Tudom én, hogy a VKF-re valami újat kellene nyújtani, de mivel a mostani kiírás a köretekről szól, és mert eddig is már jó néhány olyan köretet írtam le, ami nem krumpli, rizs, ezeket is szeretném – talán játékon kívül – megosztani azokkal, akiket érdekel.
A neve alapján akár unalmas is lehetne, pedig végtelen változatban készíthető, vagy mi magunk állítjuk össze, hogy milyen zöldségfélékből, vagy kihasználhatjuk a fagyasztottan kapható választékot, ami szinte napról napra bővül. Még olyan is van, hogy úgy van összeállítva, hogy: zöld, sárga vagy piros. További variálási lehetőség a fűszerezés. És akkor még lehet dúsítani tejföllel vagy tejszínnel. Mondom, hogy végtelen ...
Miért mindig csak sült krumpli, mikor répa is lehet? (Vagy zeller, karalábé.)
Főleg paprika, bele kis hagyma, tökéletes íz minden húsféle mellé.
4. Cukkíni és/vagy padlizsán sütve
Lehet kockára, csíkokra, karikára vágni, lehet serpenyőben, grillen, szabadtűzön sütni. Mindenhogy jó.
A puliszkát leginkább tejjel, juhtúróval, ordával, esetleg szilvalekvárral szokás enni. De legalább olyan jó köretnek pörkölt vagy más szaftos hús mellé. Különösen praktikus, ha nagyobb társaságnak nem akarunk nokedlivel vacakolni.
Más néven csőben sült. Tejfölös vagy tejszínes, tojásos öntettel lesütve. Más zöldségből is finom, nálunk a kelbimbó a nyerő.
Ez nem tojásos, csak tejszínes. Nem répafőzelék, annál sokkal jobb.
Könnyű, frissítő főzelék.
Ugyanúgy elkészítve, mint a tarhonya. Én a resztelt májhoz sokkal jobban szeretem, mint a főtt krumplit.
Végül is ez is párolt zöldség (vagy pirosság), de mégis más kategória, bármilyen sült vagy rántott, bundázott húshoz illik.
Hagyományosan liba- vagy kacsasülthöz, hurkához, no meg ne felejtsük el a régi étlapok „csemege sertéssült, pir. burg., pár. káp.” nevű leggyakoribb ételét sem.
Talán a sült paprika téli változata, több hagymával, répával dúsítva, kevésbé sütve, inkább párolva.
Az ehető gombák az élelmiszerek egy külön csoportját alkotják, bár gyakran a fűszerek, illetve a zöldségek közé is sorolják őket. A gomba nagyon sokoldalúan felhasználható, leggyakrabban „húspótlóként” alkalmazzák, de kár lenne nem szerepeltetni köretként is.
És még van a galuska, tészta, tarhonya, rizs különféle adalékkal (kivéve a borsót), krumpli sokféleképpen, és főzelékek hagyományosan és kevésbé.
Utolsó kommentek