HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) bab (6) befőzés (23) brokkoli (4) büféasztalra (105) cékla (4) csirke (88) csirkecomb (53) csirkemáj (21) csirkemell (120) csirkeszárny (3) cukkini (34) darálthús (51) dió (32) édes (64) egyéb (17) egytálétel (112) főzelékféle (43) fűszer (30) gomba (29) grúz (7) gyümölcsös (45) hal (36) hidegkaja (41) káposzta (20) karfiol (23) kézimunka (7) kímélős (26) köret (68) krumpli (74) leves (36) mák (5) maradék (37) marhahús (13) mártás (42) mesélek (20) olajbogyó (10) orosz (26) padlizsán (39) pörkölt (23) pulykacomb (21) pulykamell (15) rágcsa (23) rakott (47) rántott (48) reggeli (10) sajt (5) saláta (73) sertéshús (50) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (118) tészta (41) töltött (18) túró (17) zöldség (147) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • Sánkír: Akkor használj kókuszzsírt, annak teljesen semleges az íze! (2016.11.08. 13:10) Zabpelyhes-diós sós keksz
  • BeckZsu: Igen. Azóta már többször is megcsináltam, így, és bevált. :) (2016.08.28. 18:50) Sós vizes uborka télre
  • taoka: @BeckZsu: :-) Köszönöm szépen a válaszod: szóval akkor összesen kétszer forrázod, másodszor a saj... (2016.08.28. 18:40) Sós vizes uborka télre
  • BeckZsu: @taoka: talán válaszol... én inkább várni szoktam. Ugyanilyen forró levet öntök a kovászos uborká... (2016.08.28. 16:29) Sós vizes uborka télre
  • taoka: @tt60:Régen, 2010-ben írtad: "No akkor: nem kell cifrázni: kell kapor, zöld szőlő, s torma... A ka... (2016.08.28. 16:05) Sós vizes uborka télre
  • Utolsó 20

MBG-icon_C4-A.png

Tormáska

2008.09.16. 15:25 BeckZsu

Hát velem ilyen is előfordul, hogy valahol megtetszik egy recept, úgy érzem, ezt meg kell csinálnom, közben még azt sem tudom pontosan, hogy mire való. Ezzel így jártam; a kedvenc orosz főzős oldalamon böngészve találtam ezt az ételízesítőt. Elképzeltem, milyen íze lehet, és a képzelődést tett követte. Megcsináltam.

A lényeg, a nagyon egyszerű recept:
1 kg paradicsomot húsdarálón megdarálni, 10 dkg tormát lereszelni, 10 dkg fokhagymát összenyomni vagy reszelni. Hozzá még 2 teáskanál só, és ízlés szerint 1 (vagy két) teáskanál cukor. Jól összekeverni, kis üvegekbe betölteni. Hűvös helyen sokáig eláll.

Természetesen ez csak olyanoknak való, akik a tormát és a fokhagymát is szeretik. Érdekes módon, olyannak is ízlett, aki a paradicsomot annyira nem szereti.

Hogy milyen ételbe lehet beletenni, nem tudom, eddig mártogatósként kóstoltuk, a hétvégén amúgy is többféle mártogatós volt műsoron, ezt is megpróbáltuk, pogácsával, sajtos keksszel, kenyérrel, uborkával, répával, de szalonnával, kenyérrel is. Többnyire sikere volt, persze nem mindenkinél. Volt, aki úgy gondolta, hogy tésztára sem lehet rossz. Meglátjuk. Tervezem még levesben főtt húshoz. És még? Kinek van ötlete? Meg valami rendes név is jó lenne neki...

8 komment

Címkék: fűszer befőzés büféasztalra

A bejegyzés trackback címe:

http://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr3666264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Cserke 2008.09.16. 20:05:51

Érdekes lehet, képzeletben nem tudom a paradicsomhoz hozzáilleszteni a tormát, de határozottan izgalmasnak tűnik.
Nekem úgy tűnik, sült zöldséghez is jó lehet, névnek meg csak a nem túl fantáziadús tormás paradicsomszósz jutott eszembe.

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2008.09.17. 10:17:09

Cserke, tényleg érdekes íz, nekünk tetszett. A sült zöldség nagyon jó ötlet!

Borika 2008.09.25. 15:25:13

Nekem tetszik a neve. Én el tudom képzelni rántott zöldségek mellé illetve füstölt húhoz főtt kruplival.
Valahogy úgy képzelem még el, hogy a húst vagy a zöldségeket esetleg mindkettőt hagymával, fűszerezve, kicsit füstölt ízűre, kevéske szafttal megfőzném, ízesítzeném a tormáskával és utána valami linzertészta szerűséggel kibélelnék egy tepsit abba beletenném ezt a ragut és a tetejére rengeteg füstölt sajtot és a sütőben megsütném. De a tészta helyett egy rakottas ételnek is el tudom képzelni rizs, vagy főtt krumpli és a ragu egymásra pakolásával és füstölt sajttal a tetején. Remélem érthetően tudtam leírni, nem nagyon vagyok otthon a "szakszavakban" inkább csak csinálom mint beszélem.

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2008.09.26. 10:49:35

Borika, köszönöm, az ötleteket külön is! Teljesen érthetően írtad, biztos te is szeretsz saját ötletek szerint főzni :))

Borika 2008.09.26. 21:23:51

Igen, ez azért "muszáj" mert egyszemélyes kongó kamrás háztartást vezetek és a legkevesebből kell nagyon finomat kihozni. Néha sikerül. :)
A ragus receptet ma átgondoltam, és úgy is lehetne szerintem, hogy a tészta helyett kruplipüré alá ls fölé és ez megsütve.
Egyébként pont amiatt tettszik a blogod, mert vannak benne saját eredeti ötletek. És gondolom jó néhány év tapasztalat is...:)
Várom az újabb recepteket.

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2008.09.29. 11:29:59

Borika, hát persze, hogy elég régóta főzök, és szerintem, ha az ember nem próbál „ötletelni”, akkor már nem is élvezet, hanem csak robot, az pedig igazán nagy kár lenne. Igyekszem tovább is írni-főzni, ha kedved van, oszd meg velem és a többi olvasóval a te ötleteidet. Köszönöm :)

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.05.26. 17:05:09

Van ennek rendes neve, egyfajta "zakuszka"

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2009.05.26. 17:21:50

@nagypapi: Hát persze, hogy van rendes neve: Хреновина (hrenovina, amiből a hren tormát jelent). Csak gondoltam, jó lenne magyarul is elnevezni.