HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Gombával töltött csirkecomb vele sült zöldséggel

2010.01.06. 09:55 BeckZsu

Semmi olyat nem főztem karácsonykor, amit más alkalommal nem lehetne. Ezért, bár ilyenkor már nem tűnik aktuálisnak leírni az akkor készült ételeket, mégis beszámolok, hiszen bármikor jó.

Ráadásul gombás töltött csirkecombot máskor is csináltam már, hasonlóan, kicsi különbséggel. A (most hat darab) csirkecomb előkészítése ugyanaz, vagyis az egész combok bőrét kézzel lazítom föl, óvatosan, hogy el ne szakadjon.

Most arra törekedtem, hogy minél hangsúlyosabb legyen a gomba íze, ami persze leginkább erdei gombával érhető el. Így – bár többségében csiperkegombát használtam – beáztattam egy kevés langyos vízbe egy jó maréknyi szárított, vegyes erdei gombát. Közben kb. 30 dkg kicsi csiperkegombát – ez már lábak nélküli mennyiség – megmostam, szűrőn lecsorgattam, és mérete szerint egyben hagytam, kettőbe vagy négybe vágtam, tehát nem apróra.

Serpenyőben kevés füstölt szalonnát megpirítottam, a pörcöket kihalásztam, félretettem. A zsíron megsütöttem a gombát. Nem sóztam, erős fokozaton sütöttem, hogy minél kevesebb levet engedjen, és addig sütöttem, míg semmi lé nem maradt rajta, és a gomba szépen pirulni kezdett. Ezalatt a szárított erdei gomba szépen megitta az áztatólevét, azokat is kissé feldaraboltam, hozzátettem a többihez, ugyanakkor beletettem (fagyasztott) kakukkfüvet, bazsalikomot, rozmaringot. Együtt készre pirítottam.

Egy zsemlét tejbe áztattam, de csak annyiba, hogy mindet beszívja, ezért inkább kevesebbet öntöttem rá, és ahogy elfogyott, pótoltam. Amikor megpuhult, szétmorzsoltam, összekevertem a gombával, kicsit megsóztam, hozzákevertem még petrezselymet, a szalonnapörcöket és két egész nyers tojást.

A masszát jól összegyúrtam, és kiskanál segítségével betöltöttem a csirkecombok bőre alá. Kívülről a combokat sóval, borssal, majoránnával szórtam meg.

Vékonyan kiolajozott tepsibe fektettem a combokat, lefedve, közepesen meleg sütőben háromnegyed óráig sütöttem, addigra levet is engedett. Utána köré, közé raktam hasábokra vágott sárgarépát és cukkinit. Visszatettem a sütőbe már fedő nélkül. Amikor már a húst puhának éreztem, akkorra a zöldség is már majdnem megpuhult, felerősítettem a hőfokot, és addig sütöttem még, amíg a csirke bőre piros, ropogós lett.

Szólj hozzá!

Címkék: zöldség egytálétel csirkecomb cukkini

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr731650940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása