HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Köretek – válogatás

2008.02.16. 08:17 BeckZsu

Tudom én, hogy a VKF-re valami újat kellene nyújtani, de mivel a mostani kiírás a köretekről szól, és mert eddig is már jó néhány olyan köretet írtam le, ami nem krumpli, rizs, ezeket is szeretném – talán játékon kívül – megosztani azokkal, akiket érdekel.

1. Párolt zöldség

A neve alapján akár unalmas is lehetne, pedig végtelen változatban készíthető, vagy mi magunk állítjuk össze, hogy milyen zöldségfélékből, vagy kihasználhatjuk a fagyasztottan kapható választékot, ami szinte napról napra bővül. Még olyan is van, hogy úgy van összeállítva, hogy: zöld, sárga vagy piros. További variálási lehetőség a fűszerezés. És akkor még lehet dúsítani tejföllel vagy tejszínnel. Mondom, hogy végtelen ...

2. Sült répa

Miért mindig csak sült krumpli, mikor répa is lehet? (Vagy zeller, karalábé.)


 

3. Sült paprika

Főleg paprika, bele kis hagyma, tökéletes íz minden húsféle mellé.


 

4. Cukkíni és/vagy padlizsán sütve

Lehet kockára, csíkokra, karikára vágni, lehet serpenyőben, grillen, szabadtűzön sütni. Mindenhogy jó.


 

5. Puliszka

A puliszkát leginkább tejjel, juhtúróval, ordával, esetleg szilvalekvárral szokás enni. De legalább olyan jó köretnek pörkölt vagy más szaftos hús mellé. Különösen praktikus, ha nagyobb társaságnak nem akarunk nokedlivel vacakolni.


6. Gratinírozott zöldbab

Más néven csőben sült. Tejfölös vagy tejszínes, tojásos öntettel lesütve. Más zöldségből is finom, nálunk a kelbimbó a nyerő.


7. Tejszínes répa

Ez nem tojásos, csak tejszínes. Nem répafőzelék, annál sokkal jobb.


 

8. Citromos zöldbab

Könnyű, frissítő főzelék.


 

9. Pirított gríz

Ugyanúgy elkészítve, mint a tarhonya. Én a resztelt májhoz sokkal jobban szeretem, mint a főtt krumplit.


10. Párolt cékla

Végül is ez is párolt zöldség (vagy pirosság), de mégis más kategória, bármilyen sült vagy rántott, bundázott húshoz illik.


 

11. Párolt káposzta

Hagyományosan liba- vagy kacsasülthöz, hurkához, no meg ne felejtsük el a régi étlapok „csemege sertéssült, pir. burg., pár. káp.” nevű leggyakoribb ételét sem.


12. Paprikás ragu

Talán a sült paprika téli változata, több hagymával, répával dúsítva, kevésbé sütve, inkább párolva.


 

13. Sült gomba

Az ehető gombák az élelmiszerek egy külön csoportját alkotják, bár gyakran a fűszerek, illetve a zöldségek közé is sorolják őket. A gomba nagyon sokoldalúan felhasználható, leggyakrabban „húspótlóként” alkalmazzák, de kár lenne nem szerepeltetni köretként is.

És még van a galuska, tészta, tarhonya, rizs különféle adalékkal (kivéve a borsót), krumpli sokféleképpen, és főzelékek hagyományosan és kevésbé.

4 komment

Címkék: köret

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr14341211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zhaoman 2008.02.18. 15:37:02

amivel itt sokat találkozom: babcsíra. Nagyon gyorsan megpárolódik. Kicsi szója szósszal nyakon kell önteni és kész. Nagyon sokfajta ételhez passzol!

Pirított földimogyoró. Ez is jó. Héjastul (mármint a barna héjával, nem a külsővel!) pirítják. Nem belekeverik az ételekbe, hanem külön készítik, és mellé eszik. Finom!

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2008.02.18. 16:58:51

Köszönöm az ötleteket, majd próbálkozom, kísérletezem! Fő a változatosság, igaz?

Tyria · http://tyria.freeblog.hu 2008.02.21. 13:42:51

Kedves Zsuzsa!
Jól tették a gyerekeid, hogy blogolásra unszoltak! Én valahogy a köretekkel keveredtem ide. Nagyon örülök, mert a krumplin, rizsen és főzelékeken kívűl kerestem ötleteket. Most itt találtam nagyon jókat! De nézem tovább is!!!

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2008.02.21. 17:55:31

Tyria, örülök, köszönöm, és remélem, találsz még kedvedre valót, akár fogyósnak megfelelőt is.
süti beállítások módosítása