HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Bundás csirkemáj hétvégén és hétköznap

2010.01.28. 07:30 BeckZsu

Nem feltétlenül nagy dolgokkal, de ahogy szinte mindenki, szeretem valahogy megkülönböztetni a hétvégi és hétköznapi ebédeket. De ez nálunk nem jelenti, hogy minden vasárnap húsleves, rántott hús a menü, csak talán több időt szánok a főzésre, többször van frissen sült is. Régen ez nem volt így, amikor nem főztem naponta, akkor bizony az is előfordult, hogy például szombaton volt tökfőzelék vagy hasonló, mert azokra is sort akartam keríteni valamikor. Mostanában meg sokszor úgy főzök szombaton, vasárnap, hogy legyen belőle maradék még egy napra, ha nem is a teljes ebédből, hanem csak egy részéből. Most például a máj volt kétnapi adag.

Hasonló bundába paníroztam, mint amikor utánozni próbáltam a déli rántott csirkét (Amerika déli részéről van szó). Tehát először lisztbe, aztán egy megszokott palacsintatésztánál hígabb, tojásos, vizes, lisztes keverékbe, amibe még fűszereket is tettem. Fontos, hogy a csirkemájat, miután a zsinórokat, hártyákat kivágtam belőle, így egyúttal két darabba vágtam mindegyiket, jól lecsorgattam, papírtörlővel leszárítgattam. Így – talán – kevésbé spriccel sütés közben. A csirkemájat nyugodtan meg lehet sózni, akkor sem lesz kemény, de ilyen módon sütve lehet a sót a lisztbe és a tésztába is keverni, akkor biztosan egyenletesebb lesz a sózás.

Ezután már csak egyenként mártogatva a lisztbe és tojásba, egyenesen a forró olajba tettem, és csak kicsit csökkentve a hőfokot, mindkét oldalukat megsütöttem.

Vasárnap serpenyőben sült krumpli és saláta volt hozzá. A salátában jégsaláta, alma, lila hagyma, zöld olajbogyó volt, fűszerekkel, egy kis citromlével, olívaolajjal elkeverve, végül balzsamecettel meglocsolva.

Hétfőn a megmaradt májhoz kínai kelből főztem főzeléket. Mivel elég nagy volt a kel, a külső, nagyobb levelekből a középső részt kivágtam, és csak a gyenge levélrészeket használtam föl. Keresztben ujjnyi csíkokra vágtam, a középső leveleket is, úgy főztem meg kevés vízben, hogy ne kelljen kiönteni belőle a végén, hiszen a káposzta meglehetősen összeesik. Krumplit most nem tettem bele. Borsikával, köménnyel, majoránnával, fokhagymaporral fűszereztem, egy teáskanál liszttel, tejföllel, egy kevés pirospaprikával színezve, behabartam.

Szólj hozzá!

Címkék: saláta csirkemáj rántott főzelékféle

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr601706755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása