HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) bab (7) befőzés (23) brokkoli (4) büféasztalra (105) cékla (4) csirke (88) csirkecomb (53) csirkemáj (22) csirkemell (121) csirkeszárny (3) cukkini (34) darálthús (52) dió (32) édes (64) egyéb (17) egytálétel (113) főzelékféle (44) fűszer (30) gomba (30) grúz (7) gyümölcsös (45) hal (37) hidegkaja (42) káposzta (20) karfiol (23) kézimunka (7) kímélős (26) köret (70) krumpli (74) leves (36) mák (5) maradék (37) marhahús (13) mártás (43) mesélek (20) olajbogyó (10) orosz (26) padlizsán (40) pörkölt (23) pulykacomb (21) pulykamell (15) rágcsa (23) rakott (47) rántott (48) reggeli (10) sajt (6) saláta (73) sertéshús (51) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (118) tészta (41) töltött (19) túró (17) zöldség (148) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BeckZsu: Köszönöm, hogy elmondtad a tapasztalataidat. Érdekes, hogy néha még a kovászos uborka mellett (én... (2017.10.12. 17:09) Nézzétek, hogy jártam!
  • zetevar: Nem új a kérdés, de hozzászólnék: Jó néhány éve termesztünk nagyobb terülten fokhagymát eladásra. ... (2017.10.04. 08:54) Nézzétek, hogy jártam!
  • Sánkír: Akkor használj kókuszzsírt, annak teljesen semleges az íze! (2016.11.08. 13:10) Zabpelyhes-diós sós keksz
  • BeckZsu: Igen. Azóta már többször is megcsináltam, így, és bevált. :) (2016.08.28. 18:50) Sós vizes uborka télre
  • taoka: @BeckZsu: :-) Köszönöm szépen a válaszod: szóval akkor összesen kétszer forrázod, másodszor a saj... (2016.08.28. 18:40) Sós vizes uborka télre
  • Utolsó 20

„Kolkaja” – ebéd

2008.01.16. 17:32 BeckZsu

A kolkaja jegyében a főzés hasonló, mint a népmese, vagyis hoztunk is meg nem is, főztünk is, meg nem is. Gulyásleves volt a menü – a szabályos főzéshez ragaszkodók a folytatást ne olvassák.

Úgy készült, hogy mindenki elhozta az otthon, előre megfőzött pörköltjét, a helyszínen pedig főztünk egy fazékban zöldséget, majd krumplit tettünk hozzá, ezután a kész pörkölteket és a csipetkét. Hozzá tartozik, hogy a pörköltet természetesen mindenki saját ízlése szerint főzi, sertés-, marha vagy akár pulykahúsból, kisebbre vagy nagyobbra vágva, zsírosabban vagy kevésbé. A végeredmény még soha nem okozott csalódást, jót tesz a „keverék” az íznek.

Voltak néhányan, akik nem gulyást, hanem pörköltet akartak enni, tehát egy kis külön krumplifőzés is volt a programban. Annyira azért nem közös a közös, hogy ennyit ne lehessen választani, hiszen a hozzávaló azonos. Így volt csülökpörkölt is, sőt egyik társunk kecskéből készítette. Persze ezt szinte mindenki megkóstolta – én is, azelőtt még életemben nem ettem ilyet, aki főzte, számított is erre, ami a mennyiséget illeti. Finom volt.

Nyáron kicsit másképp zajlik a főzés, amikor kertben, bográcsban lehet, az azért sokkal jobb, mint konyhában, egymás lábát taposva, hiszen többen részt vesznek benne (aztán meg a mosogatásban is), miközben beszélgetünk, jókat nevetgélünk, egészen úgy, mint amikor még olyan fiatalok voltunk, vagyis kirándulásaink kezdetén.

2 komment

Címkék: személyes egytálétel szabad tűzön

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr64299880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

grenadine · http://www.zsidonegyed.com/blog/grenadine 2008.01.16. 20:44:07

kolkajáról egy regényben olvastam, de nem jut eszembe a címe. nem tudod véletlenül?

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2008.01.16. 21:07:20

Sajnos, nem tudom, amikor a "gugliban" kerestem, csak a Szántó Piroska és egy természetbarát egyesület jött elő. Szerintem ilyen területen és a "Gödi Fészek" táján lehetne megtalálni a kifejezést, talán ők is találták ki a műfajt, de nem tudom biztosan. Majd még töröm a fejem, hogy miben lehet.