HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) bab (6) befőzés (23) brokkoli (4) büféasztalra (105) cékla (4) csirke (88) csirkecomb (53) csirkemáj (21) csirkemell (120) csirkeszárny (3) cukkini (34) darálthús (51) dió (32) édes (64) egyéb (17) egytálétel (112) főzelékféle (43) fűszer (30) gomba (29) grúz (7) gyümölcsös (45) hal (36) hidegkaja (41) káposzta (20) karfiol (23) kézimunka (7) kímélős (26) köret (68) krumpli (74) leves (36) mák (5) maradék (37) marhahús (13) mártás (42) mesélek (20) olajbogyó (10) orosz (26) padlizsán (39) pörkölt (23) pulykacomb (21) pulykamell (15) rágcsa (23) rakott (47) rántott (48) reggeli (10) sajt (5) saláta (73) sertéshús (50) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (118) tészta (41) töltött (18) túró (17) zöldség (147) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • Sánkír: Akkor használj kókuszzsírt, annak teljesen semleges az íze! (2016.11.08. 13:10) Zabpelyhes-diós sós keksz
  • BeckZsu: Igen. Azóta már többször is megcsináltam, így, és bevált. :) (2016.08.28. 18:50) Sós vizes uborka télre
  • taoka: @BeckZsu: :-) Köszönöm szépen a válaszod: szóval akkor összesen kétszer forrázod, másodszor a saj... (2016.08.28. 18:40) Sós vizes uborka télre
  • BeckZsu: @taoka: talán válaszol... én inkább várni szoktam. Ugyanilyen forró levet öntök a kovászos uborká... (2016.08.28. 16:29) Sós vizes uborka télre
  • taoka: @tt60:Régen, 2010-ben írtad: "No akkor: nem kell cifrázni: kell kapor, zöld szőlő, s torma... A ka... (2016.08.28. 16:05) Sós vizes uborka télre
  • Utolsó 20

Szezonindítás bográccsal is

2009.04.17. 10:59 BeckZsu

Előző hétvégém sütöttünk szabad tűzön, a húsvétin pedig főztünk. Mi mással is kezdhettük volna, mint egyik kedvencünkkel, a csirkepörkölttel. Párom megrendelte, hogy jó nagy adag legyen, maradjon belőle több napi adag. Ezért két egész csirkét vettünk, igaz, nem voltak túl nagyok, olyan 1–1,2 kg.

Ehhez elővettem már a nagyobbik bográcsot. Víkendházi háztartásunkban ugyanis három is van. Ez volt az első, ez egy halfőző bogrács, de persze másra is használjuk.

Eszembe jutnak a régebbi nyarak, amikor még kicsik voltak a gyerekeim, akkoriban úgy szerveztük, hogy szinte az egész nyarat ott töltöttük. Ezt úgy oldottuk meg, hogy mi felváltva vettük ki a szabadságunkat, a másikunk pedig onnan járt be dolgozni.

A szomszédságban is voltak gyerekek, igaz, kicsit nagyobbak, mint az enyémek, de ez nem zavarta őket, jól megvoltak együtt. És évente egyszer nagy, közös főzést-evést rendeztünk a szomszédokkal, akik közül az egyik horgász, de nemcsak fogja a halakat, hanem csodálatos halászlét is tud főzni. (Természetesen férfi.) Tehát ő főzött, két bográcsban – egy náluk, egy nálunk – az egyikbe nem került erős paprika, az volt a gyerekeké.

Aztán összeraktunk néhány asztalt – mindenki hozta a kerti asztalát, székeit – és óriási halászlé-evést csaptunk.

Sajnos, ezek a szép idők már elmúltak. Nemcsak azért, mert felnőttek a gyerekek, hanem sokkal szomorúbb okokból. De minden évben, amikor először előveszem a bográcsot, ez jut eszembe.

Aztán amikor már legtöbbet ketten voltunk, beszereztünk egy kisebb, háromliteres bográcskát is, nehogy a „túl kis adag a nagy edényben” visszatartson a kerti főzéstől. De mivel időnként nagy létszámú összejövetelt is tartunk, szükség volt egy nagyra is, ezért a társaság közösen vett egy húszlitereset, ami szintén nálunk lakik a sufniban, a ház ugyanis tele lenne vele.

Tehát most a közepesben főtt a csirke, friss paprika és paradicsom híján saját eltevésű lecsót tettem bele, egy üveg kétharmadát. Finom, sűrű szaftja lett. Hozzá pedig nokedlit csináltam, de azt persze a konyhában.

És maradt bőven, szétadagoltam, betettem a fagyasztóba, a pörköltfélék jól fagyaszthatók, csak nem szabad túl sokáig tartani. Ha vágyunk egy kis kerti, füstös ízű ételre, amikor éppen nincs mód főzni, jól fog esni.

2 komment

Címkék: csirke személyes pörkölt

A bejegyzés trackback címe:

http://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr491070414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Bukmópua 2009.04.17. 11:28:29

Nálunk is nagy kedvenc a bográcsos verzió :-))

Próbáljátok ki túrós csuszával, savanyú uborkával... Az elkárhozás maga!
thechefviki.blogspot.com/2009/01/csirkeprklt-trs-tsztval.html

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2009.04.17. 11:35:05

@ChefViki: Hát persze, hogy szuper! Emlegettem is már az előzőben :)))
Tervben is van legalább az egyik adag maradékhoz ;)