HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Karfiolrizs

2015.06.10. 06:28 BeckZsu

karfiolrizs15_1.JPG

karfiolrizs1.JPGkarfiolrizs2.JPGEz is már régebbi felfedezésem, amikor – mint mondtam – a neten keresgéltem ötleteket a karfiol változatosabb felhasználására. Rizsszem méretűre aprítjuk a karfiolt, így lesz belőle remek köret.
Látványa rizs, íze finom, azt írták, nem is feltétlenül jön rá mindenki, hogy mi ez, még olyanok is szívesen megették, akik amúgy a karfiolt nem szeretik. Javasolják a paleo, vegán, illetve vega étrendhez is, nem utolsósorban alacsony szénhidráttartalmú (low carb) diétát tartóknak vagy fogyni vágyóknak is megfelel. Vagy, ahogy én is gondoltam – de persze egyáltalán nem baj, ha nem hizlal, amit főzök – csupán a változatosság kedvéért.

A karfiolt rózsáira szedve aprítógépben rizsszem méretű darabkákra aprítottam. Lehet ezt a méretet elérni nagyobb lyukú reszelővel is, ha éppen az van kéznél. Én a gépet választottam, az enyémmel még különösebben vigyázni sem kell, hogy ne legyen túl apró, ennél finomabbat nem is tud. Ha mégis apróbb szeműre sikerülne (véletlenül vagy szándékosan), akkor akár kuszkusznak is nevezhetjük, aszerint is lehet felhasználni.

Ezután kicsit megsózva, olajon átpároltam. Nem nagyon kellett folyadékot adni hozzá, elég volt a leve, amit engedett. (A zsiradék lehet akármi; vaj, kókuszzsír, libazsír, ízlés, diéta és lehetőségek szerint.)

Tavaly, amikor először próbáltam ki ezt, valamilyen szaftos húst volt hozzá. Sajnos, erről nem készült fotó*. De mivel egy fej karfiol akkor is túl sok volt kettőnknek egy ebédre, a második részéhez egyszerűen debrecenit sütöttem, ezt sikerült megörökíteni is.
karfiolrizs15_2.JPGA legutóbbi hétvégén egyik nap újra karfiolrizs volt ebédre, ezúttal sült csirkecombbal. A karfiolt most egy kicsit tovább kevergettem a serpenyőben, hogy kissé meg is piruljon. Így egy picit karakteresebb lett az íze.
A csirkecombokat pedig kacsazsírban sütöttem, a fokhagymán kívül szeletelt hagymával, paprikával és egy paradicsommal ízesítve.
Mellé pedig saláta is került, nagyon finom volt így együtt ez a – szerintem – kellemesen nyárias összetétel.

*Ez még az az időszakom volt, amikor nem volt olyan a hangulatom, hogy írjak, de azért időnként fotóztam az ételeket, reménykedve, hogy ez majd elmúlik, és még lesz kedvem.

Szólj hozzá!

Címkék: köret karfiol fogyós

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr837530848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása