Újra volt egy alkalom, amikor vinni kellett valami harapnivalót, lehetőleg olyat, amit egyszerű enni, és ami egyformán működik ennivalóként, illetve „stb.”-korcsolyaként.
Egy tepsiben, kétféle töltelékkel szoktam megsütni.
Besamelt készítek, ennek az általános receptje 5 dkg vajhoz 5 dkg liszt, 5 dl tej. Vajon átforgatjuk a lisztet, fehéredésig, ne piruljon, apránként tejjel felengedjük, főzés közben csomómentesre keverjük (legkönnyebb kézi habverővel). A tej mennyiségén azonban lehet változtatni attól függően, hogy milyen sűrűségűre van szükségünk.
Szükség van még darált húsból főzött pörköltre – bevallom, ilyesmi nálam szinte mindig van a fagyasztóban – és 20–25 dkg gombára. A gombát kis sóval, olajjal lepároltam, hozzákevertem szárítottgomba-port, nem főztem el a levét.
Sűrűre főztem a besamelt, három kanálnyit belekevertem a kb. 20 dkg sűrű pörköltbe. Utána a gomba levével fölengedtem, még egy keveset forraltam, majd belekevertem a gombát, kevés borsot és petrezselymet.
Amíg a töltelékek hűltek, következett a tészta, ami ún. sós linzertészta; 30 dkg liszt, 18 dkg vaj, 2 tojássárgája, egy mokkáskanál só. Annyi tejföllel kell összegyúrni, hogy ne legyen kemény a tészta.
Ezt kinyújtjuk, de én egyenesen a tepsibe szoktam belenyomkodni, egyenletesen, a szélein kis peremet is hagyva, hogy ki ne folyjon a töltelék.
Megkenem felét-felét a pörköltes, illetve gombás masszával, előmelegített sütőben, közepesnél kicsit melegebb fokozaton kb. egy órát sül.
Utolsó kommentek