HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Töltött káposzták: mindenki másképp csinálja

2009.12.05. 11:26 BeckZsu


Ahogy megígértem, megpróbáltam a töltött káposzta sokféle elkészítési módját összegyűjteni.

Egészen elképesztő, hányféleképpen főzzük ezt az igen népszerű ételt. Még a hasonló alapokra épült receptekben is van különbség, hiszen mindenki a saját és családja ízléséhez idomítja. Én magam szívesen megkóstolnám mindegyiket. Szerintem nem jó dolog úgy gondolkodni, hogy ami nem olyan, ahogy én megszoktam, nem is lehet jó.

Külön köszönöm azoknak, akik elküldték a sajátjukat. És még kerestem itt-ott, találtam is. Ha még valaki szeretné, hogy a receptje itt megjelenjen, utólag is szívesen bővítem a listát. De ha ellenkezőleg, én közzétettem, de a recept tulajdonosa ezt nem szeretné, kérem szóljon, kiveszem.

Lehetőség szerint megpróbáltam mindenkinek a saját leírásából valami, a receptre jellemzőt kiollózni.

Talán van, aki még nem szokott ilyet főzni, talál itt kedvére valót, és aki szokott, talán kipróbál egy másfajtát is.

1. A közös konyha(kert) – Csincsilla
Ez nem a lucskos, zsíros változat, hanem szárazra sült ízes káposzta, finom gombócokkal, tejföllel tálalva, isteni.

Második változat
A felaprított káposztát és ezeket a kivágott vastag részeket a fazék aljába szórtam, majd rápakoltam szépen sorban a töltött káposztákat. felöntöttem félig vízzel, félig paradicsomlével,

2. à la Beck
Töltetlen, csülökkel és füstölt hússal, rántás nélkül … szűrőn átöblítem, inkább savanyún szeretjük.

3. Aglio-e-olio
Nem kell hozzá más, mint egy kiló tarja darálva, fél kiló füstölt ez-az, két kiló savanyú káposzta (szigorúan a piacról, kofától), egy egész fej haraszt, rizs és fűszerek.
Töltött káposzta variáció – különleges

4. Anihami
Én nem tudom azonosítani a töltött káposztát a savanyú és a füstölt húsos ízzel.

5. Anya ez isteni – Gabojsza
A méretes edény alján egy pár szelet füstölt erdélyi szalonnával indítunk, erre jön egy sor töltelék, megszórjuk aprított nyers hagymával, egy kis őrölt feketeborssal, rá egy réteg aprókáposzta, egy darab füstölt hús.

6. Beatbull
Ez nem a szokásos töltött káposzta, hanem fordítva: káposztával töltött hús.

7. Dalit
A receptet nem a családomtól tanultam, mert nálunk ez nem volt hagyományos étel, hanem egy ősrégi Magyar Konyhában olvastam.

8. Dibbuk
A töltelékbe egy kis lángolt parasztkolbászt is. A gombócokat – amennyire sikerül – savanyított káposztalevélbe bugyoláljuk.

9. Ecet és olaj – PHZS
… mit főznek karácsonykor, magasan a töltött káposzta győzött. A gyerekek több, mint felének családjában van karácsonykor

10. Egyszerű, gyors receptek – Nagyi
Megtöltjük a káposztaleveleket, a megmaradtakat apróra vágjuk és a lábasba úgy rakjuk, hogy alul legyen 1 sor apró káposzta, erre tesszük a tölteléket és legfelülre megint káposztát.

11. Fakanál
Gerslivel, gombócokat formálok belőle – én a kicsiket szeretem – rá a füstölt hús darabokat. berántom ... a töltelék nem káposztalevélben van.

12. Főzzünk süssünk valamit
Nem ez a diétás változat! Már ükünk is így főzte még az 1890-es évek végén. Én nagymamámtól láttam, Édestől tanultam, így adtam tovább a lányomnak is (gerslivel, csomagolva).

13. Fűszer és lélek
Ez a recept erdőbényei nagyanyám töltött káposztája, édes káposztából készül … gerslivel.

14. Gasztronauta
Mélységesen elítélem azt a szokást, amikor nem töltik káposztalevélbe a tölteléket, s a hitvány káposztás húsgombócot „töltött” névvel illetik – érdemtelenül. Az általam javasolt módszer tulajdonképpen az erdélyi, a délvidéki és a honi hagyományok ötvözéséből született.

15. Grenadine
Úgy szeretem, ha a töltött káposzta leve savanykás ... kis gombócokat formázva, a káposztaágyra ültettem … tetejére szórtam a gerslit, a tölteléket nem csomagolom káposztalevélbe.

16. Horasz
Nyírségi verzió

17. Ízletes falatok – Borostyán Henriett
… egy sor káposztát rakunk, amelyet előzőleg vízzel leöblítettük, majd egy sor gombócot, erre jön a vágott savanyú káposzta

18. Jó kaja
Ötvözet több tájegység jellemző elemeinek felhasználásával, cserépedényben sütve.

19. Limara
Csomagolva, rizzsel, füstölt hússal, két változatban.

20. Lorien
Nem vagyok elkötelezve igazából egyik irányzat felé sem.

21. Max
Autentikus, az alföldi régióra jellemző étel. Savanyított káposzta levélbe töltött.

22. Napmátka
Általában dagadóból vagy lapockából készítem, másfél kiló hús, 2 bögre rizs és legalább 3 kiló savanyú káposzta kerül bele. Sok-sok fűszert, paradicsompürét, fokhagymát teszek a töltelékbe, s egy darab füstölt vagy valamilyen bőrös húst, pl. körmöt, csülköt is a káposzta mellé.

23. No salty
A tölteléken kívül: füstölt csülök, nyers csülök, füstölt oldalas, nyers sertésoldalas, debreceni, lángolt kolbász, füstölt szalonna
Második változat
Beleszórjuk az aprókáposzta 1/3 részét, ráhelyezzük a töltelékek és a feldarabolt oldalas felét, betakarjuk aprókáposztával … vékony rántással berántjuk

24. Nyárikonyha
Én magam is többféleképpen készítem. Jó lenne tudni, ki hogyan?

25. Palócprovence
Saját verzió savanyított káposztával, darált sertéshússal, körömmel, rizzsel.

26. Szellem a fazékban – Duende
Alulra kevés olajat öntök, erre terítem szét az apró savanyúkáposztát. A káposzta tetejére kerül a kockázott dagadó, és a kockázott füstölthús. Erre teszem a töltelékeket.

27. Vegyes saláta – DebiGabi
Hajdúhadházról, ahol iszonyú finom töltött káposztákat főznek (paradicsomlével). 

Szólj hozzá!

Címkék: általános

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr281575491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása