HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Hering

2008.02.08. 08:31 BeckZsu

Nem fogom most a hering jellemzőit leírni, lényeg az, hogy egy kisméretű hal.

Nálunk leginkább pácolt hering formában fogyasztják, népszerűbb nevén ruszni vagy ruszli. Ismeretségi körömben úgy vettem észre, hogy ezt vagy nagyon szereti valaki, vagy utálja. Középút gyakorlatilag nincs. Én szeretem, most már jó ideje vadásztam a boltban, hogy vegyek magamnak egy adagot. Nem mintha nem lehetne kapni, csak jártam már úgy, hogy gyönyörű halacskákat vettem, szép csomagolásban, tulajdonképpen nem is volt rossz, de olyan erős szacharinos utóíze volt, ami számomra elrontotta az egészet. Pedig a kávét évek óta szacharinnal iszom, de úgy látszik, ehhez valami másfajtát használtak. Most végre sikerült olyat venni, amiben nem volt. Ebben meg kevés a hagyma, egyébként jó.

Régebben többször csináltam házilag, de fő evőpartnerem, a lányom, most nincs itthon, magamnak meg nem szántam rá magam, pedig nem is olyan bonyolult:

A piacon gyakran lehet kapni heringfilét, azt megmossuk, besózzuk, egy napra a hűtőbe tesszük. (Más receptek szerint sózni sem kell.) Közben ecetes levet főzünk, hasonlóan, mint a savanyúságokhoz, csak több ecettel, beleteszünk babérlevelet, mustármagot, koriandermagot, szemes borsot, ízlés szerint lehet még szegfűborsot és szegfűszeget is. Felkarikázunk vöröshagymát, szerintem legalább a hal fele súlyával egyező mennyiségűt, de akár több is lehet, ha valaki szereti, mint én is.

A halat kimossuk, leitatgatjuk a vizet, lazán, a hagymával rétegezve befőttes üvegbe tesszük, ráöntjük a kihűlt ecetes levet, lezárjuk. Hűtőbe tesszük, kb. három hét múlva fogyasztható.

Sózott hering

Ugye a sózás is egy tartósítási mód, nálunk ez nem terjedt el, de tőlünk keletre vagy északra ez is nagyon közkedvelt. Az orosz konyhában a lehető legegyszerűbben is fogyasztják, de sokféle salátát is készítenek vele. A leggyakoribb változat:

A sós heringet – amit nem filézve sóznak – először megtisztítjuk, kiszedjük a gerincet, lehúzzuk a bőrét. Ha túl sós, kiáztatjuk egy kicsit vízben, tejben, esetleg teában. Feldaraboljuk, hagymakarikákkal megszórjuk, kis olajjal meglocsoljuk. Mellé forró főtt krumplit tálalunk egy kis vajjal.

A lengyel változat tejfölös, amihez a halat ugyanúgy készítjük elő. Egy pohár tejfölbe belekeverünk egy apróra vágott hagymát, egy durvára reszelt almát, citromlevet, esetleg kis mustárt, cukrot. Ezzel öntjük le a halat, petrezselyemmel megszórjuk.

Sajnos a két utóbbi most nem saját gyártmány, a képek innen.

3 komment

Címkék: hal hidegkaja büféasztalra

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr64329965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Napraforgó 2008.02.08. 10:06:00

Két napja szemezek a hűtőben lévő ruszlival, de sosincs alkalom, hogy megegyem...
Nem a legalkalmasabb reggeli...
A házi ruszli nem áll el még másfél hónapig? ;)

szigetibi 2008.02.08. 21:13:46

Boldog születésnapot! Szép ételek vannak itt, gratula! Tibi

szigeti ildikó 2008.02.09. 14:03:22

Csatlakozom az öcsikémhez BOLDOG SZÜLINAPOT!!! Én is gyakran benézek ide , ötleteket meríteni!!!
süti beállítások módosítása