HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) bab (6) befőzés (23) brokkoli (4) büféasztalra (105) cékla (4) csirke (88) csirkecomb (53) csirkemáj (21) csirkemell (120) csirkeszárny (3) cukkini (34) darálthús (51) dió (32) édes (64) egyéb (17) egytálétel (112) főzelékféle (43) fűszer (30) gomba (29) grúz (7) gyümölcsös (45) hal (36) hidegkaja (41) káposzta (20) karfiol (23) kézimunka (7) kímélős (26) köret (68) krumpli (74) leves (36) mák (5) maradék (37) marhahús (13) mártás (42) mesélek (20) olajbogyó (10) orosz (26) padlizsán (39) pörkölt (23) pulykacomb (21) pulykamell (15) rágcsa (23) rakott (47) rántott (48) reggeli (10) sajt (5) saláta (73) sertéshús (50) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (118) tészta (41) töltött (18) túró (17) zöldség (147) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • Sánkír: Akkor használj kókuszzsírt, annak teljesen semleges az íze! (2016.11.08. 13:10) Zabpelyhes-diós sós keksz
  • BeckZsu: Igen. Azóta már többször is megcsináltam, így, és bevált. :) (2016.08.28. 18:50) Sós vizes uborka télre
  • taoka: @BeckZsu: :-) Köszönöm szépen a válaszod: szóval akkor összesen kétszer forrázod, másodszor a saj... (2016.08.28. 18:40) Sós vizes uborka télre
  • BeckZsu: @taoka: talán válaszol... én inkább várni szoktam. Ugyanilyen forró levet öntök a kovászos uborká... (2016.08.28. 16:29) Sós vizes uborka télre
  • taoka: @tt60:Régen, 2010-ben írtad: "No akkor: nem kell cifrázni: kell kapor, zöld szőlő, s torma... A ka... (2016.08.28. 16:05) Sós vizes uborka télre
  • Utolsó 20

Sertéspörkölt bográcsban

2009.08.21. 09:55 BeckZsu

Biztos vagyok abban, hogy ez az egyik olyan étel, amit leggyakrabban szoktak bográcsban főzni. És mint minden hasonlónak, ennek is kicsit más íze van, ha így készül.

Nálunk most azért került sorra, mert újabb olyan hétvégére készülünk, amit barátokkal töltünk együtt. Jó pár éves kialakult hagyományaink szerint olyan gulyásleves lesz az ebéd, amit kész pörköltből készítünk – ahogy már egyszer meséltem – úgy, hogy mindenki pörköltjét összefőzzük.

És ha már úgyis kell főzni ilyet, akkor persze nagyobb adagot, hogy jusson legalább egy külön ebédre is.

Nyáron, bográcsban egy kicsikét másképp főzöm a pörköltet, mint télen, lábosban. Most bő másfél kiló sertéslapockából főztem, nem volt zsíros, de a már többször emlegetett kényességem, háklisságom miatt minden hártyát lehámoztam róla, úgy vágtam föl kisebb kockára a húst.

Először füstölt szalonna zsírját kisütöttem, erre került a négy fej kockázott hagyma. Alig kezdett üvegesedni, beletettem két zöldpaprikát, ugyancsak kockára vágva. Amikor kezdett puhulni, beletettem pirospaprikát (nem keveset, én úgy szeretem, ha a pörköltféle szép piros) és a húst. Addig forgattam-kevertem, amíg a hús kivilágosodott. Ekkor megsóztam, hozzátettem három paradicsomot, azt is felvágva. Amikor elfőtte a paradicsom és a saját levét, párszor kevés vízzel pótoltam, amíg elkészült.

Lustaságom okán nem nokedli, hanem tarhonya volt a köret. De azért annyira nem voltam lusta, hogy salátát ne készítsek.

1 komment

Címkék: pörkölt sertéshús szabad tűzön

A bejegyzés trackback címe:

http://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr581327480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

piszt-ráng 2011.05.09. 05:48:16

sónak nedv elszívó hatása van ezért én a húst azonnal sózom,hogy a szaftba a "sertés,marha"jellegzetes ízekből több kerüljön.Én a rántott-húst nem sózom,húsnedvek védelmébe maradjon az benne.Sót a tojásba teszek.