Inkább nem neveztem coleslaw (javítva) salátának, bár amennyire én tudom, abban is van annyi változat, hogy ez is belefér, meg nem neveztem KFC-s salátának sem, ami gyakorlatilag ugyanaz, csak éppen a gyorsétterem nevével fémjelezve, ugyanis én még – szégyenszemre – egyiket sem kóstoltam. Sem az amerikai eredetit (amiben a „cole” a káposzta, a slaw pedig a holland saláta szóból ferdítve), sem azt, amit itthon lehet enni, de erről azt hallottam, hogy túlságosan édes.
A sokféleségről, ahogyan készíteni lehet, mindenki meg tud győződni, ha elkezdi keresgélni a receptet, ezért ezt nem is ragozom tovább.
Én meg így csináltam:
Egy kis fej káposztát először négy, majd nyolc részre vágtam, közben kivágtam a torzsáját. Lemértem, így kb. fél kiló volt. A „csodagyalu” segítségével nagyon vékonyra vagdaltam, megsóztam – de nem túlzottan. Két nagyobb sárgarépát megtisztítottam, nagyobb lyukú reszelőn lereszeltem. A káposztát egészen gyengén kinyomkodtam, a répával összekevertem. Volt itthon két „elfekvő” savanykás almám, azt a gyaluval 3 mm-es zsülienre vágtam, belekevertem. Hagyma helyett metélőhagymát és metélőfokhagymát tettem bele. Végül nagyjából egy-egy arányú majonéz és tejföl keverékkel összekevertem. Citromlével és egy picike cukorral szabályoztam, hogy az én ízlésemnek megfelelően inkább kissé savanykás, mint édes legyen.
Lefedve a hűtőbe tettem, míg az ebéd többi része, a csirkecomb fűszeres bundában elkészült. Úgy gondoltam, az illik hozzá a legjobban, nekünk más köret nem is kellett, ez bőven elég volt.
Utolsó kommentek