HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Zöldséges-kolbászos köleskása

2011.06.16. 07:58 BeckZsu

Amikor édességet készítettem úgy, hogy kölest is használtam hozzá, megígértem, hogy majd sós ételként is megmutatom. Meg is főztem, csak – nem tudom, miért – nem írtam meg, elfelejtettem. Pedig jó volt, így most pótolom, hiszen nincs szezonhoz kötve, mostanában van friss zöldség, de a télen kaphatóból is jó.

Először a kölest – én kettőnknek 10 dekát, de ebből még maradt is – szűrőben, forró vízzel jó alaposan átöblítettem. Miután lecsorgott, megszikkadt, lábosban, kevés olajon átforgattam, kétszeres mennyiségű vízzel felöntöttem, megsóztam. Felforrás után alacsony fokozaton főztem, míg a rajta lévő vizet „elfogyasztotta”. Akkor fedő alatt békén hagytam. (Tehát ugyanúgy főztem, mint a rizst, kivéve, hogy azt hideg vízzel szoktam megmosni.)

Serpenyőben megsütöttem egy kisebb darab félkarikákra vágott parasztkolbászt. Átkanalaztam a kölesre. Utána ugyanabban az edényben egy kockára vágott zöldpaprikát, majd ismét külön egy-egy apróra vágott sárga- és fehérrépát pirítottam, majd azt is a kölesre tettem. Azért csináltam mindegyiket külön, hogy jól tudjanak pirulni, nem főni, túlpuhulni.

Végül az egészet összekevertem, összemelegítettem. Tálaláskor petrezselyemmel megszórtam – ahogy mondani szokták; a színe kedvéért, de én az ízét is szeretem, tehát annak a kedvéért is.

Ez is egy gyors, egészséges hétköznapi ebéd vagy vacsora lehet. A kölest akár előző nap is meg lehet főzni, akkor még gyorsabb. És persze másféle zöldséggel is keverhető, én már beterveztem cukkinivel is, a kolbász helyett is lehet bármiféle húst, húsos szalonnát is beletenni.

Jó szívvel ajánlom azoknak is, akik nem nagyon szeretik a kölest, de a változatosság – meg esetleg az egészség – kedvéért egyszer-egyszer ilyet is főznének.

Szólj hozzá!

Címkék: zöldség egytálétel

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr412988135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása