HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) bab (7) befőzés (23) brokkoli (4) büféasztalra (105) cékla (4) csirke (88) csirkecomb (53) csirkemáj (21) csirkemell (120) csirkeszárny (3) cukkini (34) darálthús (51) dió (32) édes (64) egyéb (17) egytálétel (112) főzelékféle (44) fűszer (30) gomba (30) grúz (7) gyümölcsös (45) hal (36) hidegkaja (42) káposzta (20) karfiol (23) kézimunka (7) kímélős (26) köret (68) krumpli (74) leves (36) mák (5) maradék (37) marhahús (13) mártás (42) mesélek (20) olajbogyó (10) orosz (26) padlizsán (40) pörkölt (23) pulykacomb (21) pulykamell (15) rágcsa (23) rakott (47) rántott (48) reggeli (10) sajt (6) saláta (73) sertéshús (51) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (117) tészta (41) töltött (18) túró (17) zöldség (147) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BeckZsu: Köszönöm, hogy elmondtad a tapasztalataidat. Érdekes, hogy néha még a kovászos uborka mellett (én... (2017.10.12. 17:09) Nézzétek, hogy jártam!
  • zetevar: Nem új a kérdés, de hozzászólnék: Jó néhány éve termesztünk nagyobb terülten fokhagymát eladásra. ... (2017.10.04. 08:54) Nézzétek, hogy jártam!
  • Sánkír: Akkor használj kókuszzsírt, annak teljesen semleges az íze! (2016.11.08. 13:10) Zabpelyhes-diós sós keksz
  • BeckZsu: Igen. Azóta már többször is megcsináltam, így, és bevált. :) (2016.08.28. 18:50) Sós vizes uborka télre
  • taoka: @BeckZsu: :-) Köszönöm szépen a válaszod: szóval akkor összesen kétszer forrázod, másodszor a saj... (2016.08.28. 18:40) Sós vizes uborka télre
  • Utolsó 20

Lencsefőzelék, sült oldalas

2007.11.06. 08:02 BeckZsu

Eljött a hűvös idő, mondhatjuk, hogy eljött a száraz hüvelyesek ideje. De persze nem úgy, hogy más nincs, mert szerencsére még sok friss zöldségfélét is lehet kapni a piacon, tekintsük választékbővítésnek, hiszen a lencse is nagyon jó étel.

A lencsét este megmostam, hideg vízbe beáztattam (kb. 10 dkg fejenként). Áztatás nélkül is gyorsabban fő meg, mint a bab, de így még gyorsabb. Másnap főzni kezdtem kicsit több vízben, mint amennyi ellepi – ha kevés lenne, közben lehet pótolni. Csipet kakukkfüvet és borsikát tettem bele, csak akkor sóztam, amikor megpuhult. Közben egy hagymát apróra vágtam, két gerezd fokhagymát összenyomtam. Kevés olajon megdinszteltem, hozzátettem egy kanál lisztet (ne legyen sok, a lencse saját magát is sűríti), egy kiskanál pirospaprikát, fölengedtem, belekevertem, összefőztem. Egy kanál mustárt is beletettem, kóstolással, hogy kissé pikáns legyen. A tányéron még lehet tejföllel is fokozni a savanykás ízt.

Sült oldalas

Már terveztem egy ideje, hogy ezt sütök, de nem túl gyakran látok olyat, ami nekem tetszik, vagyis hogy csak kissé zsíros, de azért húsos is. Most sikerült, tehát vettem jóval többet, mint ami egy ebédre kellene. Hidegen is szeretjük, kenyérrel, hagymával vagy savanyúsággal.

Felvágtam csíkokra két jókora fej hagymát, darabokra négy gerezd fokhagymát, beletettem borsot, köménymagot, egy kevés vizet, egy kiskanál ecetet. Ezzel összekevertem a csontonként szétvágott oldalast, így hagytam pácolódni a hűtőben egy éjszakát.

Másnap tepsit kevés zsírral (említettem, hogy el szoktam tenni a zsírt, ami kisül a csirkecombokból, hát pl. erre lehet használni) kikentem, belefektettem az oldalas-darabokat, ráöntöttem a pácot mindennel együtt. Először maximumra tettem a sütőbe, amíg majdnem elfőtt a lé, aztán mérsékeltem a hőfokot, és néhányszor megfordítgatva puhára, pirosra sütöttem.

6 komment

Címkék: sertéshús főzelékféle

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr38219913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

húsgombóc 2007.11.06. 15:02:37

Akartam főzős blogot nyitni, de téged olvasva letettem róla. Mintha magamat olvasnám.
:)

harmatvíz 2007.11.06. 15:03:57

Én a lencsefőzelékbe egy szeletke citromot is szoktam tenni, amit a főzés után persze kiveszek.
Nagyon finom, pikáns ízt kölcsönöz a főzeléknek, de egyáltalán nem érezni a citrom kesernyés, savanyú ízét.

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2007.11.06. 18:23:05

Kedves harmatvíz, köszönöm az ötletet, ki fogom próbálni, egyébként is nagyon szeretem a citromot, én még az ásványvízből is megeszem, amikor azzal szolgálják fel.

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2007.11.06. 18:24:42

Kedves húsgombóc, én dicséretnek veszem, amit írtál, tehát köszönöm, de ha tényleg blogot akarsz írni, ne tartsd vissza magad, szerintem elférünk.

goes 2007.11.06. 18:56:32

Szerintem a legfinomabb a lencse ahogy anyukám (most már én is) csinálja: Pici olajon hagymát dinsztelek, majd ezt öntöm nyakon a beáztatott lencsével és puhára főzöm. Teszek bele babérlevelet, borsikát, a végén sót. A rántást pedig úgy csinálom, hogy az olajban két púpozott evőkanál cukrot karamellizálok, majd beleteszem a lisztet és közepesen barnára pirítom. Berántom, mustárral ízesítem, majd egy kis tejfölt (nem sokat) teszek bele, hogy lágyítsa az ízét. Eddig mindenki, aki evett belőle, azt mondta, hogy így a legjobb. Próbáljátok ki!

sóskatáska 2007.11.23. 20:07:15

BeckZsu!
most készitem a leirás szerint , eddig jól mutat ., ha el nem rontom akkor finom lesz,
szóval kösz a receptet.