Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

A hozzászólásokról

A bloghunál regisztrálni kell a hozzászóláshoz. Ha nagyon nem szeretnél, kérlek, írd meg nekem a mondanivalódat levélben, hogy legalább én megismerjem a véleményedet.

Hirdetés

Címkék

általános (19) bab (6) befőzés (21) büféasztalra (98) cékla (4) csirke (87) csirkecomb (51) csirkemáj (20) csirkemell (113) csirkeszárny (3) cukkini (31) darálthús (50) dió (31) édes (59) egyéb (17) egytálétel (105) fogyós (7) főzelékféle (42) fűszer (26) gomba (26) grúz (5) gyümölcsös (43) hal (34) hidegkaja (39) káposzta (18) karfiol (18) kímélős (24) köret (63) krumpli (69) leves (35) mák (5) maradék (34) marhahús (13) mártás (36) mesélek (20) olajbogyó (10) orosz (26) padlizsán (36) pörkölt (23) pulykacomb (21) pulykamell (11) rágcsa (21) rakott (41) rántott (44) reggeli (9) saláta (70) sertéshús (50) spárga (22) szabad tűzön (13) személyes (105) tészta (38) töltött (18) túró (15) zöldség (139) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • Tina Recept: Kedves Beck blog, Észrevettük, hogy sok finom receptek talállhatók a blogodon, és egyúttal szere... (2014.01.10. 11:10) 2013. karácsony
  • BeckZsu: Köszönöm a jó tanácsokat! A kevert zsiradékban sütést ki fogom próbálni az „igazi” tésztával, akko... (2013.12.18. 08:14) Pirozski vagy csebureki
  • Judit Németh: Nos az én anyukám rendszeres szokott csinálni..Mi darált sertés húsból csináljuk egy kicsi vízzel ... (2013.12.16. 20:36) Pirozski vagy csebureki
  • BeckZsu: @Latomus: Köszönöm! Ez éppen olyan dicséret, aminek legjobban örülök. (2013.12.04. 08:13) Csirkemellszelet padlizsán alatt
  • Latomus: Nagyon-nagyon rokonszenves ez a gasztroblog. Nem játssza meg magát, természetes, ugyanakkor érdeke... (2013.12.04. 04:02) Csirkemellszelet padlizsán alatt
  • Utolsó 20

MBG-icon_C4-A.png

Harcsafilé Orly-módra

2009.01.04. 08:20 BeckZsu

Én nagyon szeretem a halat, többfélét, többféleképpen, de ez az egyik kedvencem. Ha étteremben járok, gyakran ilyet rendelek. Így tehát, amikor megláttam a piacon a szép harcsafiléket, úgy gondoltam, hogy itt az alkalom arra, hogy megcsináljam. Túl gyakran nem veszek ilyesmit, főleg az ára miatt, de karácsonykor mégiscsak más... Amúgy meg egyáltalán nem bonyolult.

A fél hal méretű filéket keresztben vágtam szeletekre, megmosás után leitattam róla a nedvességet, megsóztam.

Az Orly-bundához szétválasztottam két tojást, a sárgáját elkevertem kb. egy pohár liszttel és annyi sörrel, hogy sűrű tejfölhöz hasonlító állagú legyen – ez egy-másfél dl. A fehérjéket habbá vertem, és hozzákevertem a sörös-tojásos masszához.

Ebbe mártottam egyenként a haldarabokat, és bő (pálma)olajban közepesnél kicsit erősebb lángon aranybarnára sütöttem.

Általában tartármártással szokták kínálni, de én a mártással egy vegyes salátát csináltam, többféle leveles salátából, póréhagymából, uborkából és piros színű paprikakockákból.

Még előző napról maradt „neveletlen hercegnő” alapanyag, azt is megsütöttem hozzá.

Megjegyzés: próbáltam utánanézni, honnan ered az Orly-módra, de nem találtam meg. Azt sem tudom, hogy emberről vagy helységről kapta a nevét. Különböző leírásokban az sem egyértelmű, hogyan kell elkészíteni. Az egyik változat, ahogy én tudom és csinálom, máshol viszont csak a sör szerepel, a tojáshab nem. Örülnék, ha valaki tudja, megírná a választ ezekre a kérdésekre.

10 komment

Címkék: saláta hal rántott

A bejegyzés trackback címe:

http://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr31856418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Oshram 2009.01.04. 17:28:24

Üdv!
Az elnevezés eredetét én sem tudom, de a szakács tanfolyamon nekünk így tanított a gyakorlati oktató, ahogy te leírtad. :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.01.04. 18:53:39

Attól tartok, ezt a kifejezést csak itthon ismerjük, max. még a környéken, ahová a magyar konyha eljutott.

A francia ismerőseim például tőlem hallottak először az Orly módra elkészített bundáról :-)

Benikuty 2009.01.04. 19:31:40

Finom!
Mi sem szeretnénk tudni Trianonról.

piroe 2009.01.04. 20:11:02

mért pont a pálmaolaj??nem jobb mondjuk az oliva?

funfun 2009.01.04. 20:42:47

Igen: miért pont pálmaolaj? És olyant hol veszel? Mennyiért?
Egyébként én nem választom szét a tojást, de ki fogom ezt a habfelverős módszert próbálni.

lambda 2009.01.04. 22:32:58

én is a pálmaolajon akadtam fenn. ez a recept mehet mélyhűtött harcsafilékkel is? mert kicsit sokat vettünk karácsonyra

dzsefi 2009.01.04. 23:18:25

@piroe: azért nem olívaolajban érdemes rántani dolgokat, mert sokkal könnyebben odaég vele a kaja, másfelől kicsit talán pazarlás is a finom oívát ellőni ilyen bőolajos sütésre - legalábbis ígymagyaráztaki Árpi :)

Fekafika 2009.01.05. 00:16:00

Orly Párizs egyik elővárosa. Párizstól délre fekszik, itt van az egyik nagy Párizsi repülőtér.

Benikuty 2009.01.05. 06:21:07

Sütésre a pálmaolaj pont olyan jó, mint a napraforgó.

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2009.01.05. 08:24:42

Ha van, ahol így tanítják, akkor jó, érdekes módon több szakácskönyvben is csak a sör szerepelt, a tojáshab nem.
Ha franciák nem ismerik, akkor ez olyasmi lehet, mint a franciasaláta vagy az orosz hússaláta, hiszen azok, akikről nálunk a nevét kapta, nem így nevezik. Egészen pontosan arra a helységre gondoltam, mint esetleges névadó, ahol a reptér is van.
A pálmaolajat vagy -zsírt én sem túl régen kezdtem használni: beck.blog.hu/2008/09/26/semmi_kulonos_22
Igaz, komoly egészségügyi elemzést még nem láttam róla, de itt van egy kis magyarázat hozzá: www.biofilter.hu/index.php?m=11136
Háztartási adagban a madaras áruházban vettem, két kg-os fémedényben árulják fritőzolaj néven, de nem kell feltétlenül fritőzben, én is sütőlábosban vagy serpenyőben szoktam. Kicsit drágább, mint a napraforgóolaj, de kiadósabb. Nekem bevált.
Szerintem semmi baj nem lesz, ha a hal előzőleg fagyasztva volt, szépen kienged, a tovább pedig ugyanúgy lehet bánni vele, mint a frissel. Én is többet vettem, és tettem még pár szeletet a mélyhűtóbe :)