Tegnap, a mi legyen a nagyon gyors, hétköznapi ebéd fejtörés kapcsán eszembe jutott, hogy ezt már régebben kinéztem magamnak. Igaz, nem ebédként szerepel, hanem „zakuszka”-ként, vagyis vendégségre, büféasztalra való harapnivalóként, de úgy gondoltam, ha csinálok mellé párolt rizst, akkor bizony ebédnek is megfelel. Hiszen rántott sajtot is lehet ebédelni. És éppen volt eltéve 4 tojásfehérje felhasználásra várva, sajt pedig gyakorlatilag mindig van itthon.
Feltettem főni a rizst, közben megreszeltem a sajtot, trappistát és füstöltet, nagyjából kétharmad-egyharmad arányban, összesen 25 dekát.
A tojásfehérjét géppel felvertem habnak, nem egészen, de majdnem keményre. Villával részletekben, jó alaposan belekevertem a sajtot. Én megkóstoltam a sajtot, mivel elég sósnak találtam, sót nem tettem bele. Puha, de jól formázható massza lett belőle, amiből kb. három centis gombócokat formáztam. Ezeket lisztbe forgattam – én most is a kedvenc kukoricalisztemet használtam.
Forró, bő olajban, a közepesnél erősebb lángon kisebb adagokban pár perc alatt megsütöttem a gombóckákat, közben megforgatva.
A rizzsel és (bolti) kovászos uborkával lett belőle komplett ebéd. Pár darab maradt, kíváncsi voltam, hogy milyen lehet hidegen, este megkóstoltuk, nem rossz, nyugodtan szerepelhet akár csipsz helyett egy bulin.
Utóirat: éppen már leírtam ezt, amikor szokásom szerint benéztem, hogy mit főztek/írtak mások, és láttam, hogy Gabojsza milyen jól fölturbózta ezt a golyót. Nekünk így is ízlett, és valóban gyorsan, könnyen elkészült, de jó ötlet változatossá tenni valamilyen adalékkal.
Utolsó kommentek