Ismét „idegen tollak”, ez újra a vendégem, Juli receptje. Látszik, hogy ő egészen más méretekben főz, süt, mint én: egy jó nagy családra, három gyerek, szülők, nagyszülők. És én távolról sem vagyok a kelt tészták mestere. (Természetesen a receptben leírt mennyiség igény szerint csökkenthető.)
Hozzávalók:
1,2 kg liszt, 1 dl olaj, 2 egész tojás, 6 dl tej, 1 cs. élesztő, 1 ek. cukor, 2 csapott ek. só. Még finomabb, ha kevés tejfölt is rakunk a tésztába.
Töltelékhez:
4 dl tej, 4 ek liszt, 10 dkg vaj vagy margarin (én margarinnal szoktam), 20–25 dkg reszelt sajt (mindegy milyen) 1 csomag tömlős sajt, az is mindegy milyen. A legolcsóbb is jó!
A tészta hozzávalóiból kelt tésztát csinálunk. (Nekem ez a mennyiségű liszt kevés ennyi tejjel, én még szoktam hozzárakni lisztet, mert én jobban szeretem, ha nem mállik a tészta, hanem kicsit keményebb.) Hagyom, hogy duplájára keljen.
Míg kel a tészta, addig megcsinálom a tölteléket. A tejből és a lisztből sűrű pépet főzök, ha majdnem kihűlt, belekeverem a vajat vagy a margarint és az egy csomag tömlős sajtot.
Ha megkelt a tészta, kettévágom és elnyújtom minél vékonyabbra, kb. 3-4 mm-nyire. Rákenem a töltelék felét és megszórom a reszelt sajt felével. Feltekerem szorosan, mint a bejglit, ujjnyi vastagra feldarabolom, és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Mehet az előmelegített sütőbe, de még jobb, ha így megtöltve még 20 percet állni hagyjuk (ha van időnk rá), mert nagyobbak lesznek a csigák.
Míg sül vagy kel, ugyanígy megcsinálom a másik felét is.
Ha sok olcsó sajtra teszek szert, akkor a tetejét is megszórom reszelt sajttal, de megkenni nem kell semmivel. Nagyon finom és egyszerű sós sütemény.
Utolsó kommentek