HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (114) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (57) csirkemáj (22) csirkemell (122) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (54) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (115) főzelékféle (44) fűszer (32) gomba (30) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (47) hal (38) hidegkaja (50) káposzta (20) karfiol (23) kelbimbó (5) kézimunka (7) kímélős (26) köret (73) krumpli (79) leves (38) low carb (9) mák (5) maradék (38) marhahús (13) mártás (45) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (27) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (24) pulykacomb (21) pulykamell (16) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (7) saláta (81) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (118) tészta (42) töltött (19) túró (18) uborka (4) zöldség (157) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Hal & krumpli

2008.01.27. 09:19 BeckZsu

Mondhatnám azt is, hogy fish&chips hazai módon, ami persze más, mint az angol változat, hiszen a lehető legegyszerűbb rántott halfilé és sült hasábburgonya egy kis mártással.

Ezt még nyáron csináltam, valahogy nem került rá sor, hogy beírjam, most a vkf kapcsán eszembe jutott, hogy talán sokan, akik nem nagyon szeretik a halat, ebben a nálunk leghagyományosabb formában mégis megpróbálják.

Persze ehhez is bármilyen halfilé megfelel, az én kedvencem a harcsa, de jöhet a fogas (süllő), tulajdonképpen minden, még egy jó pontyfilé is. Ha étteremben eszem, én leginkább ilyesmit szoktam rendelni (nem feltétlenül rántva).

Tengeri halból olyat válasszunk, ami elég vastag. Ilyet mostanság nem könnyű találni, de nem lehetetlen. A fagyott halat egy nagy tálba teszem, leöntöm kissé sós, fokhagymás tejjel, így hagyom kiengedni. Másnap leszűröm, kissé kinyomkodom, papírtörlővel le is itatom róla a nedvességet. Lisztbe, megsózott tojásba, finom morzsába panírozom, olajban megsütöm.

A krumplit ugyancsak olajban sütöm, és mindent papírtörlőre vagy szalvétára kiszedve jól lecsorgatom róla a fölösleges olajat.

Általában tartármártást szoktak adni hozzá, de én jobban szeretem az egy kicsit könnyebb változatot, hiszen minden olajban sült, az már abból bőven elég. Egy pohár joghurtot jól elkevertem egy kanál mustárral, citromlével, egy kis porcukorral. Belekevertem egy jó adag metélőhagymát és metélőfokhagymát, ezzel kész is a mártás, amit jó bőven lehet a halhoz enni.

4 komment

Címkék: hal mártás rántott

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr45313258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beatbull · http://kiserletikonyha.blogspot.com 2008.01.27. 11:15:14

mégis miben más, mint a fish&chips? az is rántott hal és sült krumpli, s a képedről rögtön az is jutott eszembe ;) persze még élethűbb, ha a krumplit még ecettel és sóval is esszük ;)
jó ötlet a könnyed mártás - ált majonéz felé hajlót szoktak mellé tenni, s épp ugyanabból az okból, mint te is, hogy amúgy is zsíros minden, nem is nagyon kedvelem a klasszikus löttyöt - mondjuk ennél is ahány ház, annyi szokás ;)

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2008.01.27. 11:51:24

Én úgy tudom, hogy fish&chips nem így panírozva, hanem tésztába mártva készül. Palacsintatészta-szerű, nem tejjel, hanem vízzel. Az sem rossz...

Beatbull · http://kiserletikonyha.blogspot.com 2008.01.27. 12:14:50

Hm, ez igaz - képről így nem tűnt ki, de mondjuk az a folyósabbféle tészta is rántás. Amúgy azon a tésztán csokirudakat is át szoktak húzni és ugyanúgy forró olajban kisütik - kalóriabomba, de fogy, főleg a skótoknál ;)

Combi 2008.02.01. 13:38:58

Ezt a receptet tegnap találtam, meló után be is vásároltam hozzá halat meg ami kellett :) Ma bepácolom, holnap megcsinálom :)