HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Mungóbableves lencseleves módra

2009.01.24. 20:07 BeckZsu

A fiam lepett meg karácsonyra egy csomag mungóbabbal. Nem mondom, hogy még nem hallottam róla, de eddig csak csíra formájában találkoztam vele, más zöldséggel együtt. Nagyon aranyos pici zöld golyók, inkább borsóra hasonlít – a zacskóra ugyan az volt írva, hogy felezett, de nem az volt.

Elkezdtem keresgélni a neten, hogyan is készítsem el. A találatok túlnyomó többsége a csíráztatást mint egyedüli felhasználást említette. Találtam egy-két indiai konyha szerinti receptet is, de most nem akartam egyszerre új alapanyagot és teljesen ismeretlen ételt is egyszerre kipróbálni. Viszont megtudtam, hogy ez a babocska a lencsének közeli rokona. Így történt, hogy ilyen módon főztem meg. (Ez fél zacskónyi volt, a másik feléről majd később döntök.)

Mivel volt a fagyasztóban füstölt lé, abban kezdtem el főzni a 20 dkg mungóbabot, közben folyamatosan figyeltem, hiszen nem tudtam, mennyi idő kell neki a puhuláshoz. Három kisebb sárgarépát és két fehéret kockára vágtam. Kb. egy óra után tettem a babhoz, amikor még az nem egész puha, de már összenyomható volt, így egyszerre puhultak meg. Ugyanakkor beletettem egy kis darab füstölt kolbászt félkarikára vágva, kicsit később pedig négy felkarikázott virslit is.

Egy evőkanál lisztből, két gerezd fokhagymával, pirospaprikával készült rántást főztem bele, utána pedig egy tojásból készült galuskát, amibe zellerlevelet is tettem. A végén zellerrel és petrezselyemmel megszórtam. Finom volt, más, mint a lencse, valahogy lágyabb íz.

Szólj hozzá!

Címkék: leves bab

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr100900144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása