Tulajdonképpen ez volt az első étel, amiben a karfiolmártásról olvastam. Az előző, a karfiolos karfiol, saját ötletemből jött, bár könnyen előfordulhat, hogy másnak, máshol, szintén eszébe jutott már. Miért is ne?
Az amerikai sajtos tészta (mac & cheese) – sajnos, csak olvasásból tudom, nem személyes tapasztalatból – egy nagyon népszerű és gyakori étel arrafelé. Besameles sajtos mártással kevert főtt tészta, neve szerint makaróni, bár úgy láttam a képeken, gyakran rövid tészta, sütőben összesütve. Ezt is kipróbáltam már, mit mondjak, finom. De én néha úgy érzem,hogy a lisztes besamel és a tészta – még akkor is, ha durum lisztből van – nekem túl tömény, túl sok együtt. És még a sajt is rátesz egy lapáttal. Ezért nagyon megtetszett a recept, amiben a besamelt karfiolmártással helyettesítik. Szerintem nagyszerű étel lett. A mártás ugyanaz; a jól megfőtt karfiolt olajon kissé átfuttatott fokhagymával és levessel összeturmixoltam. (Ez most az előzőleg készült volt, aminek a felét erre a célra félretettem.) Ezután reszelt, jó minőségű, jó ízes sajtot kevertem hozzá, amit addig melegítettem, míg elkeveredett, elolvadt.
A pirult szalonna (bacon) darabkák sem maradtak ki, de éppen csak egy keveset raktam bele, majd a megfőtt rövid csőtésztával összeforgattam. Ezt is összemelegítettem a sütőben, de csak annyira, hogy krémes maradjon.
Majd utóbb harmadikféle karfiolkrémes étel is volt, majd következik...
Utolsó kommentek