HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) bab (6) befőzés (23) brokkoli (4) büféasztalra (105) cékla (4) csirke (88) csirkecomb (53) csirkemáj (21) csirkemell (120) csirkeszárny (3) cukkini (34) darálthús (51) dió (32) édes (64) egyéb (17) egytálétel (112) főzelékféle (44) fűszer (30) gomba (29) grúz (7) gyümölcsös (45) hal (36) hidegkaja (42) káposzta (20) karfiol (23) kézimunka (7) kímélős (26) köret (68) krumpli (74) leves (36) mák (5) maradék (37) marhahús (13) mártás (42) mesélek (20) olajbogyó (10) orosz (26) padlizsán (40) pörkölt (23) pulykacomb (21) pulykamell (15) rágcsa (23) rakott (47) rántott (48) reggeli (10) sajt (6) saláta (73) sertéshús (50) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (118) tészta (41) töltött (18) túró (17) zöldség (147) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BeckZsu: Köszönöm, hogy elmondtad a tapasztalataidat. Érdekes, hogy néha még a kovászos uborka mellett (én... (2017.10.12. 17:09) Nézzétek, hogy jártam!
  • zetevar: Nem új a kérdés, de hozzászólnék: Jó néhány éve termesztünk nagyobb terülten fokhagymát eladásra. ... (2017.10.04. 08:54) Nézzétek, hogy jártam!
  • Sánkír: Akkor használj kókuszzsírt, annak teljesen semleges az íze! (2016.11.08. 13:10) Zabpelyhes-diós sós keksz
  • BeckZsu: Igen. Azóta már többször is megcsináltam, így, és bevált. :) (2016.08.28. 18:50) Sós vizes uborka télre
  • taoka: @BeckZsu: :-) Köszönöm szépen a válaszod: szóval akkor összesen kétszer forrázod, másodszor a saj... (2016.08.28. 18:40) Sós vizes uborka télre
  • Utolsó 20

Utolsó kommentek:

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2017.10.12. 17:09:50

Köszönöm, hogy elmondtad a tapasztalataidat.
Érdekes, hogy néha még a kovászos uborka mellett (én fokhagymával szeretem, csinálom) is előfordulnak zöldre foltosodott darabok, de nem mind...

Bejegyzés: Nézzétek, hogy jártam!

zetevar 2017.10.04. 08:54:37

Nem új a kérdés, de hozzászólnék:
Jó néhány éve termesztünk nagyobb terülten fokhagymát eladásra. Tavaly kezdtük konyhakészre pucolni és feldolgozni. Így, október környékén érzékeltük a jelenséget mi is, tehát az azt megelőző 3 hónapban, amikor szintén ugyanezt csináltuk, akkor nem zöldült.
A fokhagymánk 100% magyar, jó minőségű és éretten lett felszedve. Tehát a rossz minőségű, kínai, mérgező...stb. okként kizárva.
A jelenség az idén is elkezdődött, épp azért keresgettem cikket, hogy a hétvégén megrndelésre előállított és most halvány zöldes árnyalatban pompázó dobozokra rátűzzem. A mi tapasztalatainkkal leginkább ez a cikk áll párhuzamban:
szupermenta.hu/miert-szinezodik-zoldre-kekre-a-fokhagyma/
Még annyit tennék hozzá, hogy mivel az allicin a fokhagyma egyik fő gyógyhatású anyaga, ezért a zöldülés jelensége pont a foki jó minőségét támasztja alá.

Bejegyzés: Nézzétek, hogy jártam!

Sánkír 2016.11.08. 13:10:04

Akkor használj kókuszzsírt, annak teljesen semleges az íze!

Bejegyzés: Zabpelyhes-diós sós keksz

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2016.08.28. 18:50:34

Igen. Azóta már többször is megcsináltam, így, és bevált. :)

Bejegyzés: Sós vizes uborka télre

taoka 2016.08.28. 18:40:24

@BeckZsu:
:-) Köszönöm szépen a válaszod: szóval akkor összesen kétszer forrázod, másodszor a saját levét forralod, és utána száraz dunszt?

Bejegyzés: Sós vizes uborka télre

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2016.08.28. 16:29:36

@taoka: talán válaszol... én inkább várni szoktam.
Ugyanilyen forró levet öntök a kovászos uborkára is, az is kifut/kiforr. Csak azt nem forrázom többször, mert frissen esszük, ill. közben hűtőben tartom.
Ennek meg el kell állnia - előfordult már, hogy egy éven túl is megmaradt véletlenül.

Bejegyzés: Sós vizes uborka télre

taoka 2016.08.28. 16:05:06

@tt60:Régen, 2010-ben írtad:
"No akkor: nem kell cifrázni:
kell kapor, zöld szőlő, s torma... A kapor, szőlő az üveg aljára, az uborka (semmi vég levágás)szorosan egymás mellé, közé tormaszálak... lobogó sós forró víz rá, nem fő meg, nem lesz lottyadt, lezárva, száraz dunszt, aztán a spajz.... elkezd forrni, zavaros lesz, majd szépen letisztul.... lehet fogyasztani...
ennyi.... :-) "

Szóval teljesen feltöltöd az üveget forró sós vízzel, fém kupakkal szorosan lezárod, száraz dunszt majd kamra.. És nem veti szét az üveget az erjedés, ugye? :-)

Bejegyzés: Sós vizes uborka télre

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2016.08.27. 16:42:16

Először három napig nem lezárva marad, csak éppen letakarva. Addig kiforrja magát, utána már nem robban szét, amikor a felforralt lével leöntve lezárjuk.
Sok sikert, jó étvágyat hozzá!

Bejegyzés: Sós vizes uborka télre

taoka 2016.08.27. 15:31:29

@majuli: A fémkupakot szorosa rá kell csavarni? Nem robban szét? :-) És száraz dunszt, ugye?

Bejegyzés: Sós vizes uborka télre

onderon 2016.05.28. 17:35:13

csodás :D rántott rántás rántva kapros újítással :D 1-es.

Bejegyzés: Kapros újkrumpli rántott padlizsánhoz

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2015.11.25. 17:07:55

@motoroskonyhaja: tényleg semmi gond, nem is volt :)
Köszönöm, látod, ahány ház, annyi krumpli... meg pl. lecsó, meg káposzta, meg minden...

Bejegyzés: Serpenyős sült krumpli

motoroskonyhaja 2015.11.25. 15:36:40

@BeckZsu: Akkor most hamut szórok a fejemre :) Feleségemék révén elég kiterjedt rokonság van a volt Szovjetúnió több utódállamában is, de én ott -akárhol is voltam- sehol sem tapasztaltam azt, hogy köretként fogyasztanák, illetve egyáltalán a reggelin kívül bármikor is ennének (az említett csirke volt az egyetlen, amihez ezt ették - bár volt, ahol simán kenyérrel fogyasztottuk).
De jó pap is holtig tanul, ezek szerint nem voltam eléggé alapos.
És köszönöm a linket; tetszik!

Bejegyzés: Serpenyős sült krumpli

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2015.11.25. 07:32:24

@motoroskonyhaja: Köszönöm a véleményedet! Ez is megerősíti, amit én is szoktam mondogatni; hogy én biztosan nem úgy főzök, és nem is mondom senkinek, hogy „ezt az ételt csak így lehet készíteni”. Mindenki a maga módján... Ilyen krumplit én tanultam a szobatársaimtól és sütöttem az egyetemi öt évem alatt igen gyakran, és mivel gyors és jó, azóta itthon is már sok éve. És persze nem mindig sikerül egyformán.
Talán te másféleképpen láttad, lehet. De most hirtelen rákerestem, rengeteg leírás van róla, itt van belőle egy, ami szintén nem csak egyféle: bluda-doma.ru/zharenaya-kartoshka.html
Évekkel később Szuzdalban jártam, ott például minden étkezéshez - ebéd és vacsora húsételhez - ilyen krumplit adtak, a kollégáim egészen oda voltak tőle.
Neked is kívánok további kellemes főzést ... ahogy te gondolod, úgy lesz jó.

Bejegyzés: Serpenyős sült krumpli

motoroskonyhaja 2015.11.25. 01:04:53

Egy indexen megjelent posztod alapján találtam erre a leírásra, aminek csak pont a lényegét nem írtad le. Mi is az orosz (és nem oroszos) sültkrumpli... (gondolom így ezzel a névvel hallottad a családodban/ismerőseid körében és ezért nevezed így).

A krumplit nem kell ennyire nyiszálni, nem császármorzsát akarsz tálalni. Ugyanolyan hasábokra lehet vágni, mint az itthon ismert sültkrumplit. Az eredeti sem vajjal, vagy margarinnal készül (de több helyen tesznek UTÁNA vajat és sót rá) hanem olajjal. Nem kell magas fokozatú hő sem az elkészítéséhez.
A lényege: minimális zsiradékon (ami általában maximum 1-2 evőkanálnyi olaj) 2/3-os hőn végig fedő alatt, rázogatva készíteni. Így a saját gőzében puhul meg, a minimális olajrétegtől és a meleg serpenyőfaltól pedig körben szép aranybarna kérget kap a rázogatás hatására. Ha lapáttal forgatod akkor azt a császármorzsát fogod kapni, amit lefényképeztél... Átlátszó tetejű serpenyőben készítsd, végig fedő alatt, így látn fogod mikor kell megrázni. Nem kell hozzá 2-3 liter olaj, mint az itthoni sült krumplikhoz, ergo jóval egészségesebb, és sokkal hamarabb el is készül.
Még egy adalék: Ezt a fajta sültkrumplit az oroszok nagyrészt reggeliként fogyasztják, és nem mindenféle hús mellé köretként. Bár van egy kivétel: a cipljata tabakához (Цыплята табака) általában ezt szokták adni az asztalnál.

Bejegyzés: Serpenyős sült krumpli

Köldök_szösz 2015.11.24. 20:25:24

ajanlóm hózza egy nágy póhar vódka

Bejegyzés: Édesburgonya hagymás sült krumpli módra

vizu · http://www.freeweb.hu/szavaiistvan/ 2015.07.28. 08:06:59

Én az üvegeket 150 fokos sütőben csírátlanítom. A tetőt ugyan nem tehetem be, mert megolvadna a műanyag, de alaposan megsúrolom.

Bejegyzés: Cseresznyeszilva-lekvár

dazi 2015.07.23. 16:38:53

Jó recinek ígérkezik, de ha sok levet enged, én le szűröm, még először készítem!
Azért választom ezt a receptet, mert olyan szép egyenletes, piros az üvegben!

Bejegyzés: Vitapric, pritamin

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2015.03.24. 07:25:47

Örülök, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki ilyesmivel is szórakozik. Egy ideig keresgéltem a boltokban, de úgy látszik, nem a megfelelő helyen, mert nem nagyon tetszett a készlet, és nem mellesleg igen drágának is találtam. Aztán rájöttem, hogy nemcsak a szurkálós-átnyomós vagy transzfer technikával lehet másolni, hanem jobb híján a régi indigó (fiatalabbaknak: azelőtt gépíráshoz használt másolópapír) is alkalmas, így válogathattam a neten lévő minták között.
A spájzba a polcszegélyeket én is kékkel hímeztem.

Bejegyzés: Kézimunka, hímzés, dekorálás

phzs 2015.03.23. 18:43:15

A régi konyhai falvédőket is ezzel a technikával varrták, sőt az újakat is, mert mindenfélét lehet előnyomtatva kapni rövidáruboltban. Én is kivarrtam már párat, de én a sötétkék fonalat választottam.

Bejegyzés: Kézimunka, hímzés, dekorálás

Tara Wells 2015.02.14. 10:10:15

És a minőségük is megérne egy misét...:(

Bejegyzés: Milyen krumplit vegyek?