HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Kelt sajtos csiga

2009.03.03. 16:30 BeckZsu

Ismét „idegen tollak”, ez újra a vendégem, Juli receptje. Látszik, hogy ő egészen más méretekben főz, süt, mint én: egy jó nagy családra, három gyerek, szülők, nagyszülők. És én távolról sem vagyok a kelt tészták mestere. (Természetesen a receptben leírt mennyiség igény szerint csökkenthető.)

Hozzávalók:
1,2 kg liszt, 1 dl olaj, 2 egész tojás, 6 dl tej, 1 cs. élesztő, 1 ek. cukor, 2 csapott ek. só. Még finomabb, ha kevés tejfölt is rakunk a tésztába.

Töltelékhez:
4 dl tej, 4 ek liszt, 10 dkg vaj vagy margarin (én margarinnal szoktam), 20–25 dkg reszelt sajt (mindegy milyen) 1 csomag tömlős sajt, az is mindegy milyen. A legolcsóbb is jó!

A tészta hozzávalóiból kelt tésztát csinálunk. (Nekem ez a mennyiségű liszt kevés ennyi tejjel, én még szoktam hozzárakni lisztet, mert én jobban szeretem, ha nem mállik a tészta, hanem kicsit keményebb.) Hagyom, hogy duplájára keljen.

Míg kel a tészta, addig megcsinálom a tölteléket. A tejből és a lisztből sűrű pépet főzök, ha majdnem kihűlt, belekeverem a vajat vagy a margarint és az egy csomag tömlős sajtot.

Ha megkelt a tészta, kettévágom és elnyújtom minél vékonyabbra, kb. 3-4 mm-nyire. Rákenem a töltelék felét és megszórom a reszelt sajt felével. Feltekerem szorosan, mint a bejglit, ujjnyi vastagra feldarabolom, és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Mehet az előmelegített sütőbe, de még jobb, ha így megtöltve még 20 percet állni hagyjuk (ha van időnk rá), mert nagyobbak lesznek a csigák.

Míg sül vagy kel, ugyanígy megcsinálom a másik felét is.

Ha sok olcsó sajtra teszek szert, akkor a tetejét is megszórom reszelt sajttal, de megkenni nem kell semmivel. Nagyon finom és egyszerű sós sütemény.

1 komment

Címkék: egyéb tészta büféasztalra

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr20977757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása