HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Őrölt bors – borsőrlő

2010.08.06. 10:22 BeckZsu

Ha jól meggondolom, nem sok előnye van, ha az ember már nem igazán fiatal. Ami esetleg érdekes lehet benne, hogy emlékezgetünk sok régi dologra, és – én mindenképpen – próbálunk benne valami vidámat találni, és ezzel jól elszórakoztatjuk magunkat.

Már egy jó ideje divatba jöttek a borsőrlők. Annyiféle van, hogy elképzelni sem lehet, még az egyszerűbbnek mondható fajtákon belül is. És akkor még vannak a szándékosan bolondos figuráknak kialakítottak, amilyenekből sokat lehetett látni a tévében, a guruló büfés, pirítóssütős kocsis szakácsnál. Kicsik, nagyok, mindenféle játékos formák.

Gyerekkoromban természetesen volt otthon borsőrlő, használtuk is rendszeresen. A képen láthatók közül a kis hordó formájú még a nagymamámé volt. Nem csak a konyhában, főzésnél használta, családi ebédnél ugyanúgy az asztalra került, mint a só- és paprikatartó. (Nagyapám kóstolás nélkül először mindig sózta, paprikázta, borsozta az ételt.)

A világos színű már újabb, valamikor a párommal közös életünk elejéről származik – az sem tegnap volt – csak hogy legyen egy új is.

A harmadik, a kis szögletes pedig csak az érdekesség kedvéért van, mondjuk a gyűjteményhez tartozik. Ezt nem szoktam használni.

A másik kettőt pedig úgy használom, hogy egyiket borshoz, a másikat szegfűszeghez, bár nem nagyon gyakran. Ugyanis van még olyanom is, amit borssal együtt árulnak, őrlőfejes üvegben, többféle borssal is.

Sikerült valahol Németországban lefényképezni – ha nem is tökéletes a kép – darálókkal teli kirakatokat. Az egyik egy jó nevű edénybolt kínálatából, a másik pedig fűszerbolt volt. És ez csak egy kis része volt a különféle üzletekben található választéknak.

Mozsár is van szép számmal, aki nem akarja darálni, törheti mozsárban is a fűszereket. Nálunk csak nagyobb porcelánmozsár volt annak idején, abban pl. cukrot törtünk. Gondolom, ez fiataloknak nem feltétlenül érthető, akkoriban főleg kockacukor volt otthon, sem kristály-, sem por-. Így süteményhez a mozsárban megtörtük a kockacukrot, úgy használtuk fel. Ha pontos akarok lenni: nagymamám sütött vele, de a törés már kicsi koromban rám volt bízva.

Később valaki föltalálta, hogy már őrölve is lehetett venni borsot az üzletben. Bizony ez nagy dolog volt, ahogy mondták, ez nagyon megkönnyítette a háziasszony, de dolgozó nő munkáját. Aztán már egyre több fűszert árultak őrült változatban is, én következőként a köményre emlékszem, aztán még jött a szerecsendió, gyömbér és ki tudja, még mi is. Örültünk, használtuk, aztán szép lassan visszatértünk a házi, friss daráláshoz, reszeléshez, töréshez, sokan még a sót is darálják. Ezzel együtt kultusza lett a darálóknak, persze, hogy mégse fáradjunk el nagyon, van belőle elektromos is. Erről is megoszlanak a vélemények, lehet, hogy a fűszer aromája veszít vele, hiszen melegszik.
(Én még arra is emlékszem, hogy sokan az elektromos kávédarálóról is hasonló véleménnyel voltak, ragaszkodtak a kézzel darált kávé aromájához, persze friss pörkölés után. De ez már túl sok „beszéd” lenne mára.)

2 komment

Címkék: személyes általános

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr832202987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tyria · http://tyria.freeblog.hu 2010.08.28. 14:57:16

Gratulálok! Bekerültél az első 50-be, a Goldenblogon! :-) Még sok jó receptet szeretnék itt olvasni, és Neked is teljen kedved az írásban! Addig is jó nyaralást és pihenést!

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2010.08.30. 13:10:19

@Tyria: Nagyon-nagyon köszönöm a kedvességedet.
süti beállítások módosítása