HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) bab (6) befőzés (23) brokkoli (4) büféasztalra (105) cékla (4) csirke (88) csirkecomb (53) csirkemáj (21) csirkemell (120) csirkeszárny (3) cukkini (34) darálthús (51) dió (32) édes (64) egyéb (17) egytálétel (112) főzelékféle (43) fűszer (30) gomba (29) grúz (7) gyümölcsös (45) hal (36) hidegkaja (41) káposzta (20) karfiol (23) kézimunka (7) kímélős (26) köret (68) krumpli (74) leves (36) mák (5) maradék (37) marhahús (13) mártás (42) mesélek (20) olajbogyó (10) orosz (26) padlizsán (39) pörkölt (23) pulykacomb (21) pulykamell (15) rágcsa (23) rakott (47) rántott (48) reggeli (10) sajt (5) saláta (73) sertéshús (50) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (118) tészta (41) töltött (18) túró (16) zöldség (147) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • Sánkír: Akkor használj kókuszzsírt, annak teljesen semleges az íze! (2016.11.08. 13:10) Zabpelyhes-diós sós keksz
  • BeckZsu: Igen. Azóta már többször is megcsináltam, így, és bevált. :) (2016.08.28. 18:50) Sós vizes uborka télre
  • taoka: @BeckZsu: :-) Köszönöm szépen a válaszod: szóval akkor összesen kétszer forrázod, másodszor a saj... (2016.08.28. 18:40) Sós vizes uborka télre
  • BeckZsu: @taoka: talán válaszol... én inkább várni szoktam. Ugyanilyen forró levet öntök a kovászos uborká... (2016.08.28. 16:29) Sós vizes uborka télre
  • taoka: @tt60:Régen, 2010-ben írtad: "No akkor: nem kell cifrázni: kell kapor, zöld szőlő, s torma... A ka... (2016.08.28. 16:05) Sós vizes uborka télre
  • Utolsó 20

MBG-icon_C4-A.png

Tészta és fasírt

2009.03.15. 10:41 BeckZsu

 

Vannak kialakult sablonok abban, hogy mit mivel eszünk. Például fasírtot leginkább főzelékhez vagy hagymás krumplihoz. Hideg változatban esetleg majonézes krumplit csinálunk hozzá.

De hát miért ne próbálnék ki valami mást? Úgy is lehet változatosságot biztosítani, ha már kipróbált ételeket főzök, csak éppen a szokásostól eltérő kombinációban.

A fasírt vegyes marha- és sertéshúsból készült, volt itthon egy száraz kifli, tehát zsemle helyett azt tettem bele, megáztatva, aztán hagyma, fokhagyma, só, bors, pirospaprika, majoránna, tojás. Jól összegyúrtam, kicsi golyókat formáltam belőle. Ezeket sorban tepsibe raktam. A golyókat nem vizes, hanem olajos kézzel görgettem, így egyszerre megoldottam az olajozást is. Sütőben, kb. 190-200 fokon sütöttem.

Feltettem a tésztához való vizet. Fokhagymás tészta volt a terv, tehát közben egy fej fokhagymát meghámoztam, a gerezdeket szeletekre vágtam. Olajon megpirítottam, de csak világosbarnára, hogy nehogy keserű legyen. Elzártam a tűzhelyet, belekevertem egy jó adag (felaprított, fagyasztott) petrezselymet. Megfőztem a tésztát, leszűrve egyenesen a fokhagymás, petrezselymes olajba tettem, átkevertem.

A sütőben sülő húsgolyókat egyszer megfordítottam, amikor a teteje már szépen megpirult.

Hogy semmiképpen ne legyen száraz az étel, egy gyors sajtmártást is csináltam hozzá. Kevés olajon lisztet átkevertem (nem pirítottam), tejjel fölengedtem, közepesen sűrűre, közben kézi habverővel kevergettem, nehogy csomós legyen. Amikor újra forrt, beletettem 4 db kockasajtot, amikor elolvadtak, megkóstoltam, kicsit megsóztam, fehér borsot szórtam bele, és kész is a legegyszerűbb sajtmártás.

Nagyon jó összeállítás volt, érdemes néha változtatni a megszokott dolgokon.

4 komment

Címkék: tészta darálthús

A bejegyzés trackback címe:

http://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr111003064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Sziluett 2009.03.17. 11:06:47

Fantasztikusan egyszerű, de nagyon finomnak hangzó étel és gondolom az is. Épp egy ilyen gyors vacsorának való receptet kerestem. :) Köszönöm

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2009.03.17. 22:13:24

@Echan: Én is köszönöm. Remélem, beválik :)