HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Spárga és csirkemáj

2010.05.26. 07:25 BeckZsu

És még hagyma is hozzá. Ezzel el is mondtam az egészet.

Ha valaki szeretne egy olyan ebédet, ami gyors is, finom is, szezonális, és mindehhez még az ára is igen kellemes – tehát elég olcsó – akkor igazán jó szívvel ajánlom ezt az összeállítást. Elég jól illik szerintem egy kímélős, tehát nem hizlalós étrendbe is.

A zöld spárgát még egyáltalán nem unjuk, gondolom, addig fogjuk enni, amíg kapható a piacon. Én továbbra is kissé meghámozom, annak ellenére, hogy sokak szerint nem szükséges. Hallottam már, nem is egyszer, hogy nem hámozták, csak letörték a fás végét, megfőzték, és végül ki kellett dobni, mert keserű volt. Inkább nem kockáztatom ezt, tehát a virágja-feje alatt indulva, úgy nagyjából a felét meghámozom, aztán töröm-vágom le a végét. Nem főztem, hanem pároltam, először egy nagyon kevés olajon megpirítgattam, aztán kicsit megsózva, lefedve pár perc alatt puhára pároltam, végül ismét kinyitva még egy kicsit pirítottam.

A csirkemájat – mivel fagyasztott volt, már este áttettem a hűtőbe – hártyátlanítás és zsinórtalanítás után egyenként két-három darabra vágtam. Szűrőben lecsorgattam, majd papírtörlővel föl is itattam róla a nedvességet (többé-kevésbé). Ezután megsóztam és megszórtam kevés majoránnával is. Nem túl sok olajban megsütöttem, néha átforgattam, végül egyet elvágtam, hogy megnézzem, átsült-e. Én nem szeretem, ha véres marad a közepe, de túlsütni sem jó, ezért éppen csak eddig a pontig kell.

Közben egy jó nagy fej hagymából lyoni hagymát sütöttem. (Ez a csíkokra vágott, lisztezett, bő olajban gyorsan kisütött hagyma.) Mi nagyon szeretjük, és ha véletlenül túl sok hagyma van itthon, és félek, hogy megromlik, ez mindig elég ürügy, hogy ilyet süssek.

Aztán meg, ha ilyen módon sikerül elfogyasztani a még itthon lévő öreg vöröshagymát, akkor már inkább friss főzőhagymából vásárolok nemcsak salátához, hanem főzéshez is.

2 komment

Címkék: spárga csirkemáj kímélős

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr642032015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Garfyka 2010.05.26. 17:35:37

Ötletes :) A csirkemájat amúgy is szeretem, a hagymát is; a spárga valahogy nem nyerte el a tetszésem.

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2010.05.27. 07:24:25

@Garfyka: Végül is nem lehet minden ételt szeretni :))
süti beállítások módosítása