedvességet. Így 24 darab szalonnát és – micsoda véletlen – éppen annyi fél paprikát készítettem elő. (Csak eggyel volt több a paprikacsomagban.)

Szépen rátekertem a paprikákra a szalonnát, alul kezdve és ott is végezve, így nem szükséges megtűzni semmivel. Sütőrácsra tettem, de alá egy papírral kibélelt sütőtepsit, hogy a kisülő levét felfogja. Szükség is volt rá.
Kb. félórát sütöttem 180 fokon.

jalapbacon_4.jpg

Azon melegen kóstoltuk először, ahogy ajánlják, nekem nagyon tetszett. Éppen csak annyira maradt csípős, hogy kellemesen pikáns legyen. Persze nem fogyott el, így sikerült megkóstolni szobahőmérsékleten, majd hűtőhidegen is. Mindegyik bejött. Igaz, kicsit babrás az elkészítése, de szerintem érdemes rászánni az időt, akkor meg különösen, ha olyan társaság gyűlik össze, aki tudja értékelni.

2 komment

Avokádós tojáskrém

2019.05.08. 07:59 BeckZsu

avoktojas_2.jpg

Jó sok éve már annak, hogy azt mondtam, hogy a tojáskrémet – lengyel tojás, zsidó tojás, nálunk csak hagymás tojás volt a neve, tojáspástétom; ilyen nevekre is hallgat – leírom. És továbbra sem tettem, valahogy annyira természetesnek tűnt, hogy ez már megvolt. Persze, ha nálam nem is, rengeteg helyen megtalálható, és igen sok változatban. Hiszen tudjuk: ahány ház, annyi … recept.

avoktojas_1.jpg

Tehát; a keményre – 10 perc – főzött 6 darab tojást apró kockára vágom, ha nagyon kenhetősre akarom, akkor reszelem. A hagymát, ami lehetőleg valamilyen gyengébb fajta, lila, fehér, újhagyma stb., picire felvágom, megsózom, egy ideig állni hagyom, hogy még jobban csökkenjen az esetleges csípőssége.

Aztán elkeverem egymással a tojást és a hagymát, beleteszek vagy két kanál zsiradékot. Eredetileg ez libazsír, de szoktam vajjal is készíteni. Aztán egy evőkanál mustárt, esetleg egy nagyon kevés pirospaprikát (ezt többnyire akkor, ha talán nem elég szép sárga a tojás) is keverek hozzá.

Ilyenkor megkóstolom, és ha kell, még teszek bele sót, mustárt, hogy kicsikét pikáns legyen. Bors ízlés szerint mehet bele, én nem szoktam.

Az avokádós abban különbözik, hogy zsírt vagy vajat egyáltalán nem teszek bele, hanem a jó érett, puha, villával összetörhető avokádó helyettesíti azt. Ebbe tettem a csemege pirospaprika mellé még egy csipetnyi csípőset is. A hagyma pedig újhagyma volt, amit természeten a zöldjével együtt vágtam föl és tettem a krémhez. Ehhez – úgy gondoltam – semmiképpen nem lenne jó reszelni a tojást, sokkal jobban néz ki, ha fehér darabkák látszanak a zöldek mellett a zöldes színű alapban. A mustár mellé egy kevés citromlevet is kevertem, az avokádó szebb színe érdekében (élénkebb is lesz tőle, és megakadályozza a barnulást).

Finom, friss kenyérre kenve szoktuk enni, de én néha belefeledkezem a kóstolásba, és pár kanállal bekapok csak úgy, kenyér nélkül is. Hm...

Szólj hozzá!

Címkék: hidegkaja büféasztalra avokádó

Sertéstarja petrezselyempasztában sütve

2019.05.04. 08:05 BeckZsu

19petrtarja3.jpg

Ez is azok közé tartozik, amit olvastam a Pinteresten, és csekély változtatással ki is próbáltam. Az első alkalom után még többször is. Másoknak is ajánlottam, mindenkinél nagyszerűen működött, tetszett.

Négy szép szelet tarját vágtam.

Egy nagy csokor petrezselymet, 3 közepes (vagy két nagyobb) gerezd fokhagymát, 2 evőkanál (olíva)olajat, egy teáskanál sót aprítóval vagy mixerrel nagyon finomra eldolgoztam. Természetesen bors is mehet bele, de én nem nagyon szeretem, ezért inkább egy kis római köménnyel ízesítettem még.

19petrtarja1.jpgA hússzeletek szélén lévő zsírcsíkot bevagdostam, hogy ne ugorjon majd össze. Bekentem a szeletek minkét oldalát a petrezselymes paszta kb. kétharmad részével. Tálban, lefedve a hűtőbe tettem. legalább 3 órára, de én a második alkalommal már inkább egy egész éjszakára.

Kivettem, először hagytam szobahőmérsékletig melegedni. A sütőt 200 °C-ra előmelegítettem. Egy serpenyőbe fektettem a tarjaszeleteket, és közepes hőmérsékleten aranybarnára sütöttem az egyik oldalukat, kb. 2-3 percig. Nekem nincs akkora serpenyőm, amibe egymás mellé beférnének a szeletek, ezért egyenként – vagy mikor kisebb szeletek voltak, kettőnként – sütöttem.

19petrtarja2.jpg

A hússzeleteket tepsibe (sütőedénybe) áttettem a megsült felükkel felfelé, ráöntöttem a kiengedett levét is. Rákentem a maradék petrezselyempasztát. Betettem a sütőbe, 8-10 percig sütöttem, addig, amíg a teteje ropogós lesz, de a közepe még puha marad (fogpiszkálót beleszúrva ellenőrzöm).

Annyira porhanyós, puha, a szélén ropogósra sül ezzel a módszerrel, egyszerűen tökéletes – az én ízlésem szerint.

Sokféle köret illik hozzá, most tökmagolajos krumplipüré volt, tökmagok nélkül.

Szólj hozzá!

Címkék: sertéshús