HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) bab (7) befőzés (23) brokkoli (4) büféasztalra (105) cékla (4) csirke (88) csirkecomb (53) csirkemáj (21) csirkemell (120) csirkeszárny (3) cukkini (34) darálthús (51) dió (32) édes (64) egyéb (17) egytálétel (112) főzelékféle (44) fűszer (30) gomba (30) grúz (7) gyümölcsös (45) hal (36) hidegkaja (42) káposzta (20) karfiol (23) kézimunka (7) kímélős (26) köret (68) krumpli (74) leves (36) mák (5) maradék (37) marhahús (13) mártás (42) mesélek (20) olajbogyó (10) orosz (26) padlizsán (40) pörkölt (23) pulykacomb (21) pulykamell (15) rágcsa (23) rakott (47) rántott (48) reggeli (10) sajt (6) saláta (73) sertéshús (51) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (117) tészta (41) töltött (18) túró (17) zöldség (147) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BeckZsu: Köszönöm, hogy elmondtad a tapasztalataidat. Érdekes, hogy néha még a kovászos uborka mellett (én... (2017.10.12. 17:09) Nézzétek, hogy jártam!
  • zetevar: Nem új a kérdés, de hozzászólnék: Jó néhány éve termesztünk nagyobb terülten fokhagymát eladásra. ... (2017.10.04. 08:54) Nézzétek, hogy jártam!
  • Sánkír: Akkor használj kókuszzsírt, annak teljesen semleges az íze! (2016.11.08. 13:10) Zabpelyhes-diós sós keksz
  • BeckZsu: Igen. Azóta már többször is megcsináltam, így, és bevált. :) (2016.08.28. 18:50) Sós vizes uborka télre
  • taoka: @BeckZsu: :-) Köszönöm szépen a válaszod: szóval akkor összesen kétszer forrázod, másodszor a saj... (2016.08.28. 18:40) Sós vizes uborka télre
  • Utolsó 20

Kapros káposzta húsgombóccal

2007.07.18. 18:24 BeckZsu

Ez igazából nyári töltött káposzta névre hallgatna, ha levélbe tölteném a gombócokat. De nem teszem (bevallom, én a télit sem), és erre teóriám is van; azt szeretem, ha jobban átjárja a gombócot a káposzta, azt meg a hús íze. (Erich Kästner azt írta, hogy a teória nem más, mint ócska kifogás. Hát lehet.)

Ez olyan étel, amit nemigen lehet két személyre egy napra készíteni, viszont, ha nincs rá vendég, be lehet fagyasztani. Így most egy másfél kilós káposztából főztem 60 dkg darált hússal.

A fejes káposztát (megmosva) előbb 8 részre vágtam, majd keresztben csíkokra. Nem túl vékonyra, úgy 5-8 mm-esekre.

A darált húst összekevertem egy kis fej apróra vágott hagymával, sóval, borssal, 3-4 gerezd összenyomott fokhagymával, két teáskanálnyi fölaprított kaporral, 2 tojással és kb. egy bögrényi főtt rizzsel.

Egy lábos alját kikentem egy kis zsiradékkal (nekem most egy kis félretett sültcsirke-zsír volt), beleterítettem egy réteg káposztát, arra fektettem a darált húsból készült gombóckákat, majd újra káposzta, aztán – még volt anyag – még egy-egy réteget. Megsóztam, fölengedtem meleg vízzel úgy, hogy ne lepje el egészen, mert a káposzta hamar összeesik. Addig főztem, míg minden megpuhult.

További 4-5 gerezd fokhagymát összenyomtam, serpenyőben egy kis olajon átforgattam (csak amíg sercegni kezdett), két lapos evőkanál lisztet rátettem, elkevertem, de nem pirítottam (vagyis egy laza rántás, főleg a fokhagyma kedvéért, mert annak az íze zsiradékban jön ki), levettem a tűzről, egy kis vízzel simára kevertem, a káposztához adtam, rászórtam még egy pár kanálnyi kaprot, felforraltam.

Tálalásnál tejfölt tettem rá. (Csak azért nem főzöm bele, mert úgy romlékonyabb.)

3 komment

Címkék: zöldség káposzta egytálétel darálthús

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr28119816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

klikk · http://www.orchidea.blogol.hu 2007.11.20. 08:54:45

Szia! Napokal ezelőtt a keresőből jutottam ide, Hozzád. Ezt az ételt kerestem, most főzöm. Remélem, jól fog sikerülni, nem ettem még ilyet.

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2007.11.20. 18:40:09

Szia, klikk, biztosan jól sikerült, és remélem, ízlett is.