HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Szakácskönyveim ...

2009.03.31. 10:52 BeckZsu

Megígértem, hogy pótolom régóta húzódó elmaradásaimat. A körkérdések sorában Mirelle volt olyan kedves, hogy kérdezett a kedvenc szakácskönyveimről.

Régóta nem vettem szakácskönyvet, nincs meg egyik sem a mostanában legnépszerűbbek közül, de szívesen megnézem őket – mármint a szerzőket; Jamie-t, Nigellát, Gordont, Stahlt és másokat is – a tévében, akár többször is. Mostanában ha receptet keresek, ezt inkább az interneten teszem, a könyvespolcom régen betelt, gyakorlom az önfegyelmet.

Úgy általában is szeretem a szakácskönyveket – csakúgy, mint az egyéb könyveket. Szeretem nézegetni, olvasgatni akkor is, ha éppen nem keresek konkrétan semmit. Ötleteket próbálok meríteni belőlük. Az viszont nagyon ritkán fordul elő, hogy pontosan kövessem egy recept utasításait, kivéve a süteményeket, bár azon is változtatok, de ez többnyire a cukor mennyiségére korlátozódik, azt látatlanban, ki nem próbált receptnél is csökkentem. Ami az ételeket illeti, ellesek ezt-azt, és aztán megcsinálom a saját ízlésem, szokásaim szerint.

Mint sokaknak, nekem is első szakácskönyvem a Horváth Ilona volt, ugyanaz a példány ma is megvan, bár atomjaira esett szét. Azóta már jó sok kiadást megért, de nem vettem újat, megtartom az „emlékpéldányomat”.

Aztán a másik klasszikus, az Ínyesmester, az is hasonló állapotban, de ez mit sem von le az olvasmányosságából. És kiegészítésképpen az Ínyesmester éléskamrája, befőzési és egyéb télire való tanácsokkal.

Frank Júlia könyveit is szívesen forgattam, főleg azt szeretem benne, hogy nem érzem kötelező előírásnak a receptjeit, inkább mintha ő maga is csak tippeket akarna adni. Első volt nálam a Szárnyasparádé c. könyve (1986-ból). Hát az ő viszonylag új könyvét megvettem, gondoltam, abban benne vannak a régi receptek, és akkor három helyett csak egyet kell megtartani, de hogy ez mennyire nem sikerült, már megírtam. Nem az a baj, hogy érdekes címeket ad, mint például a Nem lehet abbahagyni csirke, vagy Ínyencfalatok Frank módra és még sok minden Júlia módra, hanem az, hogy kereséshez ez egyáltalán nem segít, sőt, lehetetlenné teszi; nem derül ki, hogy miről van szó.

Sütemény ügyben – a nagymamám kézzel leírt receptjein kívül a szintén tőle megmaradt dr. Oetker füzetkéje a kedvencem, hasonló a reprint Váncza: Sütemények, amit már említettem régebben.

Hogy mennyire vegyes a szakácskönyvtáram, jól mutatja a képen lévő két könyv, amelyek egymásnak pontosan az ellentétei. Az egyik teljesen a hagyományos, „magyaros” konyhát képviseli, első kiadása 1968-ban jelent meg, a másik – mint az alcíme is mutatja – félvegetáriánus, kicsit diétás, és abban is találtam jó ötleteket.

Mégis azt hiszem, az a lényeg, amit Török Erzsi írt a könyvének előszavában:

Mit főzzünk? – Röviden: jót és jól.
....

A főzéshez, mint minden művészethez, három dolog kell: figyelem, gyakorlat és az ügy szeretete.

3 komment

Címkék: személyes

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr201037071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mirko 2009.03.31. 17:52:05

Nekem egy bizonyos Beck Zsuzsa blogja *a* szakácskönyvem... :]
süti beállítások módosítása