HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Hogy kell mogyorót hámozni?

2008.10.20. 13:22 BeckZsu

Van a kertben egy pár mogyoróbokrunk, elég régiek, és sokáig nem volt rajtuk szinte semmi termés – említettem már, hogy nem igazán értünk a kertészkedéshez. Most végre lett egy kevés, bár egy része hibás. Biztosan nem fogok sütni ebből semmit, mert ahhoz kevés, inkább csak úgy elcsipegetnénk.

Jó lenne valami eljárás, amivel a belső barna héját könnyen el lehet távolítani, valami hasonlóra gondolok, mint ahogy forrázással a manduláról szoktuk. A mogyorót én meg szoktam pirítani, és akkor részben leválik az addigra megfeketedett barna héj, részben meg egyenként ledörzsölöm, ez eléggé macerás és kormos eljárás.

Gondolom, talán van jobb módszer is erre, csak én nem ismerem. Kérem, ha valaki tudja, ossza meg velem!

9 komment

Címkék: általános

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr85722981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ági 2008.10.20. 17:14:31

Szia! Nigella írja valahol, hogy sütőben kell megpirítani, majd durva szövésű konyharuhába tenni és lemorzsolni a belső héjakat.Nálam bevált, a lényeg, hogy jól pirítsd meg, különben nem jön le az összes.

Beatbull · http://kiserletikonyha.blogspot.com 2008.10.20. 20:29:34

Mindről sose fog sikerülni teljesen leszedni a héját.
Amúgy 10 percig szárazon pörköld a sütőben 170-180°C-on, aztán, mint ahogy Ági is írja, hajtsd konyharuhába, hogy az összegyűlő gőz/pára lepattintsa a héjakat. A ruhában görgesd ide-oda 1-2 percig, majd a kézzel próbáld leszedni a héjat azokról, amelyekről még mindig nem jött le.

Snöcy 2008.10.20. 21:04:57

De jó , hogy írtad ezt a postot!
Én is mogyorót sszedtem a hétvégén.........:-)

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2008.10.21. 08:52:51

Köszönöm, megpróbálom sütőben, talán jobb, mint ahogy eddig, serpenyőben, és főleg a konyharuha biztos jobb, mint kézzel dörzsölgetni :)

Beatbull · http://kiserletikonyha.blogspot.com 2008.10.21. 09:40:43

Mandulát is sokkal egyszerűbb szerintem sütőben szép egyneműre pörkölni. Miután lecsippentem róla a héját és hagyom megszáradni, sütőpapírral beterített sütőrácsra teszem, s úgy pörkölöm szép barnára - tepsi nem volt jó, mert a fémmel érintkező pontokon megégett még mielőtt elérte volna a kívánt színt, szóval ezért preferálom a sütőrácsot sütőpapírral betakarva.

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2008.10.21. 09:53:13

Beatbull, a mandulát én is sütőben, de azt már meghámozva a barna héjától, ezt annak idején meg is beszéltük már :) beck.blog.hu/2007/12/11/sos_mandula

Beatbull · http://kiserletikonyha.blogspot.com 2008.10.21. 12:22:41

Ó, tényleg! :) Bocsi, hogy nem emlékeztem már ;) Közelgő karácsonnyal ismét lassan itt a pörkölt mandula szezonja ;)

arwen 2008.10.23. 12:41:36

Emlékeim szerint a mogyoróról is lejön a héja forró vízzel, csak főzni kell benne pár percet, 10 perc a tuti. Persze ez csak akkor jó megoldás, ha nem baj, hogy megfő a mogyoró. Pl süteményekhez.

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2008.10.27. 11:55:38

Kipróbálom, a hosszabban főzős módszert - mert röviden már próbáltam, de nem vált be - és majd beszámolok az eredményről.
süti beállítások módosítása