Egy kilogramm gyalult tökhöz egy közepes hagymát kockára, egy csokor kapor leszedett leveleit apróra vágom.
Megdinsztelem, nem pirítom a hagymát. Megszórom egy kiskanál pirospaprikával (lehúzva a tűzről) és a kapor felével. Ráteszem a tököt, megsózom, fedő alatt kis lángon tartom. Hamar kiengedi a levét, abban főzöm, időnként megkavarva, illetve rázogatva, ha nem akarjuk, hogy a tök összetörjön. (Ha öreg a tök, előfordulhat, hogy nem enged elég hamar levet, akkor egy pici vizet kell aláönteni.) Szoktak beletenni egy kis ecetet vagy citromlevet, szintén azért, hogy a tök hosszú szálai minél inkább egyben maradjadnak, de én nem bánom, ha nem úgy néz ki, mint a spagetti, hanem inkább rövid szálakból áll.
Két kiskanál lisztet összekeverek egy pohár tejföllel (könnyebb csomómentesre keverni, ha először egy kis hideg vízzel keverjük ki, csak aztán a tejföllel).
Amikor a tök megpuhult – ez kb. 10 perc –, belekeverem a tejfölös habarást, beleteszem a maradék kaprot, pár percig még forralom, kész.
Fasírt
Darált húst (most házilag darált pulykacombból volt; 30 dkg) összegyúrok egy fél beáztatott és kinyomkodott zsemlével, egy fej nagyon apróra vágott vöröshagymával, két gerezd összenyomott fokhagymával, sóval, csipet feketeborssal, csipet majoránnával, egy kis pirospaprikával, petrezselyemmel, egy tojással.
Ebből persze lehet pogácsa formájú fasírtot is csinálni, de könnyebb az ún. egybefasírt.
A masszából két kisebb rudat formáltam, olajjal kikent edénybe tettem, a tetejére is kentem egy kis olajat, 180 fokos sütőben sütöttem. Amikor már a teteje kapott egy pici kérget, megkentem vékonyan sűrített paradicsommal, inkább a színe, mint az íze kedvéért.
Van, amikor vékony szelet szalonnát teszek a fasírtrúdra, úgy sütöm meg.
Utolsó kommentek