HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Mákos guba kifliből

2008.10.18. 08:30 BeckZsu

Biztosan nem olyan érdekes és különleges, mint a házilag gyúrt és kelesztett tésztából való, viszont sokkal egyszerűbb, gyorsabb. És ez is jó.

A kiflit kb. egy centis karikákra vágtam, tálba halmoztam. Én kiflinként egy deci tejet számítok – most 4 kifliből, 4 dl tejből csináltam –, azt felforraltam, a végén belekevertem egy jó evőkanál mézet. Úgy, forrón ráöntöttem a kiflire, részletekben, hogy mindenhol érje. (Ízlés dolga ez is, én úgy szeretem, ha jól megázik a kifli, az sem baj, ha kicsit „pacsmagos”. Ha valaki nem úgy, tegyen kevesebb tejet.) Pár percig még hagyom lefedve a tálat, amíg az összes tejet beszívja, aztán máris megy az asztalra.

Porcukorral összekevert darált mákkal ki-ki ízlése szerint szórja meg. Én jó sok mákkal szeretem, a párom még további cukrot szór rá, mert én a saját ízlésem szerint keverek csak a mákhoz – hiszen hozzátenni lehet pótlólag, kivenni nem. Amikor a gyerekeim is itthon vannak, cukros darált diót is teszek az asztalra, ugyanis a lányom nem szereti a mákot. A fiam viszont olyankor mindkettőből szór rá.

Szokták még a sütőben összemelegíteni a mákkal együtt, akkor lehet a cukor helyett is mézet tenni rá.

15 komment · 2 trackback

Címkék: édes mák

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr65719669

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: frases de amor 2018.02.20. 17:55:51

A nap kommentelője - feketehun - B1 BLOGCSALÁD

Trackback: Leer la guía completa 2018.02.17. 16:22:56

does paul teutul jr go to church - 10mg ir adderall drug test

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bejgli 2008.10.18. 09:00:02

en viszont meg is szoktam piritani egy kis forro olajon, miutan beszivta a tejet a kifli. igy nem azik el teljesen es nagyon finom, ha a mak is megpirul kicsit.
utana jon a mez es lehet falni

szilárdan... · http://www.flickr.com/photos/haazee 2008.10.18. 09:00:50

Most valami újat mondtál... én úgy tudtam, hogy kifliből készül.

fourgee 2008.10.18. 09:16:26

Nálunk (majdnem) mindig kifliből készült, mert anyám ritkán jutott gubához a boltban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.10.18. 09:24:36

Lehet, hogy ez számodra újdonság, de nekem a mákos guba az kifliből van. Kész, passz :-)

Brooaf · http://soveny.orgnet.hu/ 2008.10.18. 09:37:02


Egyszer nagyon régen ettem ilyet :) Régen volt, de szerettem!

Hellisfitar 2008.10.18. 09:45:30

Rá a tejet, meg a cukros mákot, oszt be a sütőbe. Felénk így megy. Ja, és szikkadt kifliből, nem frissből!
De az igazi guba tényleg tésztából vn.

Szolf Ész 2008.10.18. 09:50:19

Nálunk a héten volt, nálam is megy a sütőbe és nem csak melegedni, hanem konkrétan megsütöm, hogy a teteje jó ropogós legyen. Ennek érdekésben a tálat ki is kenem vajjal, meg a tetejére is morzsolok. ÉS az alapanyga kifli, max. egy időben lehetett kapni "guba rudat", ami annyival volt másabb, hogy -talán mivel az eleve száraz- kicsit nehezebben szívta meg magát, és kicsit elő volt "perforálva" a rúd, így nem kellett vágni, kézzel lehetett feltördelni.
Viszont pont itt volt az osztrák barátunk, aki kijelentette, hogy nagyon hasonló kaja náluk is van, vmféle kemencés izének hívják (sorry, nem jegyeztem meg), de meglepett, hogy ez nem magyar kaja ;-) Bár, persze tudjuk, hogy K&K alatt ezer és ezer magyar-osztrák-cseh kaja keveredett ;-)

gadget 2008.10.18. 10:02:38

Ez nálunk karácsonyi kaja. Na olyankor meg van elég főzőcskézni való, tudod ki kelesszen még ennek is tésztát. :) A guba kifliből van és kész.
És mindig elfogy, nem tud a család annyit enni másból, hogy a guba megmaradjon. :)

XoniX 2008.10.18. 10:10:55

Több mint 30 éve eszem a gubát kifliből - merhogy abból készül. Csak.

koschwarz 2008.10.18. 10:25:11

lehet hogy furcsán hangzik, de én a mák egy részét a mézzel együtt beleteszem a tejbe, amitől egy kicsit megpuhul, és a kiflire (csakis! :) ) ráöntve jobban eloszlik. persze a látvány miatt a végén úgyis szórok rá plusz mákot, amiből úgysem elég soha :)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.10.18. 10:37:13

A mákos guba eredetije mákos gubó névre hallgat és egy kis gombócokban megsütött kelt tésztából készült, amit zsírba forgattak, vízzel öntöztek és úgy került rá mézes (esetleg nádcukros, később cukros) mák.
Persze én is kifliből szeretem, bár ennél némiképp macerásabban csinálom és a sütés se maradhat ki...

ChPh 2008.10.18. 10:41:20

hűű a sütés új, a kifli nem, majd ráuszítom a nőket :D Én csak enni szeretem :D

Benkő Pál 2008.10.18. 10:46:05

a mákos guba nagyszerű, de azt sose értettem, hogy miért keverik össze a mákot a cukorral előre.

cometneni 2008.10.20. 12:08:34

Anyukám túrósan is csinálta, mazsolával... uram is úgy szereti.

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2008.10.20. 14:38:15

A túrós-mazsolás is biztosan finom, nem is lehet rossz!
süti beállítások módosítása