Nyilvánvaló, hogy egyfajta ételt nem egyszer főzök, de többnyire legalább egy icipicit változtatok rajta. Sokszor nem is szándékosan, csak éppen úgy alakul.
Most ismét vettünk egy füstölt csülköt – jól nézett ki, nem túlságosan zsíros, gusztusos volt. Ezt kuktában megfőztem, pontosabban úgy, hogy először nem abban, 15 percig főztem, és azt a vizet leöntöttem róla. Ezt azért vezettem be, mert előfordult, hogy túl sós, de az is, hogy a gyorspácolás miatt nem volt igazán kellemes íze-szaga a főzőlének. Át is öblítettem, majd friss vízben már a lezárt kuktában főztem puhára, annyira, hogy a csontot könnyen ki lehetett húzni belőle.
A főzőlében először főztem egy bablevest. Ezt már több változatban is leírtam, volt kolbásszal, csülökkel vegyes babból, füstölt oldalassal is.
Most fagyasztott fejtett babot használtam, de friss sárga- és fehérrépát tettem bele. A fűszerek – lestyán, borsika, petrezselyem, zellerlevél – is a fagyasztóban voltak, így egészen olyan, mintha friss lenne. Persze a tányérba csülökhús is került.
A hús egy részével pedig a sajtos, tejfölös spagettit bővítettem föl. A húst kicsi darabokra vágtam, pár csepp olajon átforgattam, elkevertem egy pohár tejföllel. Ebbe tettem a kifőzött és leszűrt spagettit. A reszelt sajtot – jó bőségesen – a tányéron szórtuk rá.
És még mindig maradt a csülökből, abból pedig, most már hidegen, tormával, mustárral, több reggeli és vacsora kitelt. Bármilyen felvágottnál jobb.
Utolsó kommentek