HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Gombás fasírt hidegen

2009.07.21. 17:38 BeckZsu

Ismét együtt töltöttük a hétvégét néhány barátunkkal. Erre az alkalomra csináltam ezt, hideg ételként reggelire, vacsorára. (Persze mint ilyenkor mindig, a többiek pedig valami mást készítettek, és mindent együtt ettünk meg – nem keveset.)

A fasírt egyszerű, mondhatni hétköznapi dolog, de sokféleképpen lehet változatossá tenni, akár meleg, akár hideg fogyasztásra szánjuk.

Most vegyes sertés- és marhahúsból csináltam, mert van a társaságban, aki nem eszik baromfit. Kb. 30-35 dkg volt. Ehhez kevertem egy fej apróra vágott hagymát, egy szelet megáztatott és szétnyomkodott fehér kenyeret, két egész tojást (kicsik voltak), sót, borsot, majoránnát, pirospaprikát. Ezt jó egyneműre gyúrtam.

Még előtte negyed kiló kisebb gomba fejét 4-6 darabra vágtam, kevés olajon megpirítottam. Nem sóztam meg, hogy valóban piruljanak. Azért valamennyi levet engedett, de addig sütöttem, míg ez elfogyott, és a gomba piroskás színt kapott. Így még a termesztett csiperke is ízesebb, illatosabb. A kihűlt gombát a húshoz kevertem.

Rúdnak szántam a fasírtot, hogy szeletelhető legyen, amit általában sütőben szoktam sütni, de ezt most megpróbáltam serpenyőben. Ezért két kisebb rudat formáltam belőle. A serpenyőben kevés olajat felforrósítottam, és a rudat – egyiket a másik után – egyenesen abba tettem, mivel a húsmassza eléggé lágy volt, nehezen mozgatható. Meg is igazgattam, hogy egyenletes vastagságú legyen. Amikor úgy láttam, hogy már kérge sült, egy lapát segítségével megfordítottam, és mikor a másik oldala is megsült, lecsökkentettem a gázt, lefedtem, így sütöttem át a közepét is. Közben persze néhányszor ellenőriztem, megfordítottam.

Az eredmény: nagyon jó lett, igaz, kicsit megrepedt, aminek a nagyobb darab gombák, meg a forgatás is oka volt. Ennek ellenére hidegen jól lehetett szeletelni, bár egy-két gomba kipotyogott.

Otthon is jó az ilyesmi szendvicsként, biztosan jobb, mint a legtöbb felvágott.

Amikor már elkezdtem sütni, jutott eszembe, hogy elfelejtettem bele fokhagymát tenni, pedig fasírtba mindig szoktam, de végül nem hiányzott, így is elég ízes volt.

Néhány változat fasírtból:

Fészkes, tojással tekert, zöldséges, olajbogyós-fetás.

 

Szólj hozzá!

Címkék: darálthús hidegkaja büféasztalra

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr511259319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása