HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) bab (7) befőzés (23) brokkoli (4) büféasztalra (105) cékla (4) csirke (88) csirkecomb (53) csirkemáj (22) csirkemell (121) csirkeszárny (3) cukkini (34) darálthús (52) dió (32) édes (64) egyéb (17) egytálétel (113) főzelékféle (44) fűszer (30) gomba (30) grúz (7) gyümölcsös (45) hal (37) hidegkaja (42) káposzta (20) karfiol (23) kézimunka (7) kímélős (26) köret (70) krumpli (74) leves (36) mák (5) maradék (37) marhahús (13) mártás (43) mesélek (20) olajbogyó (10) orosz (26) padlizsán (40) pörkölt (23) pulykacomb (21) pulykamell (15) rágcsa (23) rakott (47) rántott (48) reggeli (10) sajt (6) saláta (73) sertéshús (51) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (118) tészta (41) töltött (19) túró (17) zöldség (148) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BeckZsu: Köszönöm, hogy elmondtad a tapasztalataidat. Érdekes, hogy néha még a kovászos uborka mellett (én... (2017.10.12. 17:09) Nézzétek, hogy jártam!
  • zetevar: Nem új a kérdés, de hozzászólnék: Jó néhány éve termesztünk nagyobb terülten fokhagymát eladásra. ... (2017.10.04. 08:54) Nézzétek, hogy jártam!
  • Sánkír: Akkor használj kókuszzsírt, annak teljesen semleges az íze! (2016.11.08. 13:10) Zabpelyhes-diós sós keksz
  • BeckZsu: Igen. Azóta már többször is megcsináltam, így, és bevált. :) (2016.08.28. 18:50) Sós vizes uborka télre
  • taoka: @BeckZsu: :-) Köszönöm szépen a válaszod: szóval akkor összesen kétszer forrázod, másodszor a saj... (2016.08.28. 18:40) Sós vizes uborka télre
  • Utolsó 20

Lisztbundás csirkemell paprikás rizzsel

2019.04.18. 07:47 BeckZsu

19csmpaprizs.jpg

Például ez is a lisztbe forgatás egyik példája; csirkemell-szelet kókuszlisztben sütve. A kókuszliszt jóval vastagabb rétegben tapad a húsra, így kissé más az egésznek az állaga. De kókuszíze nincs – szerencsére, az ebben az esetben nekem nem hiányzik – nyersen, az illatán érződik csak egy kicsit.

A paprikás rizs egyik kedvencem, imádom a sült paprika illatát, bármiben is használom. Ha éppen akad itthon újhagyma, vagy a szép zöldje, azt is megpirítom a paprika mellé, csak jót tesz. A megfőtt rizshez keverem, de még legalább 10 percre lefedem, így már együtt, és nem külön-külön, érezhetők az ízek.

Szólj hozzá!

Címkék: köret csirkemell

Lazac piccata (picatta) kaprimártással

2019.04.13. 08:13 BeckZsu

19lazacpicc2.jpg

Amikor először olvastam ilyen ételről, nagyon megtetszett, utána is néztem természetesen, Google barátom mindent tud. Azt is megtaláltam, hogy olasz szó, az írásmódja többféle is lehet: Piccata is an Italian word, the feminine form of the word piccato, meaning “larded”. It is also spelled picatta or pichotta.”

Akkor el is készítettem, nem a klasszikus borjúhúsból, hanem csirkemellből, de az is kiváló volt. Azóta már sokszor szerepelt nálunk, gyors, könnyű, finom. Igaz, biztosan nem autentikus, ahogy csinálom, de az egyébként is nehéz lenne, mert mostanában már több ezer recept kering – például a pinteresten, ami az egyik kedvenc nézegetni valóm –, valamennyire mind hasonló, de nem nagy baj, hogy sokan formálgatják ízlésük szerint.

Különösen szeretem azt is, hogy a hús nem a nálunk szokásos liszt-tojás-prézli bundában van, hanem csak lisztbe forgatjuk, úgy sütjük meg gyorsan.

Ezt a módszert én gyakran alkalmazom akkor is, ha nem ilyen kapribogyós húst akarok csinálni. És már sokféle lisztből próbáltam, ez már önmagában is változatossá tudja tenni az ételt, és ha kell, valamennyire diétássá is – különböző diéták szerint.

Most úgy gondoltam, hogy ideje halból is megpróbálni.

A dobozban kapható, két szelet lazacra esett a választás. Ilyet szoktam venni néha, jól elvan a fagyasztóban. Nem nagy adag, de kettőnknek általában elég egy ebédre, és még mindig kicsit különlegesnek tekinthető – ha másért nem, az ára miatt, bár akadnak már a kínálatban jóval drágább halak is.

19lazacpicc1.jpgA halszeleteket hagytam kiengedni, papírral letörölgettem róla a nedvességet. Kissé megsózott réteslisztbe forgattam, majd kevés olajon mindkét oldalukon megsütöttem, amíg a liszt kissé megszínesedett. A halnak ugyanúgy nem kell sok idő, mint egy vékony szelet csirkehúsnak. Ezután kivettem a halat a serpenyőből, az ott maradt kis sült liszthez tettem még egy kiskanál keményítőt, hozzákevertem egy kis vajat, aztán felengedtem kb. két kanál húslével (éppen véletlenül volt olyan, amit csirkecomb sütésénél tettem félre, zöldfűszer is akad benne). Ilyenkor szokás kis bort is tenni hozzá, de én nem szeretek borral főzni, tehát ezt kihagyom.

Amikor ez összeforrt, beletettem egy fél kis üvegnyi kapribogyót, azzal is felforraltam.

Visszatettem a halszeleteket, rákanalaztam a mártást.
Egyszerű, főtt basmati rizzsel ettük.

Szólj hozzá!

Címkék: lazac hal mártás

Sült töltött paprika

2019.04.09. 10:00 BeckZsu

19sultoltpapr3.jpgTöredelmesen bevallom, hogy nem szeretem a klasszikus, paradicsomszószos töltött paprikát, de a paprika nélküli, paradicsomszószos húsgombócot sem.

De mivel nem a töltelékkel, nem is igazán a paprikával van gondom, biztos voltam abban, hogy a sült paprikás változatot kedvelni fogom. Ehhez képest, elég sokáig tartott, mire rászántam magam, hogy kipróbáljam. Ez legutóbbi ősszel volt. Megláttam, éppen milyen kedvező áron adják a piros kaliforniai paprikát, gondolkoztam, mit is csináljak belőle. Hát akkor...

A kezdés egészen átlagos, tipikus magyaros volt, szalonnát, hagymát pirítottam. Hozzákevertem fél kiló darált pulykahúst, kevergettem, míg a hús kivilágosodott. Igyekeztem a keletkező golyócskákat szétnyomkodni. Amikor elfőtte a levét, beletettem 3 db konzerv hámozott paradicsomot és pár kanálnyit a levéből is. Megsóztam, és görög fűszerkeverékkel ízesítettem – nem nagyon spórolósan. Ebben szárított paprika, koriander, bazsalikom, fokhagyma, vöröshagyma, oregánó, rozmaring van. És még tettem hozzá egy kicsit több pirospaprikát – ezt most valóban a színe kedvéért – és egy mokkáskanál fahéjat is, meg hogy valami zöld is legyen, foksnidlinget a fagyasztóból.

Ezt mind jól összefőztem, amíg már nem nagyon volt leve. Félretettem. Amikor langyosra hűlt, belemorzsoltam, elkevertem kb. 10 dkg fehérsajtot (feta).

19sultoltpapr1.jpg19sultoltpapr2.jpgEredetileg úgy képzeltem, hogy hosszában kettévágom a paprikákat, és a úgy töltöm meg. De annyira nagyok voltak, hogy végül még a feleket is ketté vágtam, vagyis negyedeltem őket. Persze kiszedtem a csumát, az ereket, a magokat.

A húst belepakoltam az előkészített -paprika-csónakokba, és kizsírozott tepsibe fektettem.

Előmelegített sütőbe raktam, először csak alsó „lángra”, majd amikor a paprikák már láthatóan kicsit megrogytak, áttettem alsó-felsőre.

Miután a hús teteje megpirult, kivettem a tepsit, reszelt sajtot szórtam rá, és még visszatettem, míg a sajt megolvadt és megpirult.

Másnap, melegítve is szinte egészen olyan volt, mint frissen, talán egy kissé puhább (a paprika).

Lesz következő... a múlt héten láttam akciós kaliforniai paprikát.

Szólj hozzá!

Címkék: paprika egytálétel töltött darálthús low carb

Jó napo(ka)t kívánok mindenkinek!

2019.04.06. 08:05 BeckZsu

Úgy néz ki, itt a tavasz... és számomra is kicsit meglepő, de én is itt vagyok újra. Hosszasan készülődtem, hogyan, mivel vezessem be, hogy újra írok a „naplómba”. Aztán rájöttem, hogy kár ezzel vacakolni, jobb híján jó lesz ugyanúgy, ahogy az elején elkezdtem, vagyis durr bele!

Hiszen csak annyi történt, hogy egy gerinc- és egy vállműtét után már újra kezdtem, de valamiért a második gerincműtét kizökkentett a ritmusból. Pedig éppen akkor a főzést igazán gyorsan újra kezdtem – folytattam – nagyon egyszerű, gyors ételekkel, több esetben használtam félkész, előre gyártott hozzávalókat. Azt gondoltam, ezeket is elmesélem. Előfordulhat, hogy más is kerül hasonló helyzetbe, amikor kevés ereje van a főzéshez, és például csak félórát tud naponta talpon lenni, jól jöhet pár ötlet.

Aztán másképp alakult, de talán úgy is jó lesz, ha késve mondom el ezeket, majd valahogy vegyesen a frissebb élményekkel. A legtöbb amúgy sincs szezonhoz kötve, már elmélkedtem itt arról, hogy egyre kevesebb a szezonális étel, amióta fagyasztó van, és import zöldségek, gyümölcsök is elérhetők. Ezek közül van, ami nagyon jó, akad, ami kevésbé. Lehet és érdemes válogatni.

Nem gondolom, hogy valami eget rengető recepteket írok le itt, de akadnak jó ötletek, amelyek nekem jól jönnek emlékeztetőnek, másnak esetleg tippek.

A gyerekeimnek pedig recept is, emlék is lesz.
A mi nagymamáink, anyáink kockás füzetbe írt receptjei helyett ez van...

Példaként legyen egy – nálam gyakran előforduló – párolt zöldség, ami most egy julienne-re vágott fagyasztott répa, póréhagyma és zeller, ami már a formája miatt is nagyon gusztusos, és percek alatt elkészül. Csak kevés zsiradékon addig hagyom, néha megkeverve, amíg a saját levében megpuhul, utána még tud egy picikét pirulni is.

Hozzá baconbe tekert, sült csirkemáj volt, ami szintén pár perc alatt megsül a serpenyőben. A leghosszabb művelet a máj megtisztítása a „zsinóroktól”, ez is csak azért, mert én túl kényes vagyok. Aztán a szalonnába tekerés és sütés már semmiség.

Az aprólékos tisztítgatás miatt a májból mindig kimarad néhány kisebb darabka és törmelék. De ez nem gond, hiszen számítok rá, betervezem. Így ezekből most is hagymás-szaftos, resztelt májra hasonlító dolog készült, amit még jobban összeaprítottam, vajjal, mustárral, sóval kikevertem. Kitűnő, kenyérre való májkrém lett belőle.

Szólj hozzá!

Címkék: személyes zöldség köret gyors csirkemáj low carb

Adzsika almával – grúz szósz, ételízesítő

2016.09.25. 09:19 BeckZsu

 

adzsikaalma.jpgAz adzsika (аджика) alapvető ételízesítő a kaukázusi konyhában. Az alapja piros színű, erős paprika, fokhagyma, só. (A név abház nyelven egyszerűen sót jelent, a máshol elterjedten adzsikának nevezettet ott apyrpyl-dzsikának (апырпыл-джика) hívják, ez pedig paprikás só.

És ehhez jöhet még számtalan további összetevő; szinte kötelező a koriander, ami a grúz – és más kaukázusi – konyha nagyon gyakori fűszere; sárgarépa, édes paprika, paradicsom, alma. Végtelen a variációs lehetőség, és ezt ki is használják. Ha nem annyira sűrű és sós a végeredmény, akkor nemcsak ételízesőként, hanem szószként is tökéletes. Még keverni is szokták egy másik híres mártással, a tkemalival. Képtelenség felsorolni, érdemes kísérletezni az ízekkel.

Én az alap-adzsikát vásárolni szoktam, nem készítek, nem fogy annyi belőle, hogy érdemes lenne. De a változatok … az más. Például a tkemali is nagy kedvencünk.

Az almás adzsika egy szelídebb szósz, nem annyira erős, csak csípős, pikáns ízű mártás, amit további hígítás nélkül, esetleg fűszerekkel ízesítve – bazsalikom, koriander, zeller, tárkony stb. – lehet felhasználni húsokhoz, halakhoz, csirkéhez, de zöldségételekhez is. Mártogatósnak is kellemes. Ehhez is igen sok recept van a neten, azokból kombináltam össze.

Nem csináltam túl nagy adagot, hiszen csak ketten vagyunk, nem eszünk olyan sokat, és van másféle mártás is, de mindenképpen ki akartam próbálni, ilyet még nem főztem:

1 kg paradicsomot, ½ kg kápia paprikát, három nagyobb, savanykás almát (kb. 40 dkg), ½ kg sárgarépát, egy fej fokhagymát és 5 pici darab erős paprikát megtisztítottam, feldaraboltam, majd turmixgépben összeaprítottam. (Lehet aprítóval, húsdarálóval – ahogy tetszik.)

Lábosban hozzátettem még kb. fél pohár olívaolajat, kiskanál sót. Kevergetve főztem kb. félóráig, aztán kisebb üvegekbe tettem, lezártam, és száraz dunsztba – pokrócok közé csomagolva – tettem másnapig.

Már csak a címkék hiányoztak, a helye a spájzban már elő volt készítve.

Szólj hozzá!

Címkék: mártás befőzés grúz büféasztalra