Zsuzsinál láttam meg ezt a kekszet, ő a pici lánya kedvéért sütötte a fogzás megkönnyítésére, de neki magának is ízlett. Most én is kipróbáltam, valóban jó. Mint mindig, ahogy terjednek a receptek a neten, többnyire mindenki változtat rajta egy kicsit. Ha mást nem, a fűszerezést; persze én is.
Az eredeti recept a következő: 20 dkg zabpehely, 25 dkg reszelt sajt, 5 evőkanál liszt, 3 evőkanál tejföl, 2 tojás, 1/3 csomag sütőpor, só, kakukkfű (vagy más zöldfűszer).
Az alapanyagokat tálba teszem, és tésztát formázok belőlük. Folpackba csomagolva egy-két órát pihentetem a hűtőben. A sütőt 200 fokra előmelegítem. Kibélelek sütőpapírral egy nagy tepsit, a tésztából vizes kézzel diónyi golyókat formázok, és a tepsiben villával lelapítom őket. A kekszeket kb. 15 perc alatt kisütöm.
Amit módosítottam: csak 20 dkg sajtot tettem bele, de ennek csak az volt az oka, hogy éppen annyi volt – ennek egy része füstölt. Beletettem még egy maréknyi (20 szem) felaprított zöld olajbogyót is, a fűszer pedig oregánó, kakukkfű és bazsalikom volt – frissen; a fagyasztóból. A só két csapott (kicsi) teáskanálnyi.
A formázást pedig úgy oldottam meg, hogy az összegyúrt, kissé ragacsos masszát folpack segítségével két részben hosszú, kb. 3-4 cm átmérőjű gurigává formáztam – az egyik dundibbra sikeredett, mint a másik, így lehet válogatni, hogy éppen nagyobbat vagy kisebbek szeretnénk bekapni –, úgy tettem a hűtőbe egy egész éjszakára. Másnap már nem volt ragadós, akkor 5 mm-es szeleteket vágtam belőle. Azokat tettem a sütőpapírral bélelt tepsibe, megsütöttem.
Nagyon jó kis rágcsálni való. És amikor tudom, hogy nem kellene nassolással további kalóriákat magamhoz venni, ha ilyet eszem, azt képzelem, hogy nem olyan nagy a baj, hiszen a zabpehely egészséges. ;)
Utolsó kommentek