HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Fasírt, zsemle nélkül, sütőben

2019.06.25. 08:15 BeckZsu

fasirtketo1.jpg

Tulajdonképpen nem nagy ügy, a (majdnem) szénhidrátmentesség érdekében egyszerűen nem teszünk a fasírtba zsemlét – vagy kenyeret, zsemlemorzsát, ki mit szokott. De a múltkor, amikor ilyet csináltam, annyira ízlett, hogy megkértek, hogy írjam le. Legalább nekem is meglesz, egyáltalán nem biztos, hogy következő alkalommal is eszembe jut ugyanez az összetétel.

És már el is jött a következő; akkor nem fényképeztem le, pedig mutatós volt, nem annyira a fasírt, mint a hozzá készített szép, élénk színű zöldborsófőzelék. Most, az ismétlésnél kapros krumplit csináltam mellé, az is már régen volt. És paradicsomsalátát, az erkélyen termett rengeteg bazsalikommal és szintén az erkélyen, cserépben nőtt gyenge zöldhagymával. Citromlével és szűz olívaolajjal meglocsolva.

Szóval a fasírt: fél kiló darált húshoz (mindegy, hogy milyen, én gyakran csinálom pulykahúsból, de kevert marha-sertésből is, most éppen csak sertéshús volt) teszek egy fej jól felaprított hagymát, két nagy gerezd fokhagymát, egy tojást és egy bő evőkanálnyi mascarponét. Fűszerként só, bors, római kömény, majoránna, pirospaprika és petrezselyem, persze ízlés szerint mindenki azt tesz hozzá, amit szeret. (Ha túl nedves a hús, ami sajnos előfordul, akkor teszek bele egy kiskanál nyílgyökérlisztet, az sok vizet tud megkötni.)

Jó alaposan összekeverem, én úgy szoktam, hogy előbb villával, aztán még kézzel is átgyúrom. Valamikor régen tanultam, hogy a masszát érdemes párszor jól odacsapkodni a tál aljához – egyszerre nem fér el a kezemben, tehát ezt részletekben is lehet. Ez a furcsa művelet arra jó, hogy „kikergeti” az esetleges levegőbuborékokat, meg talán egy kicsit lágyabb is lesz a végeredmény.

Egy sütőtepsit sütőpapírral beterítettem, be is kapcsoltam a sütőt ~170 fokra. Kis tálkába olajat öntöttem, abba mártogatva a kezemet, formáltam a fasírtokat. Én a kicsiket szeretem inkább, nyilván ez is ízlés dolga. Hogy legalább nagyjából egyformák legyenek, egy kanalat használtam a méretezéshez-formázáshoz. A kanalat is bemártogattam az olajba, így könnyebb is kiszedni a masszából egy adagot, és az olaj a sütéshez is kell.

fasirtketo2.jpg

Végül a tepsit a sütőbe tettem, kb. háromnegyed órát sült, amíg a kis fasírtok teteje szépen, de nem túlzottan, megpirult.

Szólj hozzá!

Címkék: saláta krumpli darálthús low carb

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr8514906182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása