HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Tejfölös gomba köret

2016.05.24. 08:15 BeckZsu

 

gomba_fasirt2.jpgBizonyára jó sokat elmélkedtem már a gomba sokoldalúságáról és talán a hasznáról is. Ezért ezt most nem teszem, elég annyi, hogy nagyon szeretem, így nálunk elég gyakran kerül az asztalra, és igyekszem változatosan, különböző módokon elkészíteni. Gyerekkoromban leginkább gombaleves formájában találkoztam vele, később jött divatba a „rántott gombafejek”, ami ma is a vendéglők egyik kedvenc hústalan étele; ezt tudják kínálni a húst nem fogyasztóknak.

Én többnyire előzetes terv nélkül veszem meg, amikor szép, friss – elsősorban kisméretű barna csiperkét – a gomba, sokszor még akciós is a boltban. És akkor valamit majd csak kitalálok belőle.

Most éppen volt készen egy adag fasírt, amiből természetesen szándékosan dupla adagot csináltam, és előzőleg zöldbabfőzelékhez ettük. Így a gombát köretnek kellett elkészíteni. Esetleg valami főzelékszerűnek, mert a fasírt azzal a legjobb (no meg hagymás krumplival, meg sok minden mással is, nem utolsósorban hidegen, zsíros kenyérrel).

gomba_fasirt1.jpgA gombát tehát kisebb darabokra vágtam, nem túl sok libazsíron kevergetve sütni/főzni kezdtem. Bár ekkor még sót nem tettem hozzá, de így is levet enged, ezért addig kevergettem, míg valóban már nem főtt, hanem sült, pirult. Ezután hozzákevertem részletekben annyi tejfölt, amennyi elég jól be tudott sűrűsödni. Ez fél kiló gombához kb. egy pohár tejföl. Közben beletettem egy-egy adag (aprítva egy-egy evőkanálnyi) petrezselymet és snidlinget, most már meg is sóztam. Forrón tálaltam a sütőben átmelegített fasírthoz, ami egészen hagyományosan, pulykahúsból készült, ahogy én szeretem, hagymával, fokhagymával és persze a többi fűszerrel is rendesen megízesítve, jól megsütve. (De így is lehet: ... és sütőben sült fasírt )

 

Szólj hozzá!

Címkék: gomba köret maradék

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr118742346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása