HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Diós sajtos keksz

2008.12.17. 12:04 BeckZsu

Nálunk sokkal kelendőbb a sós aprósütemény, mint az édes. Ezért azt veszélyesebb is előre elkészíteni, de hát mit tehetek, nem lehet mindent egy napra hagyni, elkészítem, aztán próbálok megmenteni valamennyit későbbre is.

Most kitaláltam, hogy valami diósat szeretnék, hiszen nem véletlenül szántam rá magam egy jó nagy adag dió megtörésére néhány hete – ehhez azért kell nagy lelkierő, mert testi is kell, ugyanis a mi diónk, ami a nagyon-nagyon régi fán terem, elég apró szemű, és vastag, nagyon kemény héjú. (Kicsi is, sárga is, savanyú is, de a mienk...)

Próbáltam itt-ott receptet keresgélni, de valamiért dióval csak édes dolgokat találtam, pedig maga a dió nagyon jól illik sós ételhez is, mint akár a dióval panírozott hús is. Nem tudtam mást tenni, átalakítottam másról szóló receptet, kicsit tartottam attól, hogy működik-e, mert süteményféléket kevésbé szoktam saját kútfőből készíteni, ellentétben az ételekkel. Végül az eredmény számomra nagyon meggyőző lett, ízletes, omlós keksz, családom hímnemű tagjai is megkóstolták, és elégedettek voltak vele.

20 dkg lisztet, 15 dkg margarint, 10 dkg darált diót, 10 dkg reszelt sajtot (részben füstölt), 2 tojássárgáját, 2 mokkáskanál sót és 1 mokkáskanál fehér borsot összegyúrtam. Kinyújtottam kb. 5 mm vékonyra (elég zsíros a tészta, kicsit nehéz nyújtani, de a tetejét lisztezve megoldható). Derelyevágóval rombusz alakúra vágtam – azért ilyenre, hogy különbözzön a másik keksztől. A tetejét tejjel megkentem, sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokon sütöttem kb. 15 percig.

Ahogy kicsit kihűlt, jól megkóstoltuk, a többi most a szokásos fémdobozban várja az idejét. (Nem kizárt, hogy újabb adagot is kell sütni.)

8 komment

Címkék: dió rágcsa büféasztalra

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr53827620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Napra_forgó 2008.12.17. 11:06:33

A családod női tagja is szeretné megkóstolni, maradjon vagy legyen új, mire arra jár. ;o)

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2008.12.17. 19:47:56

Kedves másik női tag, majd igyekszem, hogy neked is jusson belőle, így vagy úgy :)

Tyria · http://tyria.freeblog.hu 2008.12.18. 19:08:09

Ezt kipróbálom! Leírnád, hogyan csinálod a dióval panírozott húst?

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2008.12.18. 19:16:51

Szia, Tyria, a dióval én úgy paníroztam, hogy egyszerűen a prézli helyett darált diót használtam: beck.blog.hu/2007/11/13/parolt_cekla_csirkemell_dioban
de lehet prézlivel keverni is.
Kíváncsi vagyok, nektek hogy fog tetszeni ez a keksz, ma más is megkóstolta, sikere volt :)

Tyria · http://tyria.freeblog.hu 2008.12.20. 08:45:34

Köszi, majd jelzem, hogy sikerült.
Addig is kellemes ünnepeket Neked és a családnak!

Tyria · http://tyria.freeblog.hu 2008.12.29. 15:57:31

Hogyezmilyenfinomvolt, arról holnap írok a posztomban! :-)

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2009.01.22. 09:34:48

Esetleg megpróbálhatod csicsókás pogácsát zesíteni dióval. mi napraforgómaggal és sósmogyival szoktuk, de dióval is próbáltuk már. Nem kifejezetten lesz sós, de édes sem.

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2009.01.22. 19:09:59

@hatláb: Jó ötlet, szeretem a csicsókát, sok évig volt a kiskertemben, most éppen nincs, lehet, hogy újra ültetek :)
süti beállítások módosítása