HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Madame Dubarry zöldben

2009.09.08. 12:10 BeckZsu

 

A Dubarry-szeletet szinte mindenki ismeri (ezt hittem, amíg valamikor az egyik szörnyű vacsorázós tévéműsorban ki nem derült, hogy mégsem), elég egyszerű és mégis mutatós étel. Még jobb menzákon is előfordult, de éttermekben is. Hússzeletre halmozott karfiol, besamellel leöntve, sajttal megszórva, megsütve. Állítólag azért nevezik így, mert Madame Dubarry, aki XV. Lajos szeretőjeként vált híressé, nagyon szerette a karfiolt, és az ő kedvére kreálta ezt egy szakács.

Én is szeretem a karfiolt, a húst is, ezt terveztem főzni egyik nap. Csak éppen későre maradt a vásárlás, nem is piacon, csak boltban, ahol nem volt karfiol, volt viszont szép brokkoli. Úgy gondoltam, jó lesz azzal is.

Csirkemellből vágtam szeleteket, lapjában vágtam ketté, így egy egész darabból négy szelet lett. Ezeket enyhén befűszereztem, pár perc alatt mindkét oldalukon kevés olajon megsütöttem. Egy jénai tálba fektettem. Közben a brokkolit rózsáira szedtem, sós vízben – amibe egy kevés szódabikarbónát is tettem, azzal szép zöld színe marad – kb. 10 perc alatt megfőztem. Megpakoltam vele a hússzeleteket, ami nem fért rá, közé raktam.

A besamelt nagyon nem szabályosan csináltam, vaj helyett a hús sütéséből visszamaradt olajba kevertem egy evőkanál lisztet, amit éppen csak fehéredésig melegítettem, aztán tejjel felengedtem, közben folyamatosan keverve, hogy csomós ne legyen. Addig tettem hozzá tejet, míg sűrű tejfölre hasonlított, aztán még három evőkanálnyi tejfölt is belekevertem. Kicsit megsóztam, leöntöttem vele a brokkolit, sütőbe tettem. Amíg sült, megreszeltem egy kis sajtot, és amikor pirulni kezdett, azzal megszórtam, és még kis ideig sütöttem.

Általában krumplipürét vagy hercegnő burgonyát szoktak mellé kínálni, mi úgy döntöttünk, hogy elég lesz köret helyett maga a brokkoli. Elég is volt, finom is volt.

Szólj hozzá!

Címkék: rakott csirkemell karfiol brokkoli

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr701368323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása