HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Főzzünk finomat, gyorsan, egyszerűen

2009.07.24. 09:20 BeckZsu

Valami egészen csodálatos – szerintem – hogy milyen lelkes kis csapat gyűlt össze már eddig is, hogy csatlakozzon Max kezdeményezéséhez, ami arról szól, hogy bizonyítsuk be, hogy az otthon főzés, szemben a készételekkel és előre gyártott porokkal, hasonlókkal, mennyivel gazdaságosabb, és persze mennyivel jobb. És ami szintén nagyon fontos, hogy lehet gyorsan, könnyen főzni, és ez nem von le semmit az elkészített étel élvezeti értékéből.

Egészen természetes, hogy ennek én is lelkes híve vagyok, hiszen az én naplóm arról szól, amit az alcímem is mond, hogy nem kell bonyolultan főzni ahhoz, hogy változatos legyen, és még élvezni is lehet a főzést, ha alkotásként fogjuk fel – mert hiszen az is!

Már régebben is leírtam, hogy nem értem, miért lett divat büszkélkedni azzal, hogy valaki nem tud főzni. És megírtam azt is, hogy azt sem értem, miért van szükség egy ételhez „alapporra”, ha egyébként mindent bele kell rakni, amitől jó lesz a por nélkül is.

Most, hogy többen fognak írni gyors és könnyű recepteket, talán egyre szélesebb körben sikerül terjeszteni a főzés szeretetét is. Azt nem tudom megígérni, hogy ezzel megcímkézem a bejegyzéseimet, főleg visszamenőleg, hiszen amit én főzök és leírok, annak a túlnyomó többsége ilyen. Viszont most egyébként is dolgozom azon, hogy létrehozzak egy tartalomjegyzéket a könnyebb kereshetőség érdekében, abban megpróbálom majd kiemelni a különösen egyszerű és gyors recepteket.

És azt is megígérem, hogy a kezdők kedvéért többet – és összefoglalva – írok általános konyha-, illetve háztartás-szervezési módokról, mert úgy látom, hogy néha csak azzal van gond. Viszont nem tudom azt mondani, hogy én csak természetes, házi alapanyagokat használok, nem tartok csirkét a város közepén az erkélyen – nem is vagyok képes levágni, de még egy élő halat sem tudok felboncolni – előszeretettel használom a fagyasztót és a technika egyéb vívmányait is. Például vásárolok és használok kész majonézt, ha csak egy-két kanálnyira van szükségem, és csak akkor keverek házilag, ha nagyobb adag kell valamihez. A húsféléket, zöldségféléket áruházban vagy piacon vásárolom, gyakran veszek fagyasztott zöldségkeverékeket.

És nagyon büszke vagyok arra, hogy mindkét gyerekem – lány és fiú is – szeret és tud is főzni, méghozzá úgy, hogy nem csak másolja azt, amit én csináltam, hanem saját ötletekkel bővítik a választékot, tőlem csak az alapokat tanulták, aminek az a lényege, hogy szeressük az ízeket, legyen örömünk az evésben, ezzel együtt az étel változatos elkészítésében is.

Azt is megpróbálom majd, hogy néhány recepthez árkalkulációt is írjak, bár ez nem könnyű, mert nem naponta vásárolok, de ez éppen a gazdaságosabb főzésben is segít.

Szóval hajrá, győzzünk meg minél több embert, hogy főzzön néha otthon, nem feltétlenül naponta, szerintem ha hét közben a munka mellett erre nem jut idő, és így menzán vagy házhoz szállítósat esznek, legalább a hét végén próbálják ki a saját készítésű ételek örömeit. Legyen Quick&easy!

2 komment

Címkék: személyes általános

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr931264485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bukmópua 2009.07.24. 12:22:00

Nagyon szuper ötlet a szervezési részre való odafigyelés! Biztos, hogy sokaknak ez is nagy problémát okoz, hogy ossza be az idejét, hogy lehet egyszerre két edényben párhuzamosan főzni.

A barátnőmet már fel is tudom mutatni sikerként: abszolút nem sürgölődött a konyhában 33 éves létére, 2 éves kislány ide vagy oda. Mióta olvasgatja a blogomat és a többiek írásait, egyre inkább kedvet kap! Alkot, süt-főz, ha elakad, felhív hogy segítsem ki. S úgy veszem észre, egyre inkább élvezi! Még a végén a férje kiszorul a konyhából :-)

szepcsilla 2009.07.24. 12:37:50

Én se élő, se halott halat nem boncolnék fel.
Arra van a halas, bár én hozzá sem megyek oda, mert nem szeretem a halat, viszont a húst igen.

Teljesen igazad van, és szerintem is a helyes egyensúly a fontos. Nem kell mindent kizárni, a mértékletesség a fő.

szepyke voltam a szepsegtar.blogspot.com-ról, csak itt ilyen béna a nickem... :DF
süti beállítások módosítása