HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Kapros újkrumpli rántott padlizsánhoz

2016.05.27. 08:15 BeckZsu

 kaprkrpadl1.jpgValaki tanácsolta, hogy próbáljam meg a megszokott petrezselymes újkrumpli helyett a kaprosat. Szinte fel is kiáltottam, hogy hiszen én már ettem is olyat, nem is tudom, miért nem jutott eszembe megcsinálni. Na de most...

Pedig, sokakkal ellentétben én szeretem a kaprot. Nem is értem, hogy mások miért nem, ez, ahogy mondani szokták, egy „megosztó fűszer”. Amikor kicsi voltam, én sem szerettem, a tökfőzeléket is külön kiszedte nekem nagymamám, mielőtt a kaprot belerakta volna. Aztán később, ahogy megnőttem, és kezdett megjönni az eszem (legalábbis ebben), nagyon is megkedveltem, most már nemcsak a tökfőzelékbe teszek, hanem sok másba is.

A tervem szerint éppen rántott padlizsán készült ebédre, a köretet még akkor nem találtam ki. A lehető legjobb ötlet volt a kapros krumpli. Hiszen – ha a hagyományokhoz ragaszkodnánk – a padlizsán is tökféle. És szoktam mellé valamilyen mártogatót, öntetet is csinálni. Akkor lesz a kaporhoz is kaprot!

Tejfölt, majonézt, mustárt, kis citromlevet kevertem össze kaporral, foksnidlinggel és sóval, borssal. Ennyi az öntet.

kaprkrpadlx.jpg

A padlizsánt meghámoztam, hosszában jó ujjnyi szeletekre vágtam. A teljesen hagyományos panírozáshoz a lisztbe és a tojásba is kevertem sót, a lisztbe még kevés borsot, a tojásba pedig fokhagyma-granulátumot is. A prézlit semmivel nem turbóztam, csak átszitáltam, mert kitapasztaltam, hogy az egészen finom morzsától nem fájdul meg a gyomrom. Bepaníroztam, olajban kisütöttem a padlizsán-szeleteket.

Az újkrumplit lekapirgáltam, tudom, anélkül is lehet, de én még mindig így szeretem, amikor igazi új a krumpli. Serpenyőben, libazsíron átforgattam, majd lefedtem. Időnként megforgatva, kizárólag a saját gőzében puhítottam meg. Ezután levettem a fedőt, és rázogatva, amennyire sikerült, minden oldalán megpirítottam a krumplikat. Ekkor dobtam rá az aprított kaprot, azzal még addig kevergettem óvatosan, amíg körbe-körbe rátapadt.

Csodás ízkavalkád sikerült a sok kaporral, mégsem csak annak az ízét éreztük, együtt volt minden finom, harmonikus.

Szólj hozzá!

Címkék: krumpli mártás padlizsán fűszer

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr188750564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása