HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Nézzétek, hogy jártam!

2011.03.07. 17:42 BeckZsu

Talán akad valaki, vegyész, élelmiszervegyész, aki meg tudja magyarázni, hogy ez mitől, miért történt.

Gondolom, nem is nagyon kell magyarázat a mellékelt „képregényhez”. Röviden, az történt, hogy mivel a fokhagyma mostanában – már eléggé régóta – meglehetősen drága, nagyon bosszant, hogy ráadásul még igen romlékony is. Valamikor régebben, természetes volt, hogy ősszel vettem egy nagyobb mennyiségű fokhagymát, és az kitartott tavaszig a kamrában. Ha előfordult, hogy kicsit kicsírázott addigra, akkor elültettük, és vidáman megettük az új fokhagymát. Milyen finom is az, például libazsíros kenyérrel.

Most meg már alig merek néhány darabnál többet venni, azt is a hűtőben tartom. Egyszer csak bevillant az ötlet, hogy hiszen másnál is láttam már, hogy lereszelte vagy összenyomta a fokhagymát, aztán lesózta, elkeverte, olajat is kevert bele, és üvegben tárolva a hűtőben, kényelmesen lehetett kivenni belőle, mikor, mennyi kellett, semmi baja nem történt. És mivel szeretek alaposan utána járni a dolgoknak, még az interneten is kutakodtam, igen, ott volt ez a módszer. Hát megcsináltam, örültem, hogy egy ideig milyen jó, könnyű dolgom lesz.

És mindössze pár nap telt el, amikor egyszer csak kinyitottam a hűtőt, és a szép világos fokhagymakrém helyett ez a hupizöld –  pontosan nem is tudom megnevezni ezt az érdekes árnyalatot – színű valami tárult a szemem elé. Félelmetes, nevetséges, borzasztó – ilyesmik jutottak eszembe. Kibontottam, a szaga tökéletesen szabályos fokhagyma, semmi mást nem érezni rajta.

Ismét a nethez fordultam, összevissza (több nyelven) keresgéltem, hogy mitől lehet, hogy így megzöldült a fokhagyma. Annyit megtudtam, hogy a jelenség nem ismeretlen, volt, akinek az ételre rakva lett zöld, volt, aki kéknek, és aki türkiz színűnek írta le. De az okát sehol senki nem magyarázta meg. Lehetségesnek tartották, ha esetleg jódozott a só. Az enyém nem az volt, bár csak egyszerű konyhasót, nem tengerit használtam. Valamint persze arra sem volt sehol válasz, hogy emiatt ártalmas-e. De hát ez mindegy is, kinek lenne gusztusa megenni. Bár én tettem el, sóban, ledarált medvehagymát is, bazsalikomot is, mindkettő zöld, de az egészen más árnyalat, az étvágygerjesztő, szép élénk szín.

Most már mindegy, ezzel az adaggal már így jártam, de nagyon szeretném tudni, hogy mi az oka, és mit lehet tenni, hogy a jó kis ledarálós-lesózós módszert máskor sikeresebben tudjam alkalmazni.
Kérlek, aki tudja, illetve akinek van ötlete, írja meg!

15 komment

Címkék: mesélek

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr222719069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sedithm 2011.03.07. 18:22:27

Szerintem valami oxidációs folyamat, mint amikor az alma megbarnul. Mindenesetre, már láttam bezöldült fokhagymát a fokhagymanyomón, ha nem volt rögtön megmosva.
Szerintem olajat adj hozzá és úgy turmixold össze. Amikor gyakornokoskodtam egy étterem konyháján, ott úgy szokták, hogy sóval, vízzel és olajjal leturmixolták és abból használtak az ételekbe. És az szép fehér volt. Azaz olyan sárgásfehér. De semmiképpen sem zöld.
Mindenesetre, először csak kis adaggal próbálkozz szerintem.
Üdv, Edith:)

lúdanyó · http://ludanyo.blogspot.com/ 2011.03.07. 18:29:56

Szia,
pár hónappal ezelőtt a fizikusok levelezőlistáján került elő ez a téma, a fokhagyma színe császárzöld lett, erre keress rá. Ide másolom, hogy mire jutott egy fizikus:
"A "császárzöld"-re kellett volna rákeresni. Ez a rézacetát színe,
egy divatos festékanyagé, súlyosan mérgező vegyületé.

Hónapokkal ezelőtt vásárolt fokhagymával történt most először. 15 éve
magam gyártom az általam kedvelt fokhagymás ecetet. A néhány hete
vásárolt ecetes próba mára szintén megkékeszöldült.

Ma újra vettem három fej fokhagymát, holnapra kiderül, mérgezett-e.
Megírom. ;-) Az ALDI-ban vettem, ahol az előző mérgezettet is.

Kínai fokhagyma a szentem, ma már csak ezt lehet kapni. Náluk persze
ez nem számít, hiszen "Kína Első-Császára = Csin Si-Huangti" is arzént evett azért, hogy örökké éljen. ;-)

Megírtam az ÁNTSZ-nek és az MGSzH-nak az esetet, várom a reakciót.
Mindig kérdés persze, hogy tesznek valamit, vagy inkább később leülik,
ahogy az manapság dívik. ;-)"

femina57 2011.03.08. 14:45:37

én is kiváncsi vagyok ,hogy ez az elszíneződés miért történt,

sewa 2011.03.08. 15:02:55

Ezt találtam, egy tudományos hangvételű cikk is van benne, de nem tudom mi ez az oldal és mennyire hiteles:
"The discoloration is due to pigments that form between sulfur compounds in garlic and amino acids. When the garlic tissue is disrupted, as happens in processing, an enzyme is liberated and reacts with it to form thiosulfinates compounds that then react with the natural amino acids in the garlic to form blue pigments. The age of garlic determines how much isoalliin there is in the first place, and the nature of the processing determines how much enzyme is liberated."

whatscookingamerica.net/Q-A/bluegarlic.htm

GBL 2011.03.09. 17:50:31

Kínaiak és az adalékanyagok... erre emlékeztet: www.eyeone.hu/olcsopapucs.jpg

GBL 2011.03.09. 18:01:17

Előbb beszél (kommentel) aztán olvas... ehh!
Szóval valszeg sewa cikkében az igazság, nincs itt semmi összeesküvés :)

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2011.03.09. 19:05:41

Köszönöm az eddigi ötleteket, sewa, külön kösz a keresgélést, éppen angolul én nem néztem, de csekély tudásom ellenére ezt is valamennyire kiguberáltam :)
Úgy döntöttem, már csak kíváncsiságból sem adom föl, kisebb adagokkal – és változókkal – még próbálkozom, majd beszámolok az eredményről.

tytyke 2011.03.24. 07:54:46

Szia BeckZsu!

Amikor olvastam a cikked, írtam Csíki Sándornak egy levelet ezzel a témával kapcsolatban. Mivel kémia-biosz szakon végzett, reméltem tudja a választ. Egy mostani posztjában válaszolt rá: www.foodandwine.hu/2011/03/24/kek-fokhagyma-mitol-lesz-kek-a-fokhagyma/

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2011.03.28. 20:05:35

@tytyke: köszönöm szépen a segítségedet. Érdekes a cikk, legalább látom, hogy nem én csináltam valamit rosszul.
Vettem újra fokhagymát, lesz új próba :)

dark future · http://www.andocsek.hu 2011.04.16. 19:48:57

a vegyészek megmondták már a frankót, én csak annyit tennék hozzá, hogy a kínai fokhagyma az zöldül, a nagyanyám kertjéből származó meg sosem. az öregek nem is hallottak olyanról, hogy a fokhagyma zöldül...

Mária Naszvadiné Vécsey 2014.05.19. 20:17:40

Szerintem a só tartalmazott valami olyan vegyi anyagot,ami ezt okozta.Mert a manapság forgalomban lévő konyhasó nemcsak NaCl,ahogy tanultuk,különböző “mérgek“ vannak benne.

Mária Naszvadiné Vécsey 2014.05.19. 20:18:35

Szerintem a só tartalmazott valami olyan vegyi anyagot,ami ezt okozta.Mert a manapság forgalomban lévő konyhasó nemcsak NaCl,ahogy tanultuk,különböző “mérgek“ vannak benne.

jancsa 2014.07.08. 20:41:14

@tytyke: Köszi a cikket! Nekem a kovászos uborka mellé tett fokhagyma zöldült kicsit meg, még jó, hogy nem dobtam ki, finom volt :D Amúgy azért ez a 'konyhasó nem csak NaCl'.. Azért csak még mielőtt mástól tudja meg, a víz sem csak H2O, még a desztillált sem. :) kicsit drága lenne mindenből a vegytiszta formát előállítani

zetevar 2017.10.04. 08:54:37

Nem új a kérdés, de hozzászólnék:
Jó néhány éve termesztünk nagyobb terülten fokhagymát eladásra. Tavaly kezdtük konyhakészre pucolni és feldolgozni. Így, október környékén érzékeltük a jelenséget mi is, tehát az azt megelőző 3 hónapban, amikor szintén ugyanezt csináltuk, akkor nem zöldült.
A fokhagymánk 100% magyar, jó minőségű és éretten lett felszedve. Tehát a rossz minőségű, kínai, mérgező...stb. okként kizárva.
A jelenség az idén is elkezdődött, épp azért keresgettem cikket, hogy a hétvégén megrndelésre előállított és most halvány zöldes árnyalatban pompázó dobozokra rátűzzem. A mi tapasztalatainkkal leginkább ez a cikk áll párhuzamban:
szupermenta.hu/miert-szinezodik-zoldre-kekre-a-fokhagyma/
Még annyit tennék hozzá, hogy mivel az allicin a fokhagyma egyik fő gyógyhatású anyaga, ezért a zöldülés jelensége pont a foki jó minőségét támasztja alá.

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2017.10.12. 17:09:50

Köszönöm, hogy elmondtad a tapasztalataidat.
Érdekes, hogy néha még a kovászos uborka mellett (én fokhagymával szeretem, csinálom) is előfordulnak zöldre foltosodott darabok, de nem mind...
süti beállítások módosítása