HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Frankfurti leves – kelkáposztaszezon

2019.10.23. 08:53 BeckZsu

frankfleves1.jpg

Nem mondhatom, hogy túl gyakran főzök ilyet, kb. évente egyszer-kétszer, pedig igazán szeretjük. Természetesen már meg is írtam, most főleg azért frissítem, mert azóta már eltelt több, mint 10 év, és kicsit jobb a fotógép, bár szegényke, ez is már kezd elfáradni, és én sajnos nem lettem sokkal ügyesebb fotós.

Ez is olyan leves, ami nálunk főételként szerepel – elmondtam már, hogy nem nagyon bírunk két tartalmas fogást egymás után megenni.

Alapvetően kétféleképpen szokás főzni a frankfurti levest; van, aki a kelkáposztán és virslin kívül csak krumplit tesz bele, és van, aki zöldséget is.

Én továbbra sem szoktam krumplit belefőzni, csak zöldséget; sárgarépát és fehérrépát (petrezselyemgyökeret). Általában ilyenkor, ősszel főzöm, amikor még szép, friss a kelkáposzta, mert én nem dobálom el a külső, sötétzöld leveleit sem – ha hibátlan – azt is feldarabolom, belefőzöm a középső, világosabbakkal együtt. Most, nem véletlenül, úgy időzítettem, hogy akkor kerüljön sorra, amikor előzőleg főztem egy füstölt csülköt. (Tojással együtt, csak úgy, hideg kajának.) Így volt e leveshez füstölt lé, ami még dob egy nagyot az amúgy is jó ízén.

A kelkáposztát alapos mosás után négybe, majd keresztben 2-3 cm széles csíkokra szoktam vágni, a külső, sötét, vastagabb levelekből kivágom a középső eret. Ezután egyszer annyi vízben, amennyi ellepi, gyorsan felforralom, és leöntöm róla a vizet. Így nem lesz kesernyés, és kevésbé puffaszt – ha esetleg valaki érzékeny erre.

Ha túl nagy a káposzta – ami nálunk gyakori, hiszen többnyire csak ketten vagyunk – így, blansírozva, egy részét félre tudom tenni, akár a fagyasztóba is.

Közben a kisebb darabokra vágott zöldséget zsiradékon kicsit megpirítottam, egy kis kanál liszttel megszórtam (staubolás), rövid pirítás után pirospaprikát is kevertem hozzá, majd apránként felengedtem, előbb vízzel, aztán a füstölt lével. Nem volt elég sós a lé, ezért még sóztam is, szórtam bele őrölt római köményt és borsikafüvet. Amikor felforrt, beletettem a kelkáposztát is. Ekkor jutott eszembe, hogy jó lett volna a megpirított zöldséghez fokhagymát is rakni. Szerencsére van még házi fokhagyma-pasztám, azt ilyenkor is bele lehet keverni, egy kiskanálnyi elég belőle. (Most már többször is sikerült úgy eltenni a fokhagymát, hogy nem lett zöld. Egyetlen különbség az elkészítésében, hogy több olajat teszek bele, és úgy látszik, ez segít.)

frankfleves2.jpg

Kb. 15 perc múlva hozzátettem a virslit; most baromfi frankfurti virsli volt éppen. A darabka virslik szétrepedeztek, kinyíltak, amitől elég érdekes kinézete lett, de ez csak a látványt rontotta, az ízét nem...
Tejfölt nem szoktam belefőzni, azt csak a tányéron tesszük hozzá, ki-ki ízlése szerinti mennyiséget.

Szólj hozzá!

Címkék: leves zöldség kelkáposzta low carb

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr3015253660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása