HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) bab (7) befőzés (25) brokkoli (4) büféasztalra (111) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (57) csirkemáj (22) csirkemell (122) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (54) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (115) főzelékféle (44) fűszer (32) gomba (30) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (47) hal (38) hidegkaja (47) káposzta (20) karfiol (23) kelbimbó (5) kézimunka (7) kímélős (26) köret (73) krumpli (79) leves (37) low carb (8) mák (5) maradék (38) marhahús (13) mártás (45) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (27) padlizsán (42) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (24) pulykacomb (21) pulykamell (16) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (7) saláta (79) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (118) tészta (42) töltött (19) túró (18) uborka (3) zöldség (154) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Sózott uborka

2009.06.02. 16:29 BeckZsu

Ez a nagyon gyorsan elkészülő finomság – persze annak, aki szereti az ilyesmit – a kovászos, illetve sós-vizes uborka alternatívájaként szerepelhet.

Én most próbaként csak egészen kis adagot csináltam belőle, ez is az egyik előnye, hogy kevéssel is érdemes kísérletezni, hiszen gyakorlatilag nincs vele munka.

Negyed kiló kovászolni való uborkát ugyanúgy készítettem elő, mint a kovászoshoz: (kefével) megmostam, szárazra töröltem, a végeit levágtam, és az ellentétes végein egymásra merőlegesen kb. háromnegyedéig bevágtam. Egy ép „nejlon”zacskóba tettem. Rátépkedtem egy kis csokor kapor felét, beleszórtam három kisebb gerezd felaprított fokhagymát, egy púpos mokkáskanál sót. Jó alaposan összeráztam, aztán kisimogattam a levegőt a zacskóból, és lezártam – én a vele árult kis dróttal, de összekötni is lehet. A biztonság kedvéért még egy második zacskót is ráhúztam, jó szorosan.

Betettem a hűtőszekrénybe. 6–8 óra múlva már ehető. Kóstolás után áttettem egy lezárható dobozba a könnyebb kezelhetőség kedvéért. Az íze hasonlít a kovászos uborkáéra, de szép élénk zöld színe van, és friss, kicsit puha, vagyis inkább  hajlékony, de ropogós.

Az orosz konyhában nagyon kedvelt, gyakorlatilag minden orosz nyelvű kajás honlapon vagy blogban megtalálható. Van, aki egészen egyben hagyja, csak a végeit vágja le, van, aki négybe vágja az uborkát – úgy még hamarabb elkészül. Biztosan jó vodkához is, ezt nem próbáltam ki :)

6 komment

Címkék: saláta orosz büféasztalra

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr751159468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sedith 2009.06.05. 13:54:37

Hú, ez nagyon jó, még sosem hallotta róla! Kipróbálom!:)

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2009.06.06. 07:19:20

@sedith: Ha kipróbálod, majd meséld el, hogy tetszett. Nekünk bejött :)

annamarie · http://amihazunk.blog.hu 2009.06.08. 11:03:07

Én is kipróbáltam és utólag is köszi az ötletet. Nagy sikert aratott: finomabb, mint a kovászos ubi és sokkal frissebb is, mert valóban hersen a fogunk alatt, ahogy esszük, ráadásul gyönyörű a színe is. Most csak kis adagban próbáltam ki, de legközelebb többet készítek belőle.

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2009.06.08. 16:51:30

@annamarie: Én is fogok még csinálni, ennél nagyobb, de nem túl nagy adagot, mert nem tudom, hogy mennyi ideig áll el, inkább többször nekifutok, ha már ilyen egyszerű.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.06.24. 08:45:08

Kipróbálom, csak jöjjön el a szenzonja, ami itt szeptemberre esik. És egy kis csombort is beteszek a zacskóba...
:-)

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2009.06.24. 21:11:30

@Hobbiszakács: Ez jó ötlet, én is kipróbálom úgy is, szeretem is, van is a kertben, biztosan illik is hozzá :)