HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) bab (6) befőzés (23) brokkoli (4) büféasztalra (105) cékla (4) csirke (88) csirkecomb (53) csirkemáj (21) csirkemell (120) csirkeszárny (3) cukkini (34) darálthús (51) dió (32) édes (64) egyéb (17) egytálétel (112) főzelékféle (43) fűszer (30) gomba (29) grúz (7) gyümölcsös (45) hal (36) hidegkaja (41) káposzta (20) karfiol (23) kézimunka (7) kímélős (26) köret (68) krumpli (74) leves (36) mák (5) maradék (37) marhahús (13) mártás (42) mesélek (20) olajbogyó (10) orosz (26) padlizsán (39) pörkölt (23) pulykacomb (21) pulykamell (15) rágcsa (23) rakott (47) rántott (48) reggeli (10) sajt (5) saláta (73) sertéshús (50) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (118) tészta (41) töltött (18) túró (16) zöldség (147) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • Sánkír: Akkor használj kókuszzsírt, annak teljesen semleges az íze! (2016.11.08. 13:10) Zabpelyhes-diós sós keksz
  • BeckZsu: Igen. Azóta már többször is megcsináltam, így, és bevált. :) (2016.08.28. 18:50) Sós vizes uborka télre
  • taoka: @BeckZsu: :-) Köszönöm szépen a válaszod: szóval akkor összesen kétszer forrázod, másodszor a saj... (2016.08.28. 18:40) Sós vizes uborka télre
  • BeckZsu: @taoka: talán válaszol... én inkább várni szoktam. Ugyanilyen forró levet öntök a kovászos uborká... (2016.08.28. 16:29) Sós vizes uborka télre
  • taoka: @tt60:Régen, 2010-ben írtad: "No akkor: nem kell cifrázni: kell kapor, zöld szőlő, s torma... A ka... (2016.08.28. 16:05) Sós vizes uborka télre
  • Utolsó 20

MBG-icon_C4-A.png

Nyers reszelt alma télre

2009.10.06. 12:43 BeckZsu

Ez annyira egyszerű megőrzési módja az almának, hogy szinte nem is érdemes leírni, de mégis, hátha valaki még nem ismeri, és kapóra jön.

Hozzájutottam egy szatyornyi hullott almához, ami kicsit hibás és nagyon jóízű volt, vagyis olyan, amit én szeretek, kissé savanykás, kemény, ropogós húsú. Persze a legelső hasznosítása az volt, hogy kivágtam a hibás részeket, ami részben ütődött, részben kukacos volt, és a megmarad darabot megettem. De ehhez azért túl sok volt, tehát a következő lépés az volt, hogy ugyanúgy eltávolítottam a hibákat, meg is hámoztam. Mivel ez nem megy egy-két perc alatt, a már elkészült darabokat citromos vízbe tettem – nem annyi vízbe, hogy ússzanak, csak egy kevésbe forgattam. Ezután leszűrtem a citromos lét, aztán lereszeltem az almát a nagyobb lyukú reszelőn, hozzákevertem kilónként egy csapott mokkáskanál tartósítószert (nátrium-benzoátot), és üvegekbe tettem. Jó szorosan, hogy lehetőleg ne maradjon levegő közte. (Nem csavartam ki, de az üvegbe nyomkodáskor mégis a lé egy része megmarad, ezt meg lehet inni, legjobb egy kissé vízzel hígítva.) Én az üveg csavaros teteje alá fóliát teszek, hogy az alma savassága ne marja meg a tetőt.

Így is elkerülhetetlenül megbarnul egy kicsit, de nem vészes. Előfordult már, hogy több, mint egy évig is megmaradt így, az íze akkor is teljesen olyan volt, mintha frissen reszeltem volna.

Hámozatlanul mérve kb. egy kiló alma fér egy üvegbe. Így eltéve nemcsak süteményhez, hanem sós ételhez is fel lehet használni, hiszen nincs benne cukor.

És természetesen még arra is hagytam az almából, hogy egyik kedvencünk, a „slafrokos”, vagyis bundás alma se maradjon el ebben a szezonban sem.

Megjegyzés: Én nem hiszem, hogy ez a minimális mennyiségű tartósítószer nagyon ártalmas lenne, de ezt mindenki magának dönti el. Ha a hagyományos módon, cukorral, megpárolva tartósítjuk, akkor meg a cukor ártalmaira is lehet gondolni, valamint a párolással lecsökkentett vitamin-tartalomra.

6 komment

Címkék: gyümölcsös befőzés

A bejegyzés trackback címe:

http://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr601431288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

sedith 2009.10.06. 13:30:47

Nagyon klassz! Szerintem sem vészes ennyi tartósítószer, én félek bármit is anélkül eltenni, mert attól tartok, hoyg a munkám és az alapanyag is kárba vész. Akkor már inkább az a kis tartósító.
Anyósom cukorbeteg és ő is tett el almát, de ő megpárolta - cukor nélkül - és lefagyasztotta. Cukrot majd akkor lehet tenni bele, amikor elkészíti.

Lyenő királylány · http://memmme.blog.hu 2009.10.06. 19:18:40

Hm, jól hangzik. Köszi az ötletet!

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2009.10.06. 20:28:46

Most akkor elmesélem, hogy van egy idős szomszéd nénink, akitől több évig kaptam minden évben jó sok hullott almát. Három éve történt, hogy meghívtam bundás almára - érdekes módon nem ismerte - és közben elmondtam, hogy én így szoktam eltenni a reszelt almát. Azóta nem kaptam...

Tyria · http://tyria.freeblog.hu 2009.10.07. 12:05:18

Így jár, aki előbb beszél, utána gondolkodik! ;-)

Nagyon jó ötlet ez, most majd én is kipróbálom!!!!! köszi!

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2009.10.10. 19:27:12

@Tyria: mennyire igazad van! De most már késő bánat...
Jó reszelést kívánok :) és télre jó sütést-főzést a kényelmesen elővehető almával.

JIca 2010.02.03. 10:01:02

Úgy is el lehet tenni a reszelt almát, hogy a tartósítószert nem keverjük bele az almába. Az üveg tetejére folpakot teszünk, erre szórjuk a tartósítószert, megint folpak és a tetejére a csavaros üvegtető.