HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Káposztasaláta

2008.11.04. 13:06 BeckZsu

Sokszor méltatlanul alábecsülik ezt a salátát, pedig az köztudott, hogy a káposzta nagyon egészséges, rengeteg vitamint tartalmaz, nemcsak C, hanem B-vitaminokat, valamint egyéb hasznos tápanyagokat is. És nem utolsósorban jó is.

Mivel a káposzta enyhe csípős ízét általában csökkenteni akarjuk, ezért leggyakrabban lesózzák, majd kicsavarják, úgy keverik hozzá a salátalevet. Én azonban nem vagyok híve a kicsavarásnak, úgy gondolom, azzal elveszítjük az értékes tápanyagok egy részét, ezért nagyon megörültem, amikor valahol olvastam ezt a módszert.

Természetesen először a káposztát vékony csíkokra vágjuk vagy gyaluljuk – szerencsére most már egyre több helyen lehet kapni gyalultan is. Sóval vizet forralunk, ezzel leforrázzuk a káposztát, ebben hagyjuk kihűlni. Nekem az az arány alakult ki, hogy fél kiló káposztához fél liter víz egy teáskanál sóval.

Közben egy fej hagymát szálasra vágtam, enyhén megsóztam, állni hagytam. Egy szép darab sárgarépát a reszelő nagyobb lyukán lereszeltem. (Gyakran almát is teszek bele, de most nem gondoltam végig előre, és az nem volt itthon.)

Mikor legalább langyosra hűlt a káposzta a sós lében, ecetet, cukrot (édesítőt), őrölt köményt és szárított borsikát kevertem hozzá. Hozzáadtam a hagymát és a répát is. Többször jól átforgattam, hogy a lé mindenhol átjárja.

Felhasználásig befőttes üvegben, a hűtőben tárolom.

2 komment

Címkék: saláta káposzta

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr53749019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alchri62 · http://alchri62.blogspot.com/ 2008.11.04. 13:31:08

Szia!

Nekem a gyúrós változat jött be nagyon, én természetesen nem öntöm le a kigyúrt levet róla, tehát minden értékes benne marad. A forró víz nem öli ki a vitaminokat? A blogomon fent van az én salátám receptje, ha gondolod, próbáld ki egyszer. Nem sózom le, hanem pikánsan készre füszerezve/ ecet, kis só, cukor, bors, kömény/ kell gyúrni amíg lágyabb nem lesz. Ennyi.
Szép napot még!

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2008.11.04. 14:29:46

Szia, Alchri, a te változatod is jól hangzik, én ahhoz hasonlóan a csalamádét csinálom, de kipróbálom, biztos, hogy csinálok még káposztasalátát idén :)
Amennyire én tudom, a C-vitamin az, ami kényes a melegre, de az levegőn is részben lebomlik. A többi hasznos anyagnak nem árt.
süti beállítások módosítása