HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) bab (6) befőzés (23) brokkoli (4) büféasztalra (105) cékla (4) csirke (88) csirkecomb (53) csirkemáj (21) csirkemell (120) csirkeszárny (3) cukkini (34) darálthús (51) dió (32) édes (64) egyéb (17) egytálétel (112) főzelékféle (43) fűszer (30) gomba (29) grúz (7) gyümölcsös (45) hal (36) hidegkaja (41) káposzta (20) karfiol (23) kézimunka (7) kímélős (26) köret (68) krumpli (74) leves (36) mák (5) maradék (37) marhahús (13) mártás (42) mesélek (20) olajbogyó (10) orosz (26) padlizsán (39) pörkölt (23) pulykacomb (21) pulykamell (15) rágcsa (23) rakott (47) rántott (48) reggeli (10) sajt (5) saláta (73) sertéshús (50) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (118) tészta (41) töltött (18) túró (17) zöldség (147) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • Sánkír: Akkor használj kókuszzsírt, annak teljesen semleges az íze! (2016.11.08. 13:10) Zabpelyhes-diós sós keksz
  • BeckZsu: Igen. Azóta már többször is megcsináltam, így, és bevált. :) (2016.08.28. 18:50) Sós vizes uborka télre
  • taoka: @BeckZsu: :-) Köszönöm szépen a válaszod: szóval akkor összesen kétszer forrázod, másodszor a saj... (2016.08.28. 18:40) Sós vizes uborka télre
  • BeckZsu: @taoka: talán válaszol... én inkább várni szoktam. Ugyanilyen forró levet öntök a kovászos uborká... (2016.08.28. 16:29) Sós vizes uborka télre
  • taoka: @tt60:Régen, 2010-ben írtad: "No akkor: nem kell cifrázni: kell kapor, zöld szőlő, s torma... A ka... (2016.08.28. 16:05) Sós vizes uborka télre
  • Utolsó 20

Töltött karalábé bográcsban

2009.05.14. 15:47 BeckZsu

Megfőztem az idei első karalábét, mivel szeretjük, biztos lesz még máskor is. De ez még önmagában nem lenne érdekes, hiszen volt már igazi, rendes töltött karalábé, meg volt olyan is, ami nem töltött, csak húsgombócos. Ez utóbbi akkor jó, ha túl nagy a karalábé töltésre, illetve esetleg télen, ha felkockázva teszek el a fagyasztóba. Volt már ilyen, amikor valakitől kaptam egészen óriási és nagyon finom, saját termésű karalábét.

Most az az oka, hogy mégis írok róla, hogy most ezt bográcsban főztem. Jó példa arra, hogy nem csak a klasszikus bográcsos ételeket lehet így elkészíteni. Ha valakinek kedve van, tűzrakóhelye is van, fája is van, mert valahogy az mindig termelődik a kertben, akkor miért ne?

Egyébként ugyanúgy főztem, mint máskor, most megtöltöttem a karalábékat, de a kimaradt húst most semmibe nem töltöttem (nem volt szép a levele), csak natúr gombócként tettem mellé. Arra próbáltunk vigyázni, hogy ne legyen túl erős a tűz. A végén a tejfölös habarás előtt kivettem a töltelékeket, és amikor összeforrt, visszatettem, hogy össze ne törjenek. Ez a lábosban egyszerűbb, de azért nem nagy gond.

A petrezselyem egészen friss volt, amúgy is le kellett vágni a tavalyiból kilevelezetteket, mert különben virágot, magot termel. Már az újak is kibújtak, de az még nem vágható méretű. Szívesen tettem volna bele egy kis kaprot is – szerintem az is illik hozzá –, de valamiért az az én kertecskémben nem marad meg. Mindenki azt mondja, hogy a kaprot kiirtani sem lehet, ehhez képest én minden évben megpróbálkozom az ültetéssel, sikertelenül.

6 komment

Címkék: töltött

A bejegyzés trackback címe:

http://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr861121524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Coryk 2009.05.14. 15:59:52

Nagyon jó ötlet a bográcsos karalábé. Szerintem is sok mindent lehet benne készíteni.

Zsuzsann 2009.05.14. 20:33:28

Hú, ez nagyon finom lehetett!

trinityone 2009.05.15. 00:53:06

Tényleg nagyon ötletes! Sosem jutott volna eszembe ezzel kapcsolatban a bogrács! Hiába, na, a kreativitás.....

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2009.05.15. 21:10:50

Köszönöm, tényleg jó lett, és nem is egynapi adag - pedig ez a legkisebb bogrács - így még egy hétköznapra is jutott ebéd.

mándruc 2009.05.18. 13:55:34

Szia, a főzőlé miből állt? És hogy nem esik ki a töltelék a karalábéból? :)
Nagyon jól néz ki, szívesen megcsinálnám!

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2009.05.18. 17:50:14

@mándruc: A főzőlé csak víz, enyhén sózva, a végén liszt-tejföl habarás és sok petrezselyem.
A karalábékat úgy vájom ki, hogy a tetején kisebb lyuk, és belül kimélyítve úgy, hogy csak vékony „fala” marad. Így nem esik ki. Ezt célszerszámmal csinálom, amíg az nem volt, egy élesebb szélű kiskanállal. De ugyanilyen finom a pucér húsgombóccal is (ott írtam le részletesebben), a karalábé pedig kockára vágva, legfeljebb nem olyan mutatós.
Az egész nagyon egyszerű, finom és még egészséges is. Jó főzést kívánok.