HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) bab (6) befőzés (23) brokkoli (4) büféasztalra (105) cékla (4) csirke (88) csirkecomb (53) csirkemáj (21) csirkemell (120) csirkeszárny (3) cukkini (34) darálthús (51) dió (32) édes (64) egyéb (17) egytálétel (112) főzelékféle (44) fűszer (30) gomba (30) grúz (7) gyümölcsös (45) hal (36) hidegkaja (42) káposzta (20) karfiol (23) kézimunka (7) kímélős (26) köret (68) krumpli (74) leves (36) mák (5) maradék (37) marhahús (13) mártás (42) mesélek (20) olajbogyó (10) orosz (26) padlizsán (40) pörkölt (23) pulykacomb (21) pulykamell (15) rágcsa (23) rakott (47) rántott (48) reggeli (10) sajt (6) saláta (73) sertéshús (50) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (117) tészta (41) töltött (18) túró (17) zöldség (147) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BeckZsu: Köszönöm, hogy elmondtad a tapasztalataidat. Érdekes, hogy néha még a kovászos uborka mellett (én... (2017.10.12. 17:09) Nézzétek, hogy jártam!
  • zetevar: Nem új a kérdés, de hozzászólnék: Jó néhány éve termesztünk nagyobb terülten fokhagymát eladásra. ... (2017.10.04. 08:54) Nézzétek, hogy jártam!
  • Sánkír: Akkor használj kókuszzsírt, annak teljesen semleges az íze! (2016.11.08. 13:10) Zabpelyhes-diós sós keksz
  • BeckZsu: Igen. Azóta már többször is megcsináltam, így, és bevált. :) (2016.08.28. 18:50) Sós vizes uborka télre
  • taoka: @BeckZsu: :-) Köszönöm szépen a válaszod: szóval akkor összesen kétszer forrázod, másodszor a saj... (2016.08.28. 18:40) Sós vizes uborka télre
  • Utolsó 20

Egyben sült hús pulykából

2008.12.03. 11:07 BeckZsu

 

Az egyben sült hús régimódi dolog, nálunk elég gyakran volt annak idején, sertéscombból készült, sertészsírban sütve. Máshol karajt is sütöttek, gondoljunk csak a „csemege sertéssült, pir. burg., pár. káp.” nevű ételre, ami annak idején minden étteremben megtalálható volt. De ha nem azt mondom, hogy régimódi, hanem retró, akkor mindjárt jobban hangzik, ugye?

Én egy kis módosítással csináltam; vettem 4 db nem túl nagy pulyka felsőcomb filét. Ez valahogy úgy néz ki, hogy van egy vastagabb és egy laposabb része, ennek megfelelően minden darabot kettévágtam. A vékonyabb részt feldaraboltam apróhúsnak. A vastagabbakat megsóztam, lábosba tettem – ez kb. ¾ kg volt. Hozzáraktam 4 gerezd kissé feldarabolt fokhagymát és ¼ kg libazsírt. Föltettem kis lángra főni. Amikor már kezdett puhulni, beletettem egy nagy fej felcsíkozott hagymát, két feldarabolt zöldpaprikát és egy nagy paradicsomot. Addig főztem a saját levében, amíg egészen puha lett, közben a fedőt levettem, így előbb-utóbb csak a zsír marad rajta, a lé elfő. Szép pirosra sütöttem, kivettem a zsírból.

Több napra szántam, különböző köreteket lehet mellé csinálni. Először párolt-pirított brokkoli és répa volt.

A liba-pecsenyezsír pedig friss kenyérrel kiváló reggeli és vacsora lehet. Este még lila hagymát is vágunk mellé (reggel azért mégsem) – nem is kell jobb.

4 komment

Címkék: zöldség sárgarépa brokkoli pulykacomb

A bejegyzés trackback címe:

http://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr56801084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annamarie · http://amihazunk.blog.hu 2008.12.03. 16:07:43

Szia! Világbajnok az oldalad, és az általad főzött/sütött finomságok is nagyon tetszenek. Olyannyira, hogy be is tettem a blogomon a kedvenceim közé. Remélem nem bánod!
Üdv: Annamarie

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2008.12.03. 16:14:23

Szia, Annamarie, nagyon köszönöm! Megtisztelő, hogy a kedvenceid között lehetek a szép vidék és az egyre szépülő házatok mellett :)

Méhecske 2008.12.17. 11:04:16

Szia!
Én csk most tévedtem az oldadra, ami örömömre szolgál. Én is imádok főzni, és engem is sarkall a család, hogy tegyem publikussá a műveimet.
A pulykacomb nálunk hagyományos karácsonyi étel. Én nem főzöm meg, hanem tepsiben, fóliával lefedve sütöm kb 1,5 órán át. Persze a husit bőven megtűzdelem fokhagymával és bacon szalonnával, fűszerezem bazsalikommal, petrezyelyemlevéllel, sóval és színes borssal, amit frissen darálok. A 1,5 óra letelte után leveszem a fóliát és pirosra sütöm a husit (8-10 perc). Az elkészült hús porhanyós, ízes (belül is a tűzdelés miatt). Köretnek tepsiben sült héjas burgonyát készítek.
Üdv: Méhecske (Évi)

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2008.12.17. 19:46:33

Méhecske, nagyon jó, hogy itt üdvözölhetlek! Ha úgy döntesz, hogy hallgatsz a családodra, kíváncsian várom a receptjeidet.
Én csak azért szoktam a sütő helyett a tűzhelyen főzni-sütni az ilyen húst, mert gyorsabb.