HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) bab (6) befőzés (23) brokkoli (4) büféasztalra (105) cékla (4) csirke (88) csirkecomb (53) csirkemáj (21) csirkemell (120) csirkeszárny (3) cukkini (34) darálthús (51) dió (32) édes (64) egyéb (17) egytálétel (112) főzelékféle (44) fűszer (30) gomba (29) grúz (7) gyümölcsös (45) hal (36) hidegkaja (42) káposzta (20) karfiol (23) kézimunka (7) kímélős (26) köret (68) krumpli (74) leves (36) mák (5) maradék (37) marhahús (13) mártás (42) mesélek (20) olajbogyó (10) orosz (26) padlizsán (40) pörkölt (23) pulykacomb (21) pulykamell (15) rágcsa (23) rakott (47) rántott (48) reggeli (10) sajt (6) saláta (73) sertéshús (50) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (118) tészta (41) töltött (18) túró (17) zöldség (147) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BeckZsu: Köszönöm, hogy elmondtad a tapasztalataidat. Érdekes, hogy néha még a kovászos uborka mellett (én... (2017.10.12. 17:09) Nézzétek, hogy jártam!
  • zetevar: Nem új a kérdés, de hozzászólnék: Jó néhány éve termesztünk nagyobb terülten fokhagymát eladásra. ... (2017.10.04. 08:54) Nézzétek, hogy jártam!
  • Sánkír: Akkor használj kókuszzsírt, annak teljesen semleges az íze! (2016.11.08. 13:10) Zabpelyhes-diós sós keksz
  • BeckZsu: Igen. Azóta már többször is megcsináltam, így, és bevált. :) (2016.08.28. 18:50) Sós vizes uborka télre
  • taoka: @BeckZsu: :-) Köszönöm szépen a válaszod: szóval akkor összesen kétszer forrázod, másodszor a saj... (2016.08.28. 18:40) Sós vizes uborka télre
  • Utolsó 20

Zabpelyhes-diós sós keksz

2012.04.03. 10:28 BeckZsu

Legtöbben a kekszesdobozukat édes aprósüteményekkel szokták feltölteni. Finom is az, amikor az ember teához, kávéhoz vagy éppen jó- vagy rosszkedvében be-bekap egy kekszet. Talán szerencse, hogy az én párom ilyesmiből inkább a sósat kedveli. Sütök persze néha édeset is, főleg a magam kedvéért – azért gyakran ő is „feláldozza” magát, és meg-megkóstolja. De mivel én mindegyiket szeretem, sokkal gyakrabban van a dobozban sós rágcsálnivaló.

Most azon igyekeztem, hogy a műfajon belül lehetőleg egészséges és kevésbé hizlalós legyen. Először a bevált sós zabpelyhes kekszre gondoltam, de mivel éppen a napokban diót törtem, nekiálltam keresgélni, hátha találok olyan receptet, amiben a zabpehely és a dió is benne van. És találtam! A tutitippek oldalon, pocak receptje éppen az volt, amit elképzeltem. Gyorsan meg is sütöttem.

A recept a következő:

5 dkg darált dióbelet, 10 dkg darált zabpelyhet, 10 dkg teljes kiőrlésű lisztet, fél teáskanál őrölt borsot, fél teáskanál szódabikarbónát, fél teáskanál tengeri sót összekevertem, összegyúrtam 5 dkg margarinnal és egy evőkanál mézzel és apránként adagolva kb. 1 deci vízzel.

Nekem így viszonylag puha, de nem túl ragacsos tészta lett. Letakarva a hűtőbe tettem kb. félórára. Ezután az eredeti recept kinyújtást és formával kiszaggatást javasol. Én inkább a már bevált módszerrel, fólia segítségével alakítottam belőle egy hosszú „kígyót”. Mivel szándékosan kicsire akartam, kb. 3 cm átmérőjűre igyekeztem kigurigázni. Ezért végül kénytelen voltam a rudat kettévágni, hogy még egy időre a hűtőbe tudjam tenni. Ezután félcenti vastag karikákra vágtam, sütőpapírral bélelt tepsibe raktam – kis átrendezés után – elég szorosan, így éppen elfért egy sütőtepsiben.

180 fokon sütöttem, mivel a tészta maga is barnás, féltem, hogy nem találom el, hogy meddig kell sütni, de végül jó lett, többször megnéztem közben.

Annyira megtetszett nekünk, hogy igen hamar elfogyott (fotózásra sor sem került), és már meg is sütöttem a következő adagot. Ebben a borsot lecseréltem egy másik keksznél már kipróbált kicsit csípős fűszerkeverékre. Ez azért érdekes, mert ha éppen nem kapsz be egy chilipelyhet a falatkával, akkor nem is csípős. És mivel éppen elfogyott itthon a teljes őrlésű búzaliszt, a másodikhoz teljes őrlésű tönkölylisztet vettem, amiről kiderül, hogy valahogy a korpa benne finomabbra van őrölve, azért kicsikét lágyabb lett a keksz állaga, kevésbé morzsás. (Mindkét változat jó volt, én kevésbé szeretem a borsot, azért változtattam.)

4 komment

Címkék: rágcsa

A bejegyzés trackback címe:

http://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr144360687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Főz és fecseg 2012.04.03. 17:12:23

Zsu, ez nagyon finom lehet, ki fogom próbálni. Most már csak a vajat kell helyettesítenem valamivel, mert kiderült, hogy laktóz érzékeny vagyok.
Ebből a mennyiségből lett ez a nagy tepsi?
Éva

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2012.04.03. 19:32:20

@Főz és fecseg: Nekünk ízlik :) Igen, ez éppen egy adag, egészen sűrűn rakva, néhány darab összenőtt, de nem vészesen, kicsit kihűlve szét lehet törni.
Szerintem olajjal is jó, de olvastam, hogy a Liga margarin laktózmentes.

Főz és fecseg 2012.04.03. 20:05:17

@BeckZsu: Jó,akkor egy ilyen tepsivel kipróbálok én is. Újabban a sós rágcsálnivaló nálunk is jobban megy.( lehet, hogy ez nem látszik a blogomon) Igen, tudom, hogy jó a Liga margarin is, csak az ízét tudnám feledni. Nagyon vaj párti vagyok. Sajnos azt nem tudom hogy az olajból mennyit kell használni, most emiatt is nézelődök az interneten.

Sánkír 2016.11.08. 13:10:04

Akkor használj kókuszzsírt, annak teljesen semleges az íze!